Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Slemä a Ohnište z Liptovského Jána

Diskusná téma K článku: Slemä a Ohnište z Liptovského Jána

Pokiaľ si chcete z Liptovského Jána urobiť okružnú túru a nemáte práve chuť sa nahánať celý deň za veľkými výkonmi, príjemnou možnosťou je Ohnište a Slemä. Hoci ich skúsený turista môže vnímať ako “prefláknutú klasiku”, ktorú bol hádam každý, faktom je, že aj v top letnej sezóne v krásnom počasí počas celého dňa nestretnete takmer nikoho. Pritom ide o krajinársky veľmi peknú túru, ktorá nie je extra náročná a východisko je ľahko dostupné. Koncom júla som sa sem opäť vybral trochu si osamote prevetrať hlavu.

Beta

OK, o pár dní sa vrátim do Poľska a urobím to, ale niekto bude musieť opraviť moje jazykové chyby :-)

Lubo

Beta, mozno by si mohla to svoje hladanie vsetkych bunkrov zhrnut v clanku. A pripojit aj suradnice vsetkych lokalit. Urcite by to malo uspech.

Beta

Ahoj Lubo, našla som dnes ten bunker, o ktorý som sa Ťa opýtala v meili. Popravde som používala "magickú" mapu s gpsom v mojim mobile. Ale už viem, tam kde žltá značka a smerovka do bunkra, musíme odbočiť pár metrov doľava a potom ísť rovno hore ak ukazuje smerovka vyšliapanym chodníkom, tam kde je bývalý strom musíme zasa rovno odbočiť doľava a pozerat tiež doľava a už uvidíme strechu. Píšem tu, lebo ak som tam bola v júni, boli tam aj dvaja Slováci a opýtali sa mňa o ten bunker a ja im som povedala, že je v lese (sorry!).
Išla som aj na Slemu, tam kde sú trosky lietadlá, lebo keď som tam bola, ešte som nevedela, že vo veľkej blízkosti je neobyčajný pamätník. A keď už som zasa sem bola, prešla som celý Naučný chodník SNP od Liptovskej Porúbky - mal 8 tabúľ, našla som všetky lokality ale vidím, že už dve tabuľe neexistujú a ostatné sú zničené. Úradníčka v úrade v obci povedala mi, že maju podpísanú už zmluvu a budú opravovať chodník, ale až na budúci rok.
Tak super, že v článku si napisal o bunkre a o vraku, ešte raz dík za pomoc, zdravím, Beata.

Knor

Pekna prechadzka. Raz by som sa tam mal vybrat aj hore tou Janskou dolinou, mam ju uz dlhsie v plane. Najblizsie sa vsak zastavim cestou na sluzobku na Poludnici.

Daulagiri

Peter mne to príde proste lepšie upozorniť takto než vypisovať maily.

Pavel D

Ak budeš 50-80 plus, možno si všimneš že každý to obchádza(-l) inakade. Ak tam pôjdeš v čase keď to bude pod snehom, v hmle s viditeľnosťou že si neuvidíš ani na topánky, budeš mať možno iný názor. A hmlu tam máš šľahnutím prútika. Ak sa Ti zbytočne pošmykne noha na mokrých stromoch pomôžu Ti tam len liptovskí mackovia. Diaľnice budovať netreba, len uľahčiť cestu nielen človečine, ale aj zvieratám. A tie ak majú možnosť idú tade, kade sa im ide ľahšie. Chodníčky sa budovali v minulom tisícročí a je načase, aby sa sprístňupovali skvôsty a to šetrne k prírode. Možno si pri jednom z nich bol. Bolo by nenormálne ak by si nebol. Chodia tam mnohí a opatrne. Nič sa im totiž nestane. Zostupoval si trasou, ktorú som vyčistil aj pre Teba, a to rád. A predpokladám, že si išiel aj chodníčkom čo vyšlapali Tí ktorí si to pamätajú z detstva, resp. z rozprávania starých rodičov, t.j. logickou zimnou cestou ponad skalné terasy. Je bezpečný, kratší a šetrný k prírode. A chodí po nej nejeden macko. Stačí sledovať jeho stopy. Ten je 2-3 krát ťažší ako nejaký zdatný, resp. nezdatný pešiak. A tzv. ochranári a strážcovia lesa sa vyvážajú dolinami a do sediel autami. Tí by sa možno mali starať o priechodnosť starých chodníkov a nie šikanovanie ľudí, ktorí prekračujú každí vzácny výtvor. Medvede a ani iná zver to nerobí. A s vysokou pravdepodobnosť ani oni. Prizerajú sa ako sa budujú svážnice na jedno použitie - likvidáciu lesov. Holoruby vymysleli pažravci a rýchlozbohatlíci. Kedysi v Lipt. Jáne boli dve píly. Teraz ním prechádzajú pravidelne kamióny s drevom. Preto si šlapal po vyasfaltovanej ceste aby si uľahčili ťažbu. Nebola budovaná pre zdatných turistov, ani cyklistov, ani kolobežkárov a dokonca ani pre vozíčkárov. A starodávny chodník od Stanišovskej jaskyne do dediny je taktiež vyčistený. Našiel som ho. Ale ľudkovia pešiaci, tých býva cez sezónu dosť, radšej uskakujú pred autami aj takých návštevníkov, ktorí si zvolilia trasu ktorou si Ty išiel. Kedysi keď budovali moji známi chodník na Slamä, bol z neho vraj kruhový výhľad. Prečo asi? Pôvodný chodník išiel nádhernou hranou, aj medzi skalami. Chodníčky je vhodné budovať a zabudnuté prečistiť aby sa prípadné davy - čo nehrozí nakoľko tam nie je zatiaľ reštaurácia, rozplynuli do posledných zvyškov panenskej prírody. Kto pôjde po tvrdom asfalte v polovici trasy ho čaká milé prekvapenie, ktoré bolo utajované mnohým návštevníkom Liptovského raja a aj domorodcom. Takže ak odbočíte na správnom mieste, zachovajte tam prosím kľud, poriadok. A nekŕmte medvede - oni sú tam totiž doma.

Lubo

Podla mna je to uplne v pohode. Je to v rezervacii, teda nie je dovod z chodnika robit autostradu, skor divokejsi charakter viac uputa. Kazdy, kto pohybovo zvladne vystup/zostup cez Slema alebo zo Svidovskeho sedla, nebude mat problem s usekom tymto usekom na Ohniste. Dalej priroda ma v pazi ci je uzucky chodnik dlhsi o par desiatok metrov alebo nie. Najma pri tej nizskej navstevnosti, ktoru tato nepochybne nadherna lokalita ma napriek blizkosti velkych stredisk CR.

Pavel D

"Tiež tu nájdeme pekné príklady toho, ako si les s polomom celkom dobre vie dať rady sám." Nemôžem súhlasiť s uvedeným tvrdením. Je tam už len 25 popadaných stromov na pôvodnom chodníku (mnohé som odvetral). Chodník sa zbytočne predlžuje a tak sa ničí príroda ... Je vhodné priložiť ruku dielu a nájsť ideálne riešenie pre prírodu a putujúcich každého veku.

Peter61

daulagiri, pls neondej sa tu s preklepama.
na to su maily
thx

Daulagiri

Ohnište je moja srdcovka, jedna z posledných lokalít, kde sa v tomto pohorí dá hovoriť o národnom parku, lebo zvyšok za nič nestojí. Slemä je tak isto krásne.
Páčia sa mi niektoré tvoje komenty Ľubo, napr. ten že by si strážca na tebe doháňal deficit ochrany prírody. To ma pobavilo :-) Presne viem ako to myslíš...
Inak pekný článoček s dôležitými info o prameňoch. Príjemné čítanie. Tú vyhliadku pri vyvieračke Hlbokô si nepamätám.

Našiel som aj pár preklepov. V časti:
Stanišovskou dolinou, 2 časť, 2 riadok: čo znamená "dolina voní"...
Slemä, 3 časť, 2 riadok: plaNtáži, 4 časť, 1 riadok: vápEncový
Cez Svidovské sedlo..., 4 časť, 1 riadok: ide mi to...

Vlado z NZ

Mr. Google vie všetko????. Uz sa tým jazykovedci zaoberali-https://www.umb.sk/informacie-pre/verejnost-a-media/umb-v-mediach/februar-2017/prislop-a-soroska.html

Boro

Vlado z NZ, a čo také veľmi často používane pomenovanie " Príslop" ? Nevieš jeho pôvod? dík

Lubo

Fíha, no toto mi nenapadlo. Doposiaľ som to bral proste ako geografický názov. Tiež je zaujímavou otázkou ako so skloňovaním. Stretol som sa s rôznymi prístupmi, no mne najlepšie vychádza to slovo brať ako nesklonné.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma