Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Staré a raritné smerovky

Diskusná téma Staré a raritné smerovky

Počas potuliek po značkovaných chodníkoch mnohí natrafia na historické alebo inak nezvyčajné smerovky. Podeľte sa o ich fotografie.

Matobee

Úlovky z posledných mesiacov.

  1. Pri samote Zabry nad Trúbiacim kameňom.

  2. V dolinke Krupinice za Medovarcami

3.Levočské vrchy. Nad dedinou Tichý Potok

Martin knor , 9 reakcií

Mozno to tu uz je, ale ten vek je uctihodny. Smerovnik zelenej znacky pri Koharyho dube ma 57 rokov. (1967)

Pavel Forgáč

Týchto smeroviek je v Štiavnických vrchoch ešte veľa. V roku 1967 tuším prebiehala celoplošná zmena tzt a smeroviek v pohorí. Ja mám dve aj doma. Našiel som ich v lese na zemi. Skončili tam po ťažbe dreva, tak som ich odtiaľ vzal nech len tak nezhiju v lese. V sedle je už nový smerovnik a táto značka do Psiar ani neexistuje. Je škoda že KST nemá nejaké múzeum kde by aspoň pár takýchto starých smeroviek vystavili.

Martin knor

Naozaj. Pozrel som si obrazky, z roku 1967 su smerovniky co som fotil na Havrankovej luke, Kojatine a Bielej Bani. Ale smerovnik v Ilja je z roku 1961 :-).

Samkoh

Tam bola nejaká lávka cez Hron v Psiaroch, alebo ade sa dostali na druhý breh Hrona?

Jaro Flídr

V Psiaroch fungoval prievoz- kompa. Neviem v ktorom roku skončila, my sme ju v sedemdesiatych rokoch už nezažili a Hron sme brodili.

Pavel Forgáč

Kompa musela fungovať aj niekedy v 80-tich rokoch keď fungoval amfik pod Krivínom. Niečo o kompe spomínal aj môj otec keď tam bol ako mladý. Ja si však už za môjho života kompu nepamätám. Vraj to prevádzkovala nejaká miestna žena. A dosť sa dnes čudujem že tam neurobia nejakú lávku. Aj tá značka cez lom do Tlmáč je otras. Krajší koniec by bol v Psiaroch.

Jaro Flídr

Ten amfiteáter fungoval veľmi sporadicky a keď súdruhovia zistili, že to na mulatšágy nie je veľmi vhodné, tak už tam nechodili vôbec. Pustnúť to začalo už v polovici osemdesiatych rokov. Ja som tadiaľ v tých časoch chodieval pomerne často, ale kompu si nepamätám. Že to obsluhovala nejaká pani som tiež počul.
Tú modrú by sa dalo elegantne potiahnuť do Rybníka, alebo aj okľukou do Tlmáč poza fabriku, mimo kameňolom.

Pavel Forgáč

Zaujímavé informácie. Náhodu niečo o tom vrte pri amfiteátri nevieš? Vraj by to mal byť termálny prameň ale má to tak maximálne 20 stupňov. V zime je tá voda prijeme teplá ale v lete nič moc. Už som sa zamýšľal či je tá voda aspoň pitná. Mohol by to byť jeden z mála prameňov v tejto časti pohoria.

Jaro Flídr

Za termálnu vodu sa považuje taká, ktorá má v mieste výveru 20°C. Takže táto bude tak na hrane. O tomto vrte nič bližšie neviem. Zrejme je to podobný vrt ako v Lukavici, len o niečo chladnejší. Pitná voda to je určite, veľa razy som vyskúšal.

Pavel Forgáč

Super tak niekedy sa skúsim aj ja napiť. Chodievam tadiaľ celkom často. Vďaka za všetky informácie :).

Pavel Forgáč

Síce nie starý a raritny ale takto dopadol po ťažbe dreva smerovnik na Medveďom vrchu v pohorí Tribeč. A potom maj rád lesníkov :(.

Durosv

Pri Koháryho dube - nová žltá smerovka + smerovka z roku 1967 po už neexistujúcej modrej TZT.

Radim25

Pri vodnej nádrži Výtoky nad Chtelnicou v Malých Karpatoch som objavil smerovník-hrdzku. Nie je tam už vidieť ani rok, ani farbu značky, to ubytovacie zariadenie tam ešte je, ale či patrí Slovnatu veru neviem...

Mirec240

Dávno zrušené rázcestie červenej a zelenej v Malých Karpatoch, neďaleko súčasného rázcestia Kozí chrbát. Smerovky už takmer úplne pohltil strom. Rázcestie je zaujímavé skôr tým, že okolo stromu už žiadny vychodený chodník dnes nevedie.

Radim25

Tak toto je dobré foto, tú jednotku ozaj ktosi odlepil, ale problém je asi v nadmorskej výške, podobne ako hore na smerovníku pod Rohatou skalu...

MisoB

@SatelitHomer: Tabuľky TIM Pod Rohatou skalou mali byť evidentne umiestnené dolu pri ceste. Na fotke z 2009 je ešte aj čas hore na Rohatú skalu, ktorý by zodpovedal. Na tvojej fotke ktosi odstránil tú hoďku :)

Vladimír Kobza

Áno samozrejme, na základe fontu písma, tvaru a veľkosti smerovky, materiálu a pod. možno bez pochybností konštatovať, že ide o smerovku z roku 1984.

Mirec240

Na fotke v príspevku zo včera (19.12. 22:41) určite nie je rok 1954 ale je to smerovka z roku 1984.

Peter61

dopĺňam : "Kontakt na značkárov som v rámci KST PO"..

Peter61

@SatelitHomer: s prvou vetou súhlasím.
Tuto na strešníku bolo 600 m namiesto 800 m:
mapy.dennikn.sk/?x=21.21127…
Kontakt na značkárov som v rámci KST nenašiel, tak som napísal šéfke. Odpoveď bolo "školenie" a hubová polievka. ako do Vasilisy Premúdrej.
Tú druhú vetu si strč vieš kam, anonymko.

SatelitHomer

zaujímalo by ma odkiaľ zobrali tie údaje. ten geodet bol snáď namol keď to meral.
Raritné chyby. dám len jednu fotku kde sú uvedené hlúposti.

Rohatá skala má 816m!!! smerovník 850m! a pritom je umiestený cca vo výške 785m
ale to je nič oproti Pod Rohatou 515m v teréne cca 673m. už som si myslel že som spadol do pukliny a prepadol sa až dole na zvažnicu pri prameň kde je taká výška.

ešte mi to myslí. to bola rýchlovka. stiahol som ju z panoramia. šťastie že 07/09/15 23:12 bolo uvedené ID

Radim25

SatelitHomer: našiel som v diskusii k článku Turistické značenie SK Tvoj príspevok z 04/09/15 07:49 - "ja som našiel moju fotku z 2010 pri jankovom vršku smerovník 1954! ale či ho ešte nevymenili neviem povedať". Chcel som sa spýtať, či by sa to foto smerovníka nedalo tuto zverejniť!?
Ak to budeš čítať zareaguj, aby som vedel, že si to čítal...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma