Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: O rúbaniskách (nielen) v národných parkoch

Diskusná téma K článku: O rúbaniskách (nielen) v národných parkoch

Mediálny priestor na mňa útočí emotívnymi textami o „odlesňovaní“ slovenských (nielen) národných parkov. Situácia je dokumentovaná fotografiami obrovských „holín“. Vinníkmi sú raz „lesníci“, raz „ochranári“. Vyjadrenia sú tvrdé a často škaredo hejterské. Pojmy sa miešajú s dojmami, „protivníci“ sú zakopaní v zákopoch a pália po sebe naverímboha. Aktivisti A sa fotia s „holinami“ z pol kilometrovej vzdialenosti, aby nebolo vidno mladé stromčeky. Aktivisti B sa fotia s tou istou plochou z dvojmetrovej vzdialenosti, aby bolo vidno mladé stromčeky. Jedni veria v „bezzásahový režim“, iní veria v „zasahovanie“. Z dvoch rôznych textov som sa s prekvapením dozvedel rovnakú teóriu o tom, čo ma na škole zle učili a čo ma vôbec neučili. Dokonca kade-tade čítam, že iba niektorí ľudia „MAJÚ PRAVDU“ a niektorí nie.

Mišo D

Peťo fpohode. Si mohol z toho zúfania stúpiť (pardon - vstúpiť) aj do politiky..

Peter61

Spoločné poľovačky na diviaky, aby ste všetci vedeli, kedy a kam radšej neísť.
wolf.sk/…/spolocne-polovacky

(Mišo, prepáč mi to zas..ranie témy. Je to čisté zúfalstvo, nevedel som, do akej témy to prilepiť)

Tomka

Mišo D
Ak to má byť pozvánka, tak sa rada prihlásim.
Aj fľštičku prinesiem.

Mišo D

Jano, a čo tak exkurzia po Školských lesoch Kysihýbel aj s didakticko-pedagogickým výkladom? Máme aj podrastový spôsob, aj výberkový spôsob, aj prebierky, aj prečistky, aj plochy po kalamitách, aj porasty bez zásahu.. Čo len chceš. Aj po štamprlíku vieme naliať..

Jaro.q

Prírode blízke obhospodarovania lesa je možne nájsť napríklad na lokalitách v tomto linku:
lesy.sk/showdoc.do?docid=2678

Niektoré sa nachádzajú aj vedľa turistických tras. Napr. Božie muky – žltá značka Biely kríž – Stupava.
Zemepisné súradnice:
Zemepisná dĺžka: 17.122703°
Zemepisná šírka: 48.243992°

Miso.K

Nerobil by som si ilúzie, kto je ten zlý hospodár a že stačí z hry vyradiť Lesy SR. V NPMF štátnym lesom patrí zanedbateľná výmera. A pozrite sa do Vrátnej, do doliny Kúr, do Belskej doliny, do Hoskory a na južné svahy NPMF ...

Jjano

Mišo D., vidím že na najbližšom stretnutí Hikingu to vyzerá na Tvoju prednášku: Pestovanie lesa. :-)

TomXX

Nepoviem že bežne, ale prebierkovú ťažbu vídam často, napríklad v Považskom Inovci.

Martin knor

Lubo, ja neviem, ako sa spravne ten typ tazby nazyva, nie som lesnik. Ale vypada to tak, ze najhrubsie stromy vzali a cely podrast aj s mnozstvom stredne hrubych stromov zostal. Mozno vzali kazdy 20-ty strom (asi dokonca menej), ale pritom vacsinu drevnej hmoty, ktora v lese bola. Napriek tomu, stale je to lesom, predieras sa tam hustinou a tu ... cerstvy hrubocizny pen. To na holorube nehrozi. Tam je casto este aj zem akoby oranisko, proste katastrofa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma