Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Asolo Kongur GV – celokožené turistické topánky

Bikemartin

Pali, ja proti vosku nič nemám, sám používam Atsko SnoSeal, aj na brúsenú kožu.

Len som sa pozastavil nad tým, že asolo.sk považuješ za stránku výrobcu. Topánky môže dovážať aj Janko z Čremošného, ktorému krachol obchod s jablkami, tak presedlal na topánky a vosky, o ktorých vie dokopy nič ;-)

PaliT

Ten vosk úspešne používam už dávno, "neobjavil" som ho práve teraz. Takže ak ho vidím na doméne asolo.sk, tak by sa nemalo jednať o pokútne propagovanie škodlivého prípravku, čo aj potvrdzujú moje doterajšie skúsenosti.

Topánky ním voskujem podľa intenzity používania, ale isto nie viac, ako 3x za rok. Pomedzi to kombinujem s niektorou nano impregnáciou.

Bikemartin

Pali ten vosk ti neodporúča výrobca Asolo, ale dovozca danej značky Sport Prima s.r.o. Dovážajú aj ten vosk a chcú ho predať...

PaliT

Vrana: na samotnej Asolo stránke propagujú ten vosk eshop.asolo.sk/…/impegnacny-v…

Hovoria tam, že: "Kožu impregnuje a tým zvyšuje jej odolnosť voči vode, olejom a škvrnám. Zároveň pôsobí aj ako kondicionér a kožu zvláčňuje a tým zaisťuje jej dlhšiu životnosť. Ideálny na leštenú kožu. Pri použití na brúsený typ kože (Perwanger, Nubuk...) sa koža vyhladí a zmení svoje vzhľadové vlastnosti."

Okrem zmeny vizáže tam nie je ani zmienka o tom, že by vosk nejako degradoval vlastnosti Nubuku. Ak samotný výrobca odporúča na svojej stránke zmienený prípravok, bolo by nezvyčajné, ak by propagovali niečo, čo poškodzuje kožu.

Denis: O potenciálnom probléme s PU už existuje povedomie a je to voľba konzumenta. Môžeš samozrejme osloviť tradičného výrobcu, ktorý PU nepoužije, ale jedným dychom treba dodať, že tento potenciálne slabý článok má zas neodškriepiteľné výhody vzhľadom na vlastnosti materiálu. Si typickou cieľovou skupinou Makaru a určite budeš s jeho topánkami spokojný. O masovo vyrábaných topánkach s PU v podrážke ani neuvažuj.

Ja budem mať zrejme taký kilometrový výkon, že Kongury bude pravdepodobne nutné prepodrážkovať skôr, ako by nejaká hydrolýza nastala. Ak "zdochnú" za tri roky, to bude problém. Ak vydržia viac, tak už mi to potom žily netrhá. Komfort PU mi za to riziko stojí.

Mirino

Na tom, čo vraví denis niečo je. Zoberte si pneumatiky. Kedysi nemali a dnes majú DOT. Prečo to nemajú topánky???

Denis

Zmeniť slovenskú náturu sa asi nedá. Spokojnosť zo všetkým. To čo sa akože snažim dokázať sa volá ochrana práv zákazníka.Ak firma Asolo, Hanwag a iné pri svojom výrobku uvedú: odporúčame vymeniť podrážku po piatich rokoch odo dňa výroby,dátum je viditelne vyrazený na topánke, tak to bude ok. Varia nás pomaly ako žabu v kotli, kvalita sa prispôsobuje číne a vyzerá to že teba už uvarili. Spokojný so všetkým. Ešte aby pre východnú Europu predavali ine vibramky. Smiechu by som sa nezdržal.

Lubo

Dat boty raz za 5 rokov preventivne prepodrazkovat a predlzit im zivot a spolahlivost na dalsich 5 rokov je taky strasny problem? Ja tomu proste nerozumiem, co sa tu snazis dokazat.

Denis

Lubo, neprehaňam. Stalo sa. Nahnevaný som primerane, píšem racionalne, nie emotívne. Výrobca by mal uvádzat životnost medzipodražky, mal by dať na ňu záruku x rokov, nie dva a mal by byť uvedený rok ich výroby. To som písal hneď v úvode ako reakciu na test Asolo.
Tie Hanvagy som kupoval v BA v Tatra športe. Zlava bola primerana dobremu klientovy, 10 percent. Nosil som ich len v zime, v lete 2-3 krát aby neztvrdli. Boty skladujem v byte v panelaku, teplo a sucho. V Malych Karpatoch boty nezoderieš ako v Tatrach. Cez ovčince nahusto som šiel len raz. Dieru do podražky som nemal. Okrem týchto Hanvagov mám ešte dvoje, zn. VIKING. Boty odkladam osprchovane, som ženatý. Lepšie ako páska je pozink drôt.
Pri súčasnom stave je len jedna možnosť, vibrami staršie ako 5 rokov nebrať na vážne túry.

Vrana

2 Pali: voskovanie je OK, ale v pripade hladkej koze. Nubuk po navoskovani nevratne zmeni vzhlad.

Pisem to len preto, aby to niekto neznaly neopakoval a potom neostal smutny z toho, ze cely nubuk je v haji. Ale nie som odbornik na osetrovanie topanok, mozno ma niekto presvedci o opaku :-)

Svy su zakladny problem s vodeodolnostou a mozu sa aj parat. Tato bota ich ma zjavne moc.

Dat v teste 9/10 alebo 10/10 je super/bomba/pecka vyrobok, ktory nema v segmente konkurenciu. Tu jednoducho vidim, preco by som si tie boty nekupil, ani za o 1/3 nizsiu cenu.

Lubo

Denis, opat prehanas a si nahnevany. Chapem tvoje emocie, no podla mna klopu na nespravne dvere. Pokial sa ti na topankach stihne prejavit hydrolyza PU, tak:

1) Mal si fakt smolu na obchodnika, ktorych ich drzal na sklade vela rokov. To sa nestava v beznych predajniach, ovela vacsie riziko je pri online nakupoch v neznamych eshopoch. Pokial si kupis renomovanu znacku v etabolovanom obchode, je minimalna sanca, ze by bral mnohorocny leziak. Pripadne si sa ulakomil na sialene vysoku zlavu, ktora je z podstaty podozriva.

2) Chodis malo alebo len narazovo, ked pozadujes od obuvi, aby nebolo ani po 6-8 rokoch nutne prepodrazkovanie. Ja bezne polovicky rozsrotujem za 2 roky a na vysokych topanakch je dole podosva za 5 rokov max. Prepodrazkovanim zaroven vyriesis problem hydrolyzy, lebo ten PU vymenis, kedze je sucastou podrazky. Takze pokial ti fest zalezi na zivotnosti, staci 1x za 5 rokov preventivne vymenit za 55 eur podrazku a je vybavene.

3) Nestaras sa spravne o topanky a/alebo ich skladujes vo vlhkom prostredi (pivnica, nevykurena sopa, atd). Zavazne su najma poskodenia podrazky drotom alebo inym ostrym predmetom, ktore sposobia hlbkovu trhlinu, ktorou sa potom do medzipodrazky dostava voda a vlhkost. Taktiez velmi silne posobia zvieracie exkrementy alebo mazlave blato. Po navrate z tury treba ocistit, umyt, vysusit a 1-2x za sezonu nakremovat vhodnym kremom + ulozit na suche miesto.

P.S. Na turu si treba brat so sebou aj zakladne nastroje na opravy - dlhe hrubsie stahovacie pasky a duct tape. Plati to najma vtedy, ak beriem so sebou vybavenie, ktore ma uz co-to za sebou.

PaliT

To je všetko isto na debatu.

  • občasné voskovanie koži podľa mojich dlhodobých skúseností pomáha (videl som debaty, kde tvrdili, že vraj spôsobuje trhanie, ale mne sa také nepotvrdilo) a osobne mi hladká vizáž nevadí, resp. dokonca vyhovuje. Po nejakom čase po ošetrení sa topánky vracajú do pôvodného výzoru
  • dizajn je vec osobného vkusu
  • úžitková hodnota sa mi zdá fakt veľmi vysoká, ale netvrdím, že by iný recenzent nezvolil iné hodnotenie
  • lem jazyka je z mäkšej kože, pre pohodlie to je fajn, až dlhodobé skúsenosti ukážu, či to bude slabé miesto
Vrana

Pali je ti jasne, ze voskovanim si tu drahu a krasnu Nubukovu kozu nenavratne degradoval?

Inak botky vyzeraju slusne, len sa mi nepaci to presivanie jazyka. Na poriadnych topankach, by jazyk mal byt jeden kus so zvrskom ...

Peter61

@ 20,52 denis : áno.
Ad odtrhnuta podrazka :
nasim instruktorom sme kupili 40 cm pasky na viazanie kablov = technicka 1.pomoc. Nosime to v chrbtovom vrecku = pri dlahe na zlomeniny.

Denis

peter61 ďakujem. Pri tej oprave vymenia aj ten Polyuretán? Lebo za ten týžďeň v skalách som ho dobre obdržal.
Lubo, len som sa spýtal v čom preháňam . priateľovi mojej kamarátky sa v zime odtrhla podrážka na bežkových topánkach, v Javorníkoch a amputovali mu všetky prsty na nohe, tak omrzol . Rozpad topánky môže mať fatálne následky, teda nepreháňam. Pretože sa ti to stane po dvojročnej záruke, môžeš sa sťažovať akurát bútlavej vrbe. Neuvedenie všetkých podstatných vlastností tovaru je klamanie zákazníka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma