Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zradné miesta na slovenských turistickýc

Diskusná téma Zradné miesta na slovenských turistickýc

Nejeden turistický značkovaný chodník je v skutočnosti horší, ako na mape vyzerá, a nie vždy sa to dá na tej mape zobraziť. toto fórum som sa rozhodol založiť práve kvôli takýmto úsekom, tak kľudne ich sem pridajte.

Samkoh

Hneď prvých pár: každému malokarpatskému turistovi známe Taricové skaly- na smerovníkoch nepíšu, ale cca. tu: mapy.hiking.sk/?x=17.23709…
je úsek z Panských Uhlísk na sedlo Skalka dobre známy ako najmä za dažďa nebezpečný a strmý. Totiž týmto smerom si najskôr ešte v pohode vystúpite na vrch, ktorý v tom smere neveští nič zlé. Ale len čo vyjdete na vrchol, pochopíte, prečo to toľkí obchádzajú cez oboru. nasleduje strmý zostup po skalách dole a vzápätí naspäť nahor síce už bez skál, ale za to poriadne strmo. A ďalej sa značka kľukatí popri plote obory.
A ďalšie postrehy z polonín:

  1. Na Skládke pod Kýčerou píšu smerovník Stožická rieka, ktorý však neexistuje. Na mieste, kde by približne mal byť, je poškodený mostík, treba prechádzať opatrne.
  2. Na Kremenci je tesne pod vrcholom na dlho posledná slovenská červená značka vľavo v kroví- správna šípka vľavo. Smerovník slovenskú červenú smerom na Čierťaž neukazuje! A reálne je v ďalšom úseku pomer slovenských a poľských značiek cca. 1:10.
  3. Riaba skala má niekoľko vrcholov, smerovník je slovenský až na sedle pred posledným a poľský až na poslednom vrchole.
  4. Zdvojené pravidelné červenomodré značenie sa začína až na Ďurkovci(slovenská červená, poľská modrá), potiaľ je od Kremenca väčšinou iba modrá.
  5. Na kruhliaku sú dve rázcestia troch červených, v smere do Balnice na prvom rovno, na druhom vľavo dole.
  6. Z Kruhlikaka je veľmi nepríjemný zostup smer Ruské sedlo- strmý a šmykľavý. potom je to chvíľu hojdačka a do Ruského sedla je to zase jeden padák.
  7. Neviem, či na balnici, alebo na vysokom Grúni píšu, že z miesta medzi Balnicou a Ruským sedlom by sa malo dať zísť na bus na slovensko(bol som tam v auguste, nepamätám si to). nespoliehajte sa na to! Zo Stropu určite nejde na Slovensko žiadna skratka a pod Černinami smer Balnica bol síce starý smerovník, ale žiadna vyznačená odbočka na Slovensko. treba rátať so zostupom buď z Ruského sedla, alebo z Balnice.
  8. Z Černín do Balnice veľký pozor! Prvé 3/4 sú smerom dole celkom v pohode, ale potom prídete do oblasti, kde pri takmer nulovom celkovom výškovom rozdieli musíte prejsť asi 10 potôčikov spôsobom, že chodník vás dovedie tesne nad ich údolie, nasleduje rozomletý zostup ku nim v terénnom stupni, prejdete cez ne bez mosta a potom zase hore podobným terénnym stupňom nahor a po chodníku hor sa k ďalšiemu vymletému brehu. Najmä s batohmi veľmi náročné. Aj 2 dni po daždi sa tam celkom dosť šmýkalo a zle sa liezlo naspäť do svahu. Najmä úplne posledný výstup z údolíčka nahor už ku balnickému smerovníku som musel s batohom liezť po štvornožky kvôli strmosti. nečudujem sa, že keď sme pri prestávke na černinách stretli rodinku idúcu od balnice, dievčatá mali smrť v očiach . odporúčam cca. v polovici odbočiť za poľskou tvarovou značkou vpravo. tá vás dovedie do Balnice na stanicu a odtiaľ je to na červenú po rovine 3 minúty.
  9. Smerovník so žltou do Olšinkova v bode, ktorý sa na mapy.hiking.sk volá Pod košarkou, nie je. Ani žltú tam nebolo vidieť, možno aj kvôli polomom, ktoré tam na mnohých miestach sú. Na smerovníkoch písali odbočku do olšinkova zo sedla pod sczolbom, kde však bola iba tabuľa s názvom oproti kroviu, a žiadnu žltú tam vidieť nebolo, neboli tam ani smerovky.
  10. Úsek Sczolb- Lupkowské sedlo veľmi močaristý.
  11. osobne som šiel hľadať tú čiernu/modrú z Lupkoského sedla do Lupkówa, a nenašiel som ju. išiel som od tej smerovky kúsok smerom na Sczolb,potom pri smerovke vľavo do Poľska, a tá smerovka bola posledná značka, ktorú som videl, napriwek tomu, že som sa snažil držať čo najbližšie pri trati, a a ani chodník nebol vychodený.
    P.S.: Ad Lubo: práve kvôli takýmto miestranm, ktoré nie sú dočasného charakteru(najmä 8. a 10.) som vytvoril toto fórum.
Lubo

Samkoh,

v turistickej mape sa zobrazuju upozornenia na zle priechodne miesta. Pozri v prilozenom screenshote.

Pokial si isiel zle priechodny usek a v mape nie je na to upozornene, alebo upozornienie uz nie je aktualne (a priechodnost je OK). Daj nam prosim vediet v tejto diskusnej teme:
hiking.sk/…/turisticke_znacko…

Dakujeme :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov