Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Cervene vrchy

Jano2883

rast: Značené to nebylo, do rozšíření TANAP-u o Západní Tatry (1987) se tam mohlo legálně, jen si nesměl překročit hranici do Polska ani o metr. Dle toho posledního návštěvního pořádku (vydaného 1999) se tam mohlo s oprávněnou osobou stejně jako např. i na Liptovské kopy (viz strana 8 tanap.org/…/navstevny-poriado…. Nově (dočasně?) se nesmí s oprávněnou osobou mimo značky v celých Západních Tatrách. A co bude v novém návštěvním pořádku, to ví asi jen Majko...

Rast

Tak pokial viem, tak sa tam nikdy nesmelo chodit, to co je teraz v provizornom navstevnom priadku, neviem, ale nikdy to znacene nebolo cele, len cervene vrchy po kasprov vrch. Takze vzdy sa tam chodilo viac menej nacierno a nikdy som nikoho nepocul, ze tam dostal pokutu...

Opossum

BAKSAY: Z Podbanskeho, hore Kamenistou Dolinou az na Polsku Tomanovu - pocul som - ze niekto dal ako jednodnovku a prespal na Polskej Tomanovej. Prisiel tam este za svetla a mal kopec casu ucit sa slovicka, varit jedlo, puding, cajiky, kochat sa a dokonca aj vyplasit chudaka turistu, ktory tam prisiel po nom a v domnienke, ze prave stretol straznika, sa pustil utekat dole do sedla :))) Nemenovana osoba sa na tom dobre narehotala :)))

Prijst az na Kasprov Vrch sa da aj v ramci jedneho dna, ale uz by som to vyhlasil za velku turu. Myslim si, ze budes mat celkom dost, ked prides. Ale ano, za jeden den to vidim realne.

Jano2883

Peter61: Zoznam vyhradených miest není totéž co návštěvný poriadok, je to jen provizorní dokument řešící aktuální problém. Oprávněná osoba = horský vůdce, instruktor / cvičitel VHT, faticky i člen Horské služby v Tatrách (profesionální i té dobrovolné). Hřeben Červených vrchů vyjma krátkého úseku Tomanovské sedlo - Stoly - Temniak značený je (Červené vrchy pokračují z Temniaku dál po hranici východním směrem na Kondratovou kopu a tam končí), z Pyšného sedla až na Tomanovské sedlo to jsou pořád ještě Liptovské hole.
Pokud tam nechceš jít na hulváta nelegálně, tak se tam nyní nedostaneš, jelikož se tam nově nesmí jít ani v doprovodu oprávněné osoby. Ten úsek Pyšné sedlo - Temniak nebyl oficiálně vyznačený snad nikdy, zcela nepřístupný je od rozšíření TANAP-u o Západní Tatry v roce 1987. Někdy v roce 2006/7 pak byla zrušená pouze značená trasa z Tiché doliny do Tomanovského sedla.

TomXX

Aký je oficiálny dôvod zrušenia hrebeňovky Červených vrchov? A kto sú oprávnené osoby podľa prílohy č. 4 návštevného poriadku TANAP? Rád by som tam na jeseň išiel a nerád by som išiel na hulváta :)

Jano2883

Ten úsek Pyšné sedlo - Temniak je momentálně uzavřený pro všechny bez výjimky. Úsek Valentková - Hladké sedlo - Szpiglasowy Wierch - Chalubinského vráta je přístupný jen s oprávněnou osobou. A na tom úseku Pyšné sedlo - Temniak je na tebe většinu času krásně vidět jak z Polska, tak i ze Slovenska, takže pak můžeš na Temniaku od ochranářů vyfasovat hned dvojí pokutu za "odměnu". Do zjištění neplatnosti návštěvního pořádku byl ten úsek Pyšné sedlo - Temniak přístupný s oprávněnou osobou. Ovšem chodí se tam dlouhodobě celkem hodně (na poměry neznačených tras v Západních Tatrách, tedy rozuměj tak do 10 lidí za víkend přes léto), jelikož je to logický, krásný a nepříliš obtížný (v podstatě pouze chodecký) terén mezi nepropojenými úseky značených tras na hlavním hřebeni Západních Tater.
Pokud chceš jít z Podbanského Kamenistou dolinou na Pyšné sedlo, Temniak a na Kasprow vrch a pak ještě dolů Tichou dolinou, tak je to za jeden den v létě sice zvládnutelné, ale hodně dlouhé (14-15 hodin čistého času chůze).

Baksay

@Opossum:
Pol dna z Pysneho sedla na Temniak si myslel ?
Ja by som chcel ist z Podbanskeho Kamenistou dolinou do Pysneho sedla a dalej na Kasprov vrch ... cely den by mal stacit ak nepojdem s velkym batohom, ale skor s takym mensim a tak trochu rychlejsie, ci mam azda prilis optimisticke ciele ?

Opossum

Ja poznam od Pysneho Sedla po Temniak. Je tam vyslapany zretelny chodnik. Ked vyjdes na Velku Kamenistu, tak sa Ti moze stat, ze chodnik zrazu skonci a najdes neprijemny skalnaty zraz dole, kam sa Ti moc nebude chciet ist. Treba sa vrartit par metrov nazad a drzat sa vlavo (severne) - tam sa to bezproblemovo obchadza.

Rast

Da sa to normalne, teren je podobny ako na ostatnych usekoch hrebena Zapadnych Tatier, trochu viac exponovane to je z Tomanovskeho sedla hore na Temniak. Ale je to krasny usek. Zo Svinice na Valentkovu to je uz horolezecky teren, tam to len tak neprejdes, je to uz lezecka III, třeba aj istenie, od Valentkovej to uz ide az po Chalubinskeho vrata, miestami exponovanejsi teren.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov