Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Za skalnými bránami v okolí Mojtína

Diskusná téma K článku: Za skalnými bránami v okolí Mojtína

Vlani som prešiel okruh cez Mojtínsku jaskyňu, Rohatín, Ostrú Malenicu, Rohatú skalu a okolie Mojtína sa mi zapáčilo. Tento rok som sa do oblasti vrátil a pozrel som si skalné brány na Čiernom vrchu a pod Rakytníkom. Prechádzka sa napriek chladnejšiemu počasiu vydarila. Keďže som chodil zväčša mimo turistických značiek, videl som pomerne veľa zveri.

Tomka

Vďaka za pekný článok a inšpiráciu. Tento rok sme sa túlali v okolí Priedhoria a na budúci rok chcem v okolí Mojtína, takže Tvoja trasa pomôže.
Liepať sa - neviem ako v iných krajoch, ale na Hornej Nitre to bolo bežné sloveso. Doteraz mi v ušiach znie ako starí rodičia po nás kričali: "Kde sa to zase liepaš?" "Neliepaj sa tam!"

PaliT

Na Mojtíne si matne spomínam aj na nejaké bouldristické preteky.

Viete ako sa po slovensky povie "boulderová cesta"?

No predsa – LIEPAK.

Radim25

Aj ja som sa dnes „liepal“ kúsok odtiaľ, Podskalský Roháč, píšu to ako náučný chodník, ale po krátkom úseku za Veľkými skalami značka zmizne (už to tu niekto značil). Takže pekne to začalo na Veľké skaly, potom trochu sklamanie, pretože aj keď listov moc nie je z Roháča nebolo vidieť nič, tak som to za Roháčom zbehol doľava na zelenú. Ale ten začiatok stojí zato. Treba sa zo začiatku dobre „driapať“. V rámci jaz. okienka: toto je asi taký zodpovedajúci výraz „liepaniu“ ?!

Martin knor

Na Podskalsky Rohac sa uz chystam vyse roka. Prosim Ta, vedel by si sem dat aspon priblizne suradnice toho skalneho okna?
(K jazykovym okienkam sa nevyjadrujem, nie je to moja parketa.)

Tomka

Pokiaľ viem, tak na Podskalský Roháč Nch nikdy neviedol. Na Veľké skaly vedie chodník povolený Krajským ústavom životného prostredia v Trenčíne, ale bez turistického značenia. Chodník je to ale veľmi pekný - vedie pomedzi skaly, prelieza sa cez malé skalné okno tzv. "myšacou dierou" a treba sa "liepať" úzkou skalnou štrbinou za pomoci všetkých "štyroch".
Ďalej po hrebeni sa oficiálne nemá ísť, ale vychodený chodník ide hrebeňom až na vrchol a skalné okno je neďaleko pred vrcholom. Z druhej strany má tvar srdca.

Radim25

@ Martin, bohužiaľ súradnice ti neviem dať, nie som v tom doma... len podľa foto je to k nemu asi hodka od kaplnky a daľšia ani nie polhodka na Roháč. Jazykové okienko bolo myslené z recesie;
@ Tomka, neviem prečo, ale ja som tu „myšaciu dieru“ nadliezol a dnes žiadny chodník vidno nebolo, lebo je všetko zapadané lístím, ale skutočne nikde nie je zobrazená trasa ani zmienka o tom pokiaľ a kade vedie náučný chodník, tak som šiel až na Roháč...

MisoB

Je to všetko presne tak, ako písala Tomka.

Tomka

radim25, samozrejme nadliezť sa to dá, ale čo my s krátkymi nohami?! Okrem toho, toto bola väčšia sranda.

Martin knor

OK, takze oficialne pojdem iba na Velke skaly :-) .
Inak, dnes som sa tiez liepal k jednemu oknu. Bolo to strme, zemite, nastastie som so sebou tahal motyku, nou som si pomohol. Ale dolu som to nedal, radsej som sa po skale vyliapal na vrchol skal (kdesi v Harmaneckom krase) a vratil som sa dookola.

Ade.e

Takze uz mozme pouzivat narecove slova? Lebo sa akurat chystam terigac (.ebac) do podobnych Slanskych. :)
Skalne okna vyzeraju byt fajnove, uz som si aspon jedno zakomponoval do planov, ak by som este tohto roku zavital do Strazovskych.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma