Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Veľkého Tribeča na Vres a Kozlicu

Diskusná téma K článku: Z Veľkého Tribeča na Vres a Kozlicu

Keď sme s partiou pri májovom prechode Tribeča vzhľadom na nelichotivé predpovede počasia zvolili červenú značku, motajúcu sa v blízkosti civilizácie, Peter prehlásil, že je škoda, že hrebeň s Medvedím a Javorovým vrchom nezažijeme. Vraj je tam pekne. O necelý rok som sa v zime na Tribeč vrátil s úmyslom doplniť vedomosti z vlastivedy a uvidieť „to pekné“.

Daulagiri

Pekný tip tento článoček, vyzerá to tam zaujímavo. Do tohto pohoria sa chystám už dlhšie.

PaliT

Tono, to sú len dlhoročné skúsenosti...

Ale späť do reality: na Tribeči sú skôr bludičky a uviaznutí duchovia z čias druidských obetísk, výnimočne dačo zo stredoveku. ;)

Tono

Pali, preco hned CH3-CH2-OH? Ved staci aby ta omamila lesna vila svojim eterickym vzhladom :)

PaliT

Tribeč je veľmi mysteriózny, my sme sa počas hrebeňovky napr. preniesli na safari do Afriky, v článku som to naznačil. Ale ak chceš zmiznúť na 5 dní vrátane výmazu väčšiny spomienok, to už treba veľa CH3-CH2-OH.

V Trhline však išlo skôr o LSD.

Tono

Ale pozor pri tom tulani sa Tribečom, aby ste nedopadli ako v romane Trhlina :)
Mne sa tam tiez nieco podobne stalo, stratil som sa na pat dni! Ved som o tom aj v istom clanku pisal.

Tono

Rado, inak na vrchu Tabor nad Krncou sa nachadzaju pozostatky pevnosti z 15. stor. Uz aj nazov vrchu Tabor hovori, ze islo z najvacsou pravdepodobnostou o pevnost husitskych vojsk ktory obsadili nedaleke Topolcany (1433-36). Fortifikacia bola pravdepodobne vyuzita aj v casoch bojov J. Jiskru s J. Hunadym ci s bojom M. Korvina s Bratrikmi. Pevnost bolo opevnena valmi a priekopami. V areali stali drevene obydlia posadky - chaty a zrubove stavby. Velmi podobnu pevnost, ktora bola aj archeol. skumana najdeme v katastri Chmelova (Saris) v polohe Zadna hura.

Zabka

Rado pekný článok z mojej obľúbenej lokality Tribeča:)

Jana T.

A ešte Drža a čarovný Člnok... a všetky skalky okolo Skýcova...

Tomka

Každý rok si vyjdeme aspoň na jednu Tribečskú hôrku. Ladice a Michalov vrch nás ešte čakajú. Na Skalku nad Žikavou sme chceli ísť, no je v obore a popri plote sa neustále preháňali húfy diviakov a tak som nemala odvahu!
Smutné je, že tieto nádherné útvary sú väčšinou mimo značených chodníkov.

Martin knor

Tiez som sa v tom obdobi a mesiac neskor motal po Tribeci (zo 4 prechadzky), no chodil som na nizsie kopceky.
Ako tu pisu kolegovia, v Tribeci sa oplati obehavat kremencove skalky. Mne sa zatial najviac pacil Oselny vrch, na ktorom ma skala neskutocnu fialovkastu farbu. Naviac, pod nou je velmi pekna tabula naucneho chodnika o moriach v casoch dinosaurov. Cely naucny chodnik z Velkych Uheriec (zelena znacka) je velmi pekny.

Sona

Studeny hrad je paradny, tam sme chodili na lezecke vycviky. Vdaka aj za ostatne tipy vsetkym, skalky aj Vres a Kozlicu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma