Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Jaskyňa v Čube

Diskusná téma K fotke: Jaskyňa v Čube

Dnešné hľadanie bolo úspešné. Jaskyňa je dlhá 18 metrov a keďže je verejnosti voľne prístupná, preskúmali sme jej interiér. Okrem tmy sme v nej nič zaujímavé nenašli :) V tejto oblasti sa nachádza ešte jaskyňa v Skalke, ale tú sa nám už nepodarilo nájsť.

Dzakomoo

vdaka za opis pristupu k jaskyni v Skalke. ja som ju hladal nad byvalym kamenolomom ci co to vlastne je. bol som od nej asi 50 metrov.

Bazin

to traindispatcher, dakujem za podrobny opis, prave chystam clanok, vdaka!

Traindispatcher

Všetkým turistom, respektíve návštevníkom regiónu Severného Spiša a Pienin odporúčam čerpať aktuálne informácie o dianí v regióne na visitspis.sk/

Traindispatcher

Turistická trasa k jaskyni v Čube je vyznačená miestnou zelenou značkou ako odbočka zo zelenej pásovej TZT č.5716 Podolínec - Sedlo pod Vysokými skalkami. V úseku Panské lúky - Vyšné Ružbachy kúpele je novopostavený turistický smerovník, od ktorého sa po 10 min. turista dostane k jaskyni v Čube.
Je potrebné ešte umiestniť smerovku na smerovníku vo Vyšných Ružbachoch, Podolínci a Panských lúkach. V pláne je aj realizácia umiestnenia info tabúľ (náučný chodník) v spolupráci so správou jaskýň. Všetko závisí od financií. Vďaka patrí všetkým za akúkoľvek pomoc, najmä však materiálnu.
K jaskyni v Skalke sa turista dostane ak odbočí z cyklotrasy č.2871 Podolínec - Veľký Lipník v úseku za cyklosmerovníkom Panské lúky pred kaplnkou sv.Huberta vľavo smerom na Toporec približne po 20 min. chôdze je potom potrebné z cesty obočiť vpravo (pri ceste som pred mesiacom postavil malého skalného mužíka) a strmo kopcom asi 10 - 15 min. najprv uvidí krásny skalný pilier a potom vpravo asi o 200 m sa nachádza jaskyňa v Skalke. Šikovný turista ju určite nájde. Ani tu sa nevylučuje možnosť vyznačenia turistickou trasou, ale to chce opäť financie!
Prikladám GPS:
skalný pilier 49°17'19"N 20°30'06"E
jaskyňa v Skalke 49°17'20"N 20°30'08"E
jaskyňa v Čube 49°17'44"N 20°31'32"E
Verejnosti voľne prístupné jaskyne.

Vhodnou formou prezentácie podzemných krás na Slovensku sú aj verejnosti voľne prístupné jaskyne. Zákon o ochrane prírody a krajiny umožňuje voľný vstup bez sprievodcu do vybratých a orgánom ochrany prírody vyhlásených jaskýň, v ktorých nehrozí nebezpečenstvo poškodenia ich prírodných a kultúrnych hodnôt a je zaistený bezpečný pohyb návštevníkov. Podľa návrhov Správy slovenských jaskýň Krajské úrady životného prostredia vyhlásili 30 jaskýň za verejnosti voľne prístupné.

Zoznam jaskýň:
ssj.sk/…/verejnosti-volne-pri…

V Y H L Á Š K A

Krajského úradu životného prostredia v Prešove č. 6/2008 z 13. júna 2008,

ktorou sa vyhlasujú verejnosti voľne prístupné jaskyne Hučivá diera, Elektrárenská jaskyňa, Komín, Jaskyňa v Skalke a Jaskyňa v Čube

Krajský úrad životného prostredia v Prešove podľa § 24 ods. 18 a 19 zákona :. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny ďalej len zákon a § 7 ods. 2 zákona :. 525/2003 Z. z. o Štátnej správe starostlivosti o životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov po dohode so štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky, Správou slovenských jaskýň ustanovuje:

§ 1 Verejnosti voľne prístupné jaskyne Hučivá diera, Elektrárenská jaskyňa, Komín, Jaskyňa v Skalke a Jaskyňa v Čube.

Zdroj: ssj.sk/…/verejnosti-volne-pri…

Mapa jaskýň:
ssj.sk/sk/mapa-jaskyn

Dzakomoo

dik no tak to vyzera ze koncom augusta uz tu nebudem lebo nebudem mat dovolenku, tak niekedy inokedy sa o to mozeme pokusit

Bazin

super 5+ a palec hore, tak snad ju v auguste tiez najdeme :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky