Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Asolo Kongur GV – celokožené turistické topánky

Diskusná téma K článku: Asolo Kongur GV – celokožené turistické topánky

Toto je test a recenzia celokožených – nubukových goretexových topánok Asolo Kongur GV, v článku nájdete moje komentáre, hodnotenia, ale aj denníkové záznamy, ktoré som počas niekoľkých mesiacov zapisoval po bezprostrednej skúsenosti s používaním. Na internete som ich našiel v tom čase v cene typicky do 240,- €. Test prebiehal od júna 2017. Komu sa nechce čítať ako sa topánky správali na rôznych terénoch, nech rovno preskočí do sekcie “Hodnotenia”.

Denis

Je v popise priložený atest životnosti na tento materiál? : V popise výrobcu sa spomína používanie polyuretanu na päte. Potvrdzujem, že tlmenie je vynikajúce, na druhej strane dúfam, že sa to po dlhšom používaní neprejaví ako slabé miesto kvôli hydrolýze materiálu. Tento rok, pred mesiacom sa mi odtrhli obidve podrážky na Hanwagoch v Rumunských horách, takže som celý čas šiel s hladkou podošvou a modlil sa nech vydrží.Vek topánok 8 rokov. Obávam sa podľa toho čo som zisťoval, že tento problém je celoplošný a týka sa zrejme všetkých výrobcov, aj tých ikonických. Načo mi je kvalitná šnúrka, kvalitná koža, šitie a super kvalitný Vibram, keď tlmiaca vložka degraduje za pár rokov? Ak si kúpim topánku za 240 Eur, tak len v prípade že bude mať atest životnosti skúšobného ústavu a vyznačený rok výroby. V opačnom prípade sa mi viac oplatí kúpiť najlacnejší produkt na trhu ako tak primeranej kvality a meniť keď sa zoderie menej kvalitné šitie, lebo to viem aspoň vizuálne skontrolovať. Degradáciu tlmiacej vložky nie.

Remy

Uz som to tu viackrat pisal. Zivotnost turistickych topanok je cca. 2-2,5 tis. km (znacny vplyv ma teren, vaha osoby)

A to, ze niekomu sa rozpadnu skor ako ich stihne schodit, ostava otazka: oplati sa mi do topanok dat 240€ ?

Hydrolyza by mohla trapit viac u membran s PU, pretoze taka bunda stoji tolko co boty (aj viac), ale znacnu cast sa len nosi v batohu...

Peter61

denis:
ad hydrolyza PU peny : vitaj v klube :-P
Celkom zachovala postarsia Garmontka mala na pate nejaku cca 1 cm strbinku v medzipodrazke. Vybral som perchloretylen zo skrine, z mraznicky osvedcene lepidlo McNett Freesole. Ked som do diery strcil celu drevenu spachtlu, poslali sme ich do Restday.
Btw.ako technicku prvu pomoc nosim 40 cm pasky na zvazovanie kablov

PaliT

Peter, keď si poslal tú Garmontku (predpokladám, že si dal prerobiť celý pár), vedeli to v Restday opraviť? Dali novú vrstvu PU, alebo ako to vyriešili?

Keby tie topánky vydržali 8 rokov, to je 60 evri na rok, alebo 5€ na mesiac...
Ak by sa ešte stále dala podrážka vymeniť, to by bolo akceptovateľné. (Momentálne sa dajú kúpiť v cene od 214€).

Peter61

Pali :
opravili, netusim ako.
kalkulacia " 8 rokov, to je 60 evri na rok, alebo 5..." sa tyka LS Batura, alebo coho ?

PaliT

Cenníková cena Kongurov je 240, rátal som životnosť 8 rokov.

Mojej žene odišiel PU v Solomonoch po 11 rokoch, ale na tých sa výmena podrážky asi nedala urobiť.

Peter61

Aha, takze
240 € : 8 r = cca 30 €/r
240 € : (8rx12 mes.)= cca 2,50 €/ d
Co sa tyka Salomonov , otazka je imho nie da sa/neda sa , ale ci sa cca 50 € vyplati.
Na prastarych Garmont integra som na 4.x zvolil vymenu za cesku podrazku, lacnejsia ako Vibram.

PaliT

Asi som pri tých počtoch nebol ešte zobudený, hehe. Je to ešte menej, ako som kalkuloval.

Iná cesta k celokoženým topánkam s "unlimited" výdržou je dať si ich ušiť u Makaru, ale tam ma odrádza, že by som musel pridať na nohy ešte kilo hmoty navyše a tipujem, že tieto budú aj o niečo pohodlnejšie.

Tieto botičky by som rád používal čo najdlhšie.

Denis

O hydrolýze som vedel, ale predpokladal som že je to 10 rokov. K mojicm Hanwagom, kúpil som si ich na jeseň 2011, nosil som ich teda 6 rokov, dva roky som pridal z dôvodu že mohli ležať 2 roky niekde v skladoch. Preto by bolo pri všetkých takýchto turistických topánkach velmi dobré, ak by na nich bol uvedený rok výroby. Korektné by zároveň bolo, ak by výrobca informoval zákazníka o predpokladanej životnosti výrobku. To však bude asi musieť zasiahnuť komisia Európskeho parlamentu. Teda k cene testovaných Asolo, 240 eur pri možnej životnosti 6 rokov, pričom ťažké topánky nosím maximálne 6 mesiacov v roku, takže životnosť je len mizerných 36 mesiacov, ak idem mesačne von až 2x, tak jeden výšlap ma stojí 3,3 eur. Ťažko povedať či je to vela, alebo málo, rozhodujúce je že sa mi tie topánky rozpadli v Rumunských horách, teda ak by som mal podrážku nie lepenú, ale nástrek, tak som úplne v p...robléme. Kam sme sa to dostali? To máme pri 5 ročných vybramkách začať nosiť zo sebou náhradné boty? Alebo pre istotu každých 5 rokov kupovať nové?

Pavol "Chodec" Horvath

Dostali sme sa tam ze ludia radsej kupia lacne, alebo znackove/modne topankty namiesto (tazkych, drahych) kvalitnych rucne vyrobenych topankach na Slovensku (Makara). Ked nebola moznost si kupit "co chcem" tak clovek bol rad ked mal vobec dajake (popradky).
Rozpocitavat kolko stoji jeden vyslap je riadna ubohost....

PaliT

Jeden zo znakov skutočnej kvality je aj hmotnosť konečného výrobku. Zavesiť kilo tridsať na každú nohu, to už je asi dosť prekonaný koncept. Niekto možno nachádza v starosvetskom recepte zaľúbenie, ale upozorňujem, že hmotnosť na nohách je mnohonásobne väčšia záťaž, ako keď to isté napchám do batoha.

Rozpočítavať náklady je bežná ekonomická prax, keď nás zaujíma leasing áut, mesačná faktúra za telefón, prečo by som nemal zvažovať aj investíciu do topánok? Takéto prepočty by mali byť súčasťou zodpovedného rozhodovania.

Denis

Pavol Horváth, vieš čo je to úbohosť? To keď sa ti boty rozpadnú vo vápencových horách plných kamenia ďaleko od civilizácie. Mám 59 rokov, na chrbte som mal 17 kg batoh a do civilizácie bolo dva dni chôdze. Nešetrím na výbave, peniaze si do hrobu nevezmem a kupujem si kvalitnú výbavu. Ale čo je to za kvalita, keď vibramky vydržia pár rokov. Úbohosť je že výrobcovia nevedia ušiť kvalitnú topánku, úbohosť je to že neinformujú zákazníka o životnosti svojho výrobku. Ak si mám kúpiť Makaru, tak rovno vytiahnem svoje zachovalé vojenské kanady vz. 60, tie vážili len kilo, jedna.
Počítanie nákladov? Niekto musí, niekto nemusí. Volakedy sme chodili do hôr v starých gaťoch, v teniskách, alebo vojenských kanadách, batoh sme mali po otcovi, stan vydržal aj 20 rokov. Zážitky boli rovnaké, akurát v noci bolo viac zima, lebo ešte neexistovali karimatky.

Peter61

@PaliT 21.10.2017
hej, mountain legend hovori, ze 1 kg na nohe je cca 4 kg v plecniaku.
Urcita analogia z biomechaniky je bv skialpoch : pr slapani sa nema lyza dvihat nahor, ale tahat po snehu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum