Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Asolo Kongur GV – celokožené turistické topánky

Lubo

PU je súčasťou podrážky, ide o medzivrstvu. Pri prepodrazkovani sa vymení. Takže ak za 6 rokov neschodim podrážku (malo pravdepodobne ak topánky pravidelne nosím), tak je dobre ju preventívne vymeniť. Nie je to až také drahé a životnosť topánok to výrazne predĺži.

Denis, podľa mňa trošku preháňaš.

Denis

Kolko stojí preventívne vymenenie podrážky? Neviem či to ešte pôjde lebo tú mekú gumu PU som dosť obdral za ten týždeň.
Takže trošku preháňam? A v čom prosím ťa. Že mám 59 rokov, alebo že som bol v Rumunsku v horách, že mi odpadli podrážky? Asi pred 20rokmi som si kúpil vo Fini sporte goratexové vibrami, za 2700 korún, super cena. Kombinácia koža, textil a mám ich podnes deň, roky som ich nosil do hor, keď začali prepúšťať tak som ich nosil roky do roboty a teraz ich mám na záhradu a čuduj sa svete, podrážka sa nerozpadla. Povolil akurát šev na päte, aj šnúrky mám originál. Mám aj asi 15 ročné kožené vibramky s nejakou membránou, značka Hitec, také mekučké papuče, ale podrážka drží. Tak ako je možné že vtedy to vedeli a dnes to nevedia a vedeli to výrobcovia nerenomovaných značiek? Neviem či by som to moc prehnal, ak by som povedal, že sa na tom dohodli. Prečo by mali vibrami vydržať 15- 20 rokov, stačí ak vydržia 5, maximálne 10. Nech sa hýbu kšefty.

Jjano

Faktom je, že aj ja mám 11-ročné vibramy (Meindl Island Pro) a síce sú už dokatované, ale podrážka sa stále "nerozpadla" ... niekde robia dnešní súdruzi chybu (alebo úmysel).

Lubo

Jjano, vidíš, mne sa zas jedine Meindl Island Pro rozpadli kvôli hydrolyze PU. Približne kupované vtedy keď tvoje. Je to asi individuálne podľa toho, ako ich kto používa a ako sa o ne stará. Tiež to možno súvisí s tým, že ty svoje používaš často a ja tie moje som mal dlho v krabici na poličke.

P.S. Úmysel by som nekonspiroval.

Lubo

Denis, vidíš, zas preháňaš. Čo preboha má s touto debatou tvoj vek? A keď chceš, pokojne si kúp od Makaru vibramy, čo nemajú PU a nebudeš riešiť hydrolyzu. Budú drahé a (podľa mňa) brutálne nepohodlné. A tiež budeš musieť meniť raz za pár rokov podrážku, hoci z iného dôvodu.

Peter61

@ 22.X.17 20:21 denis:
vymena ma stala v Restday cca 55 €/par.

Zivan

1) Pri výmene podrážky v RESTDAY je možné odstrániť aj spomínaný nedostatok týchto topánok, a to chýbajúci žliabok pre montáž poloautomatických mačiek. Mám s tým osobnú skúsenosť pri prepodrážkovaní topánok LOWA CAMINO.
2)Nedostatok týkajúci sa možnosti nerovnomerného zatiahnutia šnúrok vedených cez kladky, by bolo možné odstrániť použitím jednoduchej fixačnej spony ako je to realizované výrobcom MONTURA u modelu YARU.

Denis

peter61 ďakujem. Pri tej oprave vymenia aj ten Polyuretán? Lebo za ten týžďeň v skalách som ho dobre obdržal.
Lubo, len som sa spýtal v čom preháňam . priateľovi mojej kamarátky sa v zime odtrhla podrážka na bežkových topánkach, v Javorníkoch a amputovali mu všetky prsty na nohe, tak omrzol . Rozpad topánky môže mať fatálne následky, teda nepreháňam. Pretože sa ti to stane po dvojročnej záruke, môžeš sa sťažovať akurát bútlavej vrbe. Neuvedenie všetkých podstatných vlastností tovaru je klamanie zákazníka.

Peter61

@ 20,52 denis : áno.
Ad odtrhnuta podrazka :
nasim instruktorom sme kupili 40 cm pasky na viazanie kablov = technicka 1.pomoc. Nosime to v chrbtovom vrecku = pri dlahe na zlomeniny.

Vrana

Pali je ti jasne, ze voskovanim si tu drahu a krasnu Nubukovu kozu nenavratne degradoval?

Inak botky vyzeraju slusne, len sa mi nepaci to presivanie jazyka. Na poriadnych topankach, by jazyk mal byt jeden kus so zvrskom ...

PaliT

To je všetko isto na debatu.

  • občasné voskovanie koži podľa mojich dlhodobých skúseností pomáha (videl som debaty, kde tvrdili, že vraj spôsobuje trhanie, ale mne sa také nepotvrdilo) a osobne mi hladká vizáž nevadí, resp. dokonca vyhovuje. Po nejakom čase po ošetrení sa topánky vracajú do pôvodného výzoru
  • dizajn je vec osobného vkusu
  • úžitková hodnota sa mi zdá fakt veľmi vysoká, ale netvrdím, že by iný recenzent nezvolil iné hodnotenie
  • lem jazyka je z mäkšej kože, pre pohodlie to je fajn, až dlhodobé skúsenosti ukážu, či to bude slabé miesto
Lubo

Denis, opat prehanas a si nahnevany. Chapem tvoje emocie, no podla mna klopu na nespravne dvere. Pokial sa ti na topankach stihne prejavit hydrolyza PU, tak:

1) Mal si fakt smolu na obchodnika, ktorych ich drzal na sklade vela rokov. To sa nestava v beznych predajniach, ovela vacsie riziko je pri online nakupoch v neznamych eshopoch. Pokial si kupis renomovanu znacku v etabolovanom obchode, je minimalna sanca, ze by bral mnohorocny leziak. Pripadne si sa ulakomil na sialene vysoku zlavu, ktora je z podstaty podozriva.

2) Chodis malo alebo len narazovo, ked pozadujes od obuvi, aby nebolo ani po 6-8 rokoch nutne prepodrazkovanie. Ja bezne polovicky rozsrotujem za 2 roky a na vysokych topanakch je dole podosva za 5 rokov max. Prepodrazkovanim zaroven vyriesis problem hydrolyzy, lebo ten PU vymenis, kedze je sucastou podrazky. Takze pokial ti fest zalezi na zivotnosti, staci 1x za 5 rokov preventivne vymenit za 55 eur podrazku a je vybavene.

3) Nestaras sa spravne o topanky a/alebo ich skladujes vo vlhkom prostredi (pivnica, nevykurena sopa, atd). Zavazne su najma poskodenia podrazky drotom alebo inym ostrym predmetom, ktore sposobia hlbkovu trhlinu, ktorou sa potom do medzipodrazky dostava voda a vlhkost. Taktiez velmi silne posobia zvieracie exkrementy alebo mazlave blato. Po navrate z tury treba ocistit, umyt, vysusit a 1-2x za sezonu nakremovat vhodnym kremom + ulozit na suche miesto.

P.S. Na turu si treba brat so sebou aj zakladne nastroje na opravy - dlhe hrubsie stahovacie pasky a duct tape. Plati to najma vtedy, ak beriem so sebou vybavenie, ktore ma uz co-to za sebou.

Vrana

2 Pali: voskovanie je OK, ale v pripade hladkej koze. Nubuk po navoskovani nevratne zmeni vzhlad.

Pisem to len preto, aby to niekto neznaly neopakoval a potom neostal smutny z toho, ze cely nubuk je v haji. Ale nie som odbornik na osetrovanie topanok, mozno ma niekto presvedci o opaku :-)

Svy su zakladny problem s vodeodolnostou a mozu sa aj parat. Tato bota ich ma zjavne moc.

Dat v teste 9/10 alebo 10/10 je super/bomba/pecka vyrobok, ktory nema v segmente konkurenciu. Tu jednoducho vidim, preco by som si tie boty nekupil, ani za o 1/3 nizsiu cenu.

Denis

Lubo, neprehaňam. Stalo sa. Nahnevaný som primerane, píšem racionalne, nie emotívne. Výrobca by mal uvádzat životnost medzipodražky, mal by dať na ňu záruku x rokov, nie dva a mal by byť uvedený rok ich výroby. To som písal hneď v úvode ako reakciu na test Asolo.
Tie Hanvagy som kupoval v BA v Tatra športe. Zlava bola primerana dobremu klientovy, 10 percent. Nosil som ich len v zime, v lete 2-3 krát aby neztvrdli. Boty skladujem v byte v panelaku, teplo a sucho. V Malych Karpatoch boty nezoderieš ako v Tatrach. Cez ovčince nahusto som šiel len raz. Dieru do podražky som nemal. Okrem týchto Hanvagov mám ešte dvoje, zn. VIKING. Boty odkladam osprchovane, som ženatý. Lepšie ako páska je pozink drôt.
Pri súčasnom stave je len jedna možnosť, vibrami staršie ako 5 rokov nebrať na vážne túry.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum