Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Za skalnými bránami v okolí Mojtína

Tomka

martin knor
Vďaka, tak tieto poznám. Jaskyňa v Lopatách je úžasná.
Odporúčam ešte Dolnú Túfnu a Krpcovo.

Martin knor

Vdaka, to okno na Rohaci uz je jasne.

Tomka, v Harmaneckom krase som bol uz 3. krat tuto jesen a caka ma tam este prechadzka na snezniciach. Tu na mape hikingu je obrazok s GPS suradnicami skalneho tunela jaskyne v Lopatach pri Crchli a tiez okno pod chatou na Kralovej studni. Tesne nad parkoviskom je Dekretova jaskyna, nasiel som aj jaskynu Hornu tufnu v doline (obrazok s GPS suradnicami je na mape hikingu). No teraz som bol v Hadej dolinke. Je tam okno GPS suradnice 48,7822 19,0418. Ale este zaujimavejsie su vrata na vstupe do Hadej dolinky. Samozrejme, paci sa mi tam toho viac, inak by som tam tak casto nechodil. Napriklad minule som tam videl neskutocne mohutny tis, pozrel som si portal najdlhsieho zeleznicneho tunela u nas, znamy zlab na splavovanie dreva v Rakytove ... myslim, ze jeden den tam na obehanie najvacsich atrakcii nestaci.

SatelitHomer

tak som sa mrkol do fotky a to okno na hrebeni Roháča je približne na
GPSLatitude - 49°3' 7.76 (49.052156)
GPSLongitude - 18°28' 22.66 (18.472961)

Tomka

martin knor
Martin prepáč, chyba v komunikácii! Tie v Strážovkach sú mi jasné, ale mňa zaujíma ten Harmanecký kras. Chystáme sa tam potárať.
Vďaka.

Martin knor

Heno, pozri si nizsie poznamku Michala Bukvaja (cas 12:28). Slovo liepat sa je z kratkeho slovnika slovenskeho jazyka. Nie je narecove, je to riadne spisovne slovo.
Teraz poznamka k jazykovemu okienku, ktore ma dobre irituje, ale budiz. Teda: Pochadzam zo stredneho Slovenska, z Martina. Miestny jazyk sa pouzil za zaklad spisovnej slovenciny. Preto mne staci hovorit tak, ako mi zobak narastol, mozem si byt skoro isty tym, ze hovorim spisovne. Akurat sa mi obcas pripletie cechizmus kvoli rodinnym vztahom. Koniec jazykoveho okienka. Mna vobec netrapi ako kto hovori, pokial hovori k veci (a pokial mu rozumiem).

Tomka, vedla vo faktoch je trasa. Z nej by o malo byt zrejme. GPS suradnice okien su: Brana na Ciernom vrchu 8,9619 18,3903; Brana pod Rakytnikom 48,9960 18,3920.

Tomka

ade.e
Pokiaľ sa nárečové slová nezneužívajú, čiže použijú sa na správnom mieste, môžu dodať článku šťavu. Viac mi vadia anglikanizmy a iné izmy, ktoré sa často používajú, len preto že to "in".

martin knor
Prosím, mohol by si mi aspoň približne napísať kde to bolo?
Ďakujem.

Ade.e

Takze uz mozme pouzivat narecove slova? Lebo sa akurat chystam terigac (.ebac) do podobnych Slanskych. :)
Skalne okna vyzeraju byt fajnove, uz som si aspon jedno zakomponoval do planov, ak by som este tohto roku zavital do Strazovskych.

Martin knor

OK, takze oficialne pojdem iba na Velke skaly :-) .
Inak, dnes som sa tiez liepal k jednemu oknu. Bolo to strme, zemite, nastastie som so sebou tahal motyku, nou som si pomohol. Ale dolu som to nedal, radsej som sa po skale vyliapal na vrchol skal (kdesi v Harmaneckom krase) a vratil som sa dookola.

Tomka

radim25, samozrejme nadliezť sa to dá, ale čo my s krátkymi nohami?! Okrem toho, toto bola väčšia sranda.

MisoB

Je to všetko presne tak, ako písala Tomka.

Radim25

@ Martin, bohužiaľ súradnice ti neviem dať, nie som v tom doma... len podľa foto je to k nemu asi hodka od kaplnky a daľšia ani nie polhodka na Roháč. Jazykové okienko bolo myslené z recesie;
@ Tomka, neviem prečo, ale ja som tu „myšaciu dieru“ nadliezol a dnes žiadny chodník vidno nebolo, lebo je všetko zapadané lístím, ale skutočne nikde nie je zobrazená trasa ani zmienka o tom pokiaľ a kade vedie náučný chodník, tak som šiel až na Roháč...

Tomka

Pokiaľ viem, tak na Podskalský Roháč Nch nikdy neviedol. Na Veľké skaly vedie chodník povolený Krajským ústavom životného prostredia v Trenčíne, ale bez turistického značenia. Chodník je to ale veľmi pekný - vedie pomedzi skaly, prelieza sa cez malé skalné okno tzv. "myšacou dierou" a treba sa "liepať" úzkou skalnou štrbinou za pomoci všetkých "štyroch".
Ďalej po hrebeni sa oficiálne nemá ísť, ale vychodený chodník ide hrebeňom až na vrchol a skalné okno je neďaleko pred vrcholom. Z druhej strany má tvar srdca.

Martin knor

Na Podskalsky Rohac sa uz chystam vyse roka. Prosim Ta, vedel by si sem dat aspon priblizne suradnice toho skalneho okna?
(K jazykovym okienkam sa nevyjadrujem, nie je to moja parketa.)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma