Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Náučný chodník SNP Liptovská Porúbka – Slemä

Diskusná téma K článku: Náučný chodník SNP Liptovská Porúbka – Slemä

Veľmi ma prekvapilo, keď som na túre do Stanišovskej doliny a na Brtkovicu narazila na dva pamätníky SNP a dve tabule Náučného chodníka SNP. Bolo to vlani v novembri a prišla som vtedy prvýkrát do Nízkych Tatier. Vtedy som vedela, že niekde na druhej strane týchto hôr, v okolí Banskej Bystrice, sa odohrávali boje počas Slovenského národného povstania a potom, po potlačení povstania, sa tam v horách skrývali partizáni. Netušila som, že povstalci bojovali aj na tejto strane Nízkych Tatier, na Liptove. Skôr som čakala, že uvidím na mojej ceste viac pamätníkov Červenej armády, ktoré sú na Slovensku asi všade, ako že uvidím toľko stôp SNP.

Mirino

Teda dievča, máš môj obdiv. Napriek tomu, že nie si slovenka, tak o SNP v oblasti Liptovského Hrádku vieš viac, ako bežný lipták. Len malé upresnenie. Lietadlo nehavarovalo na Slemäni pre zlé počasie, ale po zásahu nočným stíhačom v oblasti Popradu. Nenarazilo do skaly, ale do vrcholcov stromov a prevrátilo sa. Preto leží na chrbte.
Ale tá sociálna štúdia o medveďofóbii slovákov ma dostala. Nemám osobnú skúsenosť ako to funguje v Polsku, ale Slovensko si opísala presne. Prakticky vždy, keď stretnem domorodcov, tak ma nejakým spôsobom varujú pred medveďmi. Až keď im poviem, že medveďa som už zo pár razy stretol a že vždy prášil smerom odo mňa, tak dajú pokoj s touto témou.

Pocestna07

Beta, už som obdivovala tvoju slovenčinu a teraz aj sloh - veľmi milý článok. A ak chceš vidieť zachované partizánské bunkre a nejaké ďalšie artefakty z toho obdobia, zájdi pozrieť Krčahovo v Nízkých Tatrách. Vždy sa čudujem, že sú tam tie veci vyskladané pekne na poličke a ešte ich nik neukradol. Prajem veľa objavovateĺskej radosti na mojom rodnom Liptove. :)

Beta

pocestna07 mala som nádej, že možno niekto napíše mi, kde ešte su niejaké stopy partizánov v horách (NT, Západne a Vysoké Tatry), tak ďakujem Ti veľmi pekne za informáciu. Už som našla Krčahovo na mape, videla som fotky na internete a samozrejme navštívim tú lokalitu, díky :-)
Mirino čo sa týka lietadla - čítala som, že jeden svedok povedal, že lietadlo hľadalo miesto pre zeskok vojakov, ale aj píšu, že počasie bolo zlé. Napísal si, že lietadlo leží na chrbte, pozerám na fotky, a vidím, že tak to je. Pre mňa tento pamätník to bolo veľké prekvapenie, ja som videla niečo také prvýkrát, a keď potom som hovorila o lietadle v Poľsku, pre mnohích to bolo neuveriteľné, že na vrcholu ležia trosky toľko rokov, a ešte sú v dobrým stave.
Medvede - vidím, že je to u vás trochu ťažká téma a už sa bojím trochu o tom rozprávať :-)

Svatopluk Štěpánek

Witam Beta,
môžem odporučiť pohorie Poľana a Veporské vrchy.
Dva partizánske cintoríny pri sedle Tlstý javor, zvyšky muničnej dielne pri Troch vodách a roztratené hroby padlých a zomrelých vojakov a partizánov.

PaliT

Akurát som sa túlal po okolí a tie informačné tabule ma zarazili, bohužiaľ zvolili trochu nešťastnú – málo trvanlivú formu.

Historky o medveďoch už považujem tak trochu za folklór a aj výsledok vymývania mozgov cielnou kampaňou v médiách. Nestretli sme žiadneho, hoci sme videli stopy na chodníku a kôpok trusu ani nespočítam.

Nie som si istý, či trosky na Slemeni nejako nepozbierali na kopu, zvlášť si všimnite časť trupu s okienkami leží pod pravým krídlom. Ak by sa s vrakom nehýbalo, takto by z neho nevedeli vyslobodiť telá. A rebro z výškovky som našiel pribité na kolibe pod Ohnišťom.

Knor

Preco Ta zaujimaju partizani? V Polsku neboli?
K tym pomnikom - partizani mali casto za velitelov Rusov (Cervenoarmejcov), ktorych im zhodili na padakoch. Nebojovali teda uplne nezavisle na Cervenej armade. Skor naopak.
A k tym medvedom, stali sa aj pripady, ze medved cloveka napadol. Nebyva to casto, ale je dobre vediet, ze medved moze na cloveka zautocit a dokalicit ho. To neznamena, ze clovek nema ist do lesa. Akurat ma byt opatrny, nevbehnut bez ohlasenia sa do najvacsej hustiny a tak...

Beta

Knor dal si mi otázku, ktorej som nechcela dostať :-(. Mňa veľmi zaujíma SNP, boje a život partizánov v horách sú pre mňa časť SNP. Som aj veľká milovníčka hôr (nie všetkých hôr), tak SNP + hory = partizáni v horách :-)
PaliT našla som čo povedal muž, ktorý bol tam zobrať telá: "Lietadlo bolo naklonené dopredu a v zadnej časti bola munícia, ktorá pri dopade lietadla na zem zvalila posádku" ("Spomienky na SNP" - Liptovský Ján 1984).
Svätopluk witam :-) ešte som nebola v tej lokalite ale budem, diky !

PaliT

Beta, nemal na mysli skôr, že munícia ZAVALILA posádku (v zmysle - nárazom sa zosypala na ľudí)?
Inak sa mi to zdá čudné, lebo kvôli vyváženiu sa zvykne ukladať ťažšia časť nákladu skôr dopredu. Aj keď podľa stavu vraku sa to aj tak nedalo nijako prežiť.
Idem pohľadať nejaký link...

Beta

PaliT ja som humanistka, nevyznám sa v takýchto veciach, napísala som len čo povedal svedok. Myslím, že nikto nevie ako to bolo. Vidím, že je veľa otázok a odpovedí sú časom rozporné. Aj svedok môže nemať pravdu.

Daulagiri

Toto je pekná lokalita. Čo sa týka náučných chodníkov, na Slovensku sa postavia a potom sa o ne nik nestará a postupne chátrajú. Takýchto príkladov je viac, je to v podstate bežná prax :-(

Ten vzťah Slovákov k medveďom si opísala perfektne, o mackoch hovoria najviac tí ktorí ich nikdy nevideli. Netreba sa ich príliš báť, nie je také ľahké ich stretnúť ako to hovoria ľudia alebo prezentujú médiá.

Želám veľa úspechov v spoznávaní slovenskej histórie :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma