Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: O rúbaniskách (nielen) v národných parkoch

Lubo

Ja som take videl v Rakusku v Klostertali. Na jednom dlho uboci tak zjavne hodpodaria uz dlho, lebo jednotlive casti sa lisili a ta posledna bola prave prebierkovo vytazena. Ja blbec som si to nenafotil.

Lubo

Martin, neslo mi o dokazy na tazobnu firmu proti SL. Skor ako to vyzera, ked sa tazi vyberkovo a ako ked ide o holorub.

Martin knor

Lubo, nemam. Ale ti Oravci byvaju v dome SL hned nad dedinou. (Znacky NO su na tazobnych mechanizmoch jasne viditelne.) Ja tu vsak nechcem riesit ich (sukromneho taziara). Chcem, aby bolo ludom jasne, ze vedenie takeho velkeho podniku ako su statne lesy ma byt menovane (riadene) niekym inym ako momentalnym ministrom. Toto treba zmenit.

PaliT

Zlé jazyky hovoria, že kto chce brať z nejakej lokality drevo, musí na príslušnom mieste skladať tučný bakšiš, z ktorého sa potom alobalovou cestou financuje strana a jej potentáti. Keď sa peniaze presunú do správneho vrecka, dá sa vraj zariadiť, aby sa odvážané drevo zaradilo do nižšej kvalitatívnej skupiny. Napokon teda ani kupujúci neobíde až tak zle, len kasa štátneho podniku vysýcha. Ale to sú určite len legendy, ktoré v rámci šírenia nenávisti rozsieva zlá opozícia a skutok sa nestal.

Martin knor

Bol som cez vikend kdesi na vychode. Na dvoch svahoch od dediny sa tazi vyberkovym sposobom - iba najhrubsie stromy (cize les zostava), na tretom docista vykosene holoruby (les tam uz nie je ani nahodou). Majitelom tych prvych dvoch lesov je mesto Kosice, ten treti (na ktorom sa aj 17.11. zurivo tazilo - stat si na to objednal sukromnu firmu z Oravy) patri podla informacii od miestnych Statnym lesom.

Ja tomu celkom dobre nerozumiem, ale zda sa mi logicke, ze sa statne lesy spravaju tak ako sa spravaju. Oni totiz po kazdych volbach maju ineho spravcu (to je cosi ako vlastnik) a ten tam je iba na dobu urcitu, do dalsich volieb. Myslim, ze toto je to, co treba zmenit. Treba znizit dosah politikov na vedenie statnych lesov.

Lubo

Miso, tiez mi prisiel na um Sonin rozhovor s MIsom Kalasom, ked som cital tvoj na SME.

Otazka stoji tak, ako sa ma prejavit spolocenska objednavka k intenzivnejsej ochrane prirody, ktora by sa pretavila do zmeny legislativy, vlastnickych pomerov a zrejme aj rozlohy narodnych parkov, co by viedlo v dlhodobom vyhlade k lepsim narodnym parkom. Politicky korektne a odobrne debaty k tomu zial nepovedu, preto sa urcitej skratkovistosti a zial aj davke populizmu asi da tazko vyhnut.

Mišo D

Dnes som narazil na tento nedávny hajkingovský rozhovor:
hiking.sk/…/riaditel_npmf_mal…

Ak si niekto dá tú námahu a porovná, čo som tu písal ja ("lesník") a čo hovorí Michal Kalaš ("ochranár") tak nájde veľa prienikov. Teším sa, že občas narazím aj na pragmatické vyjadrenia ľudí, ktorí veci praktizujú a veciam rozumejú.

Boby

K tu uvedenej nájomnej zmluve len toľko, že ide o prenájom pozemkov, ktoré sa nachádzajú v LHC Mestské lesy BŠ.To sa stáva, že v komplexe lesov iného vlastníka sa za účelom hospodárenia prenajímajú štátne lesné pozemky. Ďalej, stredné lesnícke školy tiež hospodária na prenajatých pozemkoch. Údaje o vlastníckej štruktúre lesov su uvedené v Zelenej správe, posledná bola v r.2016 s údajmi z r.2015, najbližšia bude v nasledujucom roku. Ale tu uvedene údaje su približne správne. V každom prípade si myslím, že by nemal byť rozdielny pohľad "štátneho lesníka" oproti pohľadu "neštátneho".

Jjano

Mišo, OK, je jasné že ako ujo horár tie veci ovládaš :-)
Ale faktom je, že keď chalani z BKT legalizovali cyklotrasu od sedla Pleso po Hornú Roveň a potom do Veterného sedla, tak sú tam nejaké úseky (úsek), ktoré patria Lesom SR a tie s trasou súhlasilis podmienkou, že budú súhôasiť aj Mestské lesy, ktoré to tam obhospodarujú. Tak neviem, asi som to zle pochopil ...

Mišo D

Jano, s prenajímaním či predávaním lesných pozemkov v majetku SR to nie je také jednoduché, až by som povedal, že zákon to neumožňuje (§50 zákona 326/2005). Správou lesného majetku štátu poveruje ministerstvo pôdohospodárstva ním zriadenú inštitúciu (v drvivej väčšine sú to Lesy SR, š.p.), v prípade lesov určených na "obranu" je to ministerstvo obrany (správcom sú VLM). Sú tam aj nejaké výnimky, jednou z nich sú lesnícke školy (to je aj "náš" prípad). Neviem o tom, že by "mestské lesy" niekde obhospodarovali lesy v majetku štátu, nezdá sa mi to a myslím, že to ani podľa zákona nie je možné. Podstatné však je ,tak ako aj píšem v článku, že každý vlastník (je jedno či štát, či neštát) má presne rovnaké práva a povinnosti pri narábaní s lesnými pozemkami.

Jaro.q

Ešte doplním:
Podľa Zelenej správy za rok 2016 vo vlastníctve štátu bolo 772 232 ha porastovej pôdy, čo predstavuje 39,7 % z celkovej výmery porastovej pôdy. Štátne organizácie v tomto období obhospodarovali 1 032 447 ha porastovej pôdy, čo je 53,1 % z jej celkovej výmery.
Napr. Lesy SR prenajali 10 955 ha, súdne spory vedú o 17 377 ha, prenajatých mali 29 982 ha a ešte hospodária na 152 424 ha, ktoré majú vydať neštátnym subjektom.
Výmera lesných pozemkov v roku 2016 dosiahla 2 016 729 ha, z toho výmera porastovej pôdy, resp. lesných porastov 1 944 123 ha (1 942 567 ha/ v roku 2015).
Okrem lesov na lesných pozemkoch sa na Slovensku vyskytuje časť poľnohospodárskych a ostatných pozemkov s porastmi lesných drevín (tzv. biele plochy) vo výmere 288 ± 27 tisíc ha (275 tisíc ha ±3,7 % v roku 2015), na ktoré sa vzťahuje Zákon o ochrane prírody a krajiny č. 543/2002 Z. z.

Jjano

Znamená.
Napríklad u nás sú nejaké lesy v majetku Lesov SR a spravujú ich Mestské lesy, máme tu aj lesy v majetku Mestských lesov a spravujú ich školské lesy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum