Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Batoh Bergans Helium PRO 40

Diskusná téma K článku: Batoh Bergans Helium PRO 40

Helium PRO 40 od firmy Bergans je ľahký technický batoh, ktorý je svojím objemom vhodný na jednodenné aj víkendové pobyty na horách. Batoh bol navrhnutý hlavne pre horolezcov a skialpinistov, no svoje uplatnenie si nájde aj pri ostatných outdoorových aktivitách. Okrem hlavnej komory má batoh aj špeciálnu priehradku na skialpinistickú výbavu, ktorá je ľahko dostupná z prednej strany. Ruksak poskytuje veľmi stabilné upevnenie lyží, horolezeckých čakanov a ďalšej výbavy. Popri početných možnostiach nastavení má batoh aj odnímateľný vrchný kryt. K dispozícii je v červenej a tmavošedej farbe.

Lubo

No vsak bola to chyba, ze som si neskontroloval ten Vranov vak. Potom som ho uz balil bezpecnejsie.

Peter61

Lubo
no veď vidím, že vydržala a v tej fľaške voda nebola, obsah si si nechal na Pi podvečer :-)
"Je predsa na uzivatelovi, aby si matros na batohu vhodne zabezpecil."
Dnes je dostupný perfektný výstroj, ale priemerný užívateľ si napr. na batohu nevie ani dotiahnuť popruhy etc. Metóda RTFM sa využiť nedá, lebo také hrubé manuály tam nie sú. A nie je to varič ani karabína, kde okovidne ľahko môže dôjsť k úrazu.
Takže ak je batoh na lezenie, tak kvôli tej väčšine (=seriál A je to !) by tam nemalo byť veľa kazítok.

Lubo

Letiaca flasa je mor, to uznavam. Tiez sa mi take stalo tot minulu nedelu, ked sme boli s Vranom liezt na Hradku. Nabalil som vakobatoh na lano topankami a pridal som flasu s vodou. Nevsimol som si, ze cordlock to ma uz za sebou a asi z 10m supla flasa zemovku. Nastastie pod stenou nikto.

Peter61

nooo,
pravda je, že Sigg alebo Nalgene okolo mňa ešte neleteli. Ale 2 lt žltá PET alebo termoska už áno. A tá PETka letela ....vsky blízko.
Pripúšťam, že som "odchovaný" na kletri VHV Pamir, kde pôvodný bederný pás mal šírku 2 cm. Prirobiť si materiálový nosič na bederný pás ma ani nenapadlo. Drahocennú Sigg by som si vtedy na kleter určite nezavesil.

Lubo

To neznamena, ze batoh vrecko na flasu nesmie mat. Je predsa na uzivatelovi, aby si matros na batohu vhodne zabezpecil.
P.S. Su aj flase, ktore sa daju zabezpecit proti vypadnutiu. Napr. SIGG alebo Nalgene flaska + karabina o kompresny popruh.

Peter61

Ľubo,
ad chýbajúce vonkajsie vrecko na flasku :
imho ak je batoh určený na pohyb v exponovanom teréne (+ nad voľnou hĺbkou) tak fľaška má byť vnútri, aby nevypadla a neohrozila personál spádnice

Lubo

Tento batoh som mal na letnom kurze horolezectva, tak sa podelim so svojimi skusenostami.
V pohode som sa na tyzdenny kurz do batoha zbalil. Sice to bolo trochu na knap, ale pomestilo sa vsetko. Chrbtovy system takto nalozeny batoh zvladol v pohode a nosil sa dobre. Pocas vyslapu na chatu som ocenil aj diskutovany bedrovy pas, dobre odlahcoval ramena a nebolo nutne ho prilis zatahovat a aj napriek tomu vdaka tvarovaniu prenasal dobre tiaz na bedra. Co mi chybalo je vonkajsie vrecko na flasku.
Na tury som batoh bral bez vrchlika a stiahnuty kopresnymi popruhmi. Velmi dobre je pri takomto pouziti umiestnene vrecko v hornej casti predneho dielu vnutri. Je dobre na umiestnenie cennosti a drobnosti, ktore by inak boli vo vrchliku. Pri noseni na turach som ocenil velmi nizku hmotnost batoha. Citelny minus je nemoznost odopnut bedrovy pas - ten jednak pri lezeni zavadzia a jednak je to zbytocna hmotnost navyse. Materialove putko som nevyuzival, radsej matros vesiam na sedak.

Peter61

drobna pripomienka ka odopnutym popruhom pre pripad laviny:
Strmy zlab je "len" jedna z moznosti
Staci kuknut na mapu a zapnut si vrstvu "Lavínové dráhy" a zistite, ze aj chodniky v dolinach su ohrozené dojazdom lavín. Napríklad Velky hang pod Terynkou, alebo chodník vo Velkej Studenej doline :
kdesi tuto v riedkom lese pred casom lavina zasypala dvoch horolezcov zostupujucich zo Zbojnicky
mapy.hiking.sk/?x=20.205&…
Tusim to bolo za SLN 3.
Jeden neprezil, RIP.
Takze treba kuknut na aktualnu lavinovu situaciu a ak je viditelnost, tak aj hore nad seba, co tam moze "visiet".
A to uz nehovorim o tom, ze je v zime otvotena Tatranska magistrala.

.ph

Verzia PRO nemá systém na ťahanie saní. Bedrový pás sa dá zapnúť dozadu okolo batohu, ak ho nechceš používať. Je však dosť tuhý a anatomicky tvarovaný. Časom sa tá pena asi zdeformuje, ak to budeš zapínať dozadu. Pri klasickom áčkovom nosení lyží mi bedrový pás nechýba. Na rovine ho nepotrebujem a pri strmých svahoch stačí obyčajný popruh, aby to s batohom nepohadzovalo zo strany na stranu. Inak, ak už mám v strmom žľabe batoh bez airbagu a s lyžami na chrbte, tak mám popruhy rozopnuté, aby som sa mohol batoha zbaviť v prípade lavíny.

Lubo

Detailnejsie pozeram na fotky a tie ocka na pulky tam zda sa nie su. A oproti fotkam z light verzie vyzera tento bedrak este masivnejsi.

Lubo

Mne zas masivnejsi bedrak na Helium 40 vyhovoval (ak je to ten isty aj na verzii PRO). Najma ked som mal na batohu pripnute lyze a slapal som s nimi, tak si to bez bedraku neviem velmi predstavit.

Dalsia vec je, ze Bergans batohy (ako asi jedny z mala na nasom trhu) su prisposobene aj na tahanie sani (vid take male ocka na bokoch) a kvoli tomu mozno nie je bedrak odopinaci. Inac ja zvyknem batohu pri transporte zapnut bedrak dozadu okolo tela batohu, no nie som si isty, ci pri tomto konkretnom to ide.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma