Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kamnické Alpy - Rinky a Velika Baba

Diskusná téma K článku: Kamnické Alpy - Rinky a Velika Baba

Kamnické Alpy (Kamniške Alpe) sú menšie pohorie na hraniciach medzi Slovinskom a Rakúskom. V roku 2012 som ho počas trojdňovej spoznávacej túry prešiel, pričom pod Rinkami som sa ocitol na ferrate, ktorá mi dala zabrať. Teraz mám s ferratami viac skúseností, tak som sa rozhodol, že sa do Kamnických Álp vrátim. Vyleziem na Rinky a na pár kopčekov na slovinsko-rakúskej hranici.

K2

Ešte k tým ľadovcom - v Slovinsku sú vraj dva: pod Skutou a pod Triglavom. Tu je video, ako sa menila veľkosť triglavského ľadovca za posledných viac ako 100 rokov: facebook.com/…/13130388821140…
Ak to takto pôjde ďalej, vyzerá to tak, že čoskoro v Slovinsku žiadne ľadovce nebudú.

K2

Tá fotka z Ravenskej kočny mi bola nejaká povedomá, a už som si spomenula, odkiaľ to poznám - nedávno som veľmi podobnú fotku videla na titulnej strane nejakého kalendáru :-). Tie severné doliny v Kamniškých Alpách vyzerajú lákavo, ale pre mňa ako nemotorizovaného turistu je dosť problém sa tam dostať - ja sa môžem akurát tak doviezť autobusom z Ljubljany do Kamniškej Bystrice. A keď už raz preleziem na severnú stranu, tak asi by mi trvalo ďaľší deň vrátiť sa naspäť cez kopec. Aj keď videla som minule tuším na Cojzovej koči oznam, že existujú nejaké prevozy autami z Logarskej doliny naspäť na južnú stranu - ale vyzeralo to tak, že pre turistu samotára ako som ja, sa to asi cenovo neoplatí. Takže zatiaľ som v Kamniškách bola len na Grintovci a na Skute, ale určite sa tam ešte plánujem vrátiť, keď bude príležitosť.

Ešte mám zopár drobných pripomienok k názvosloviu:
Tie názvy Karawanky, alebo Karawanki sú asi nejaký mix nemčiny a slovenčiny, resp. nemčiny a slovinčiny (a ešte k tomu ten duál - to potom znie ako keby celé to pohorie malo len dva kopce :-)). Správne by malo byť Karavanky (slovensky), Karavanke (slovinsky) a Karawanken (nemecky), teda aspoň podľa Wikipédie: sk.wikipedia.org/wiki/Karavan…
V texte je podnadpis "Rinki". Ak to malo byť po slovinsky, tak to malo byť skôr "Rinke". Veď autor bol na všetkých štyroch, nie len na dvoch z nich.
Ďaľšia vec, čo ma prekvapila, je skloňovanie názvu "Koroška Rinka", ktoré sa vyskytlo v texte a aj pri fotkách. To slovo "Koroška" je prídavné meno - v preklade "Korutánska". Ale nie som si istá, či by sa to malo prekladať. A ak by sme ten pôvodný názov chceli skloňovať po slovensky, tak neviem, či by správne malo byť "z Koroškej Rinky" alebo "z Korošskej Rinky". Oba tvary sa mi zdajú byť trochu divné.

Jantaara

Moja najťažia túra v živote bola v Kamniškách a viedla aj cez Korošku Rinku. Z Češkej koči na Mlinarsko sedlo, cez Dolgi hrbet, Skutu, Turski žleb na Korošku Rinku a odtiaľ dole na Kranjsku koču. Ruksaky dosť na ťažko zbalené, ferratové sety sme nepoužili, ale mali a aj mačky sme vliekli, aj spacák. Vtedy som mala dobrú kondičku, no už som mala namále. Ešte aj vystresovaná, lebo ma zviezlo na suti a nevedela som sa odtiaľ dostať. Teraz by ma už musel vrtuľník odviezť :-D .... Ale bolo to parádne. A Veliku Babu nám odporúčali domáci, takže v pláne je.

Adushka

V pohode :) V texte aj v popisoch fotiek som to opravila, už to je ok :)

Knor

Aha, Planja je pri Razore. Poplietol som to. Prosim, opravte mi to.

Adushka

Jaaaj, moje milované Kamnišky :) Čakala som, kedy toto popíšeš. No, na Žrele som sa kedysi dávno vytrápila, šli sme tade dole smerom na Českú koču, to som ešte nemala žiadne skúsenosti so zaistenými cestami. Peknuo to tam je veru, určite sa tam ešte vrátim.

Inak len taká drobnosť - v článku aj pri fotkách viackrát uvádzaš Planju, ale kopčok sa volá Planjava :)

Knor

Sona, je tam uzasne. Musim vsak povedat, ze Kamnicke Alpy zacinaju objavovat cudzinci. Pred 5 rokmi som tam stretal skoro vylucne Slovincov.

Sona

Vyzera to uzasne. My sme zatial Slovinsko neobjavili, ale casom na to urcite pride.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma