Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma zlaňovanie na dvojičkách

Diskusná téma zlaňovanie na dvojičkách

Mám taký teoretický problém a nikde sa neviem dopátrat odpovede. V literatúre aj na internete sa píše o tom že polovičné lano a dvojičky by sa nemali používať v jednom prameni (polovičné je možné použiť pri ľadovcových túrach) takže ked chcem zlanit na dvojickách nemal by som ich prevliect cez zlanovacie oko lebo aj ked pojdem dole po dvoch pramenoch v oku bude vsetka sila posobit len na jeden pramen, cize ich treba prevliect kazdy pramen zvlast (dole mi pojdu dva pramene na zlanenie a dva na stiahnutie)???

Peter61
Michal -))) keď uvidíš nejakého uja na záchranke, okukaj :-)))
(pre ostatných: hzs.sk/…/2.jpg)

Teraz vážne :
metodika nie je jednotná
metodika nie je jednotná
metodika nie je jednotná

Michal Legutký

Áno, ten spôsob som mal na mysli. Dúfam, že školitelia Jamesu od tejto metodiky čo najskôr odídu. Aj keď známa bola minulé leto na horolezeckom kurze na Kalamárke a školiteľ ich nútil používať túto metodiku...

Peter61

Michal, máš na mysli prevlečenie lana cez oká hruďáku a naviazanie na sedačku ( spojovacie oko nohavičiek + pás)?
Nie, toto vôbec nepoužívame, tým pádom ten problém nevzniká. Pri VhT (= do II.UIAA, ľadovcové túry, ťažké feraty) používame hruďák menej, ako sa používa pri horolezectve. Počas túry sa stáva, že výletníci sa opakovane naväzujú na lano /odväzujú. Preto aj potrebujeme niečo rýchlejšie jednoduchšie : alpský spôsob s plochou slučkou, protismerný vodcovský uzol. Na ľadovci sa používa naväzovanie cez karabínu, resp. dve karabíny s poistkou, zámkami oproti sebe cvaknuté do centrálneho bodu.
Na feraty podobne pripojovacím okom absorbéra pádu za centrálny bod na plochej slučke
Alpský spôsob je tuto na s.3, ale my učíme vodcovský uzol protismerný
horosvaz.cz/…/003911.pdf?seek…
metodika nie je jednotná po celom svete.

Michal Legutký

Peter, zaujíma ma Tvoj názor ako inštruktora na naväzovanie sa do hrudného úväzu koncom lana. Bavil som sa o tom na metodickom dni na Dreveníku s jedným s prítomných inštruktorov, ktorý to tam dosť propagoval. Mne to z pohľadu záchrany nevychádza ako veľmi dobré riešenie. Ako vieme veľmi často sa pri tom reže lano. Tým pádom je veľká pravdepodobnosť, že sa zostava rozsype a fakticky nie je za čo postihnutého zavesiť na záchranára.

Peter61

@ 12:33 vrana: metodika na rôznych brehoch La Manche. Jeden z horoinštruktorov mal na to aj záverečnú prácu james.sk/articles.asp?portal_…
Takže aj osmu naviazať na nejakú 6 mm repku je asi miestny folklór. Odvtedy sa muzika pritvrdila, aj Kate už má 40 r. :-)

A všetko je aj vec pohľadu a foto.
Napríklad tá zarúškovaná figurantka o 10:16 má síce aj hruďák, ale naviazaná je na šlingu od spojovacieho oka sedačky ( ktoré nevidno). Lebo síce kurzujú celý deň s hruďákom, ale vieme, že častejšie bude vystrojená iba v sedačke.

Vrana

2 PK: Sanka dole sefe. Repsnura v osme ako ju ma Kate mi nepride ako dobre riesenie.

Peter61

Michal:-)))
naše kurzistky sa pri zlaňáku istia samé a nemajú náušnice, aby si nepoškrabali prilbu. No, skrátka plebs! svts.sk/?s=bodoň

Atomko

Ja používam protichodný osmickovy uzol, ľahšie sa mi rozvezuje ako rybársky alebo vodcovsky.

Atomko

V niektorom diely svojej knihy P. Schubert riešil rozviazanie lan spojených vodcovskym uzlom potom čo sa prameň lana v uzle zachytil o skalný výbežok a zaťažením sa uzol rozviazal.

PaliT

Ten kurz odporúčam.

Zároveň odporúčam každému, aby každé pravidlo podrobil aktuálnej situácii. Ak budem zlaňovať zo stromu a uzol bude musieť prechádzať hranou, použijem ten odporúčaný uzol. Ak budem zlaňovať zo strmej steny napr. z kruhu a väčšie riziko spočíva v zaseknutí v nejakej špáre, budem sa držať môjho UIAA uzlu (dvojitá rybárska spojka či ako sa to fčúľ volá), lebo aj podľa mojej reálnej skúsenosti sa vďaka menšiemu priemeru zasekáva menej, ľahšie sa rozväzuje po silnejšom zaťažení.

Ak ideš zlaniť, pozri sa vždy najprv pod seba a použi zdravý rozum.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum