Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Skryté poklady Malých Karpát - Ostrý vrch

Diskusná téma K článku: Skryté poklady Malých Karpát - Ostrý vrch

Keď som v decembri 2015 na Skalnatej vykročil trávnatým svahom do doliny, užasnuto som zastal. Keby som mal klobúk, tak ho starosvetsky zložím z hlavy a vzdám poctu vrchu, ktorého vznešené tvary vymaľovalo nízke slnko pred Kračúnom. Ako som mohol doteraz prehliadnuť toľkú krásu? Ňúral som sa v mape a objavil jeho výstižný názov - Ostrý vrch a zo skúsenosti som vedel, že nebudem mať pokoja, kým na ňom nezanechám odtlačky mojich topánok.

TomXX

Keby sa mi dalo, rád by som sa pridal :) Ale momentálne nie som pánom svojho času.

Ivo

tomXX vďaka, každý mesiac by mal pribudnúť nový diel, až kým nebude rok kompletný. Teda ak to vyjde, ako je to naplánované.

TomXX

Ivo, super články, ich štýl písania ma potešil, dobrá banda.

Black maple

Všetky bočné hrebene zo západu Malých Karpát v tejto oblasti sú krásne.
Pekný a na Malé Karpaty drsný výstup je na kopec Prístodolok. Na kopec sa dá dostať z modrej značky vedúcej z Vývratu na Vysokú. Odbočiť sa dá hneď z traverzu vedúceho po telese starej lesnej železnice. Stúpa sa priamo hore kamenným morom. Po výstupe na vrchol sa dá pokračovať hrebeňom smerom na Vysokú do výrazného sedielka. Tento úsek je jednoducho schodný a je to aj alternatíva na výstup. V sedielku sa hrebienok pripája znovu na značku. Vrchol je skalnatý s peknými výhľadmi na Vysokú, Vápennú a Záhorskú nížinu.
Pekný je aj hrebienok na Tri stodôlky. Na hrebeň sa dá dostať z Vývratu. Z vývratu treba isť kúsok po modrej značke. Neodbočiť však do lesa ale pokračovať po spevnenej ceste. Po pravej strane je samota. Od samoty cca. 600 m odbočuje do dolinky stará asfaltová cesta. Treba na ňu odbočiť a po 100 m odbočiť prejsť potôčik a isť strmo do kopca mierne v ľavo od kolmice na cestu. Stúpanie je strmé ale krátke. Nie je tam žiadny chodník. Na ostrohu sa dajú vypozorovať zvyšky Kuchynského hradu. Hrebeň pokračuje smerom súbežne s dolinkou z ktorej sme vyšli. Na hrebeni je krásny rozpadajúci sa dubový les, ktorý postupne prechádza do bučiny. Postupne sa začnú objavovať skalky. Po asi 1400 m sa dostaneme na zvážnicu. Ak by sme odbočili doprava po zvážnici dostali by sme sa do sedielka pod Prístodolkom. Pokračovať , ale treba v smere ako sme išli doteraz. Prechádzame okolo brál z, ktorých je posledné najmohutnejšie. Na bralo sa dá vyliezť rozsadlinou okolo krásneho javora. Na Brale je úzka, dlhá plošina a smerom k Vysokej je vysoké 20 až 25 m. Je to naozaj čarovné miesto s pekným výhľadom na Vysokú.

MisoB

Pali, Krkavý buk je aj na prvej mape lesných ciest... ZBGIS by mal obsahovať štandardizované geografické názvy. Rovnako je tento názov uvedený aj v zozname na ÚGKK.

PaliT

Miro, pozri na druhom linku je ten kopec vedľa zapísaný ako Krkavý buk, zaujímalo by ma, či to je preklep, alebo to fakt takto volali.

V zime si to tam pôjdem obzrieť na snežniciach.

PaliT

Ach áno, preto môj obľúbený kopec sa volá Šišoretné (dostal sa aj do názvu jedného môjho článku). A v mojej staršej mape bol Krvavý buk uvedený ako Krkavý buk.

Janková a Bučková ešte čakajú so Zámkom na prelozenie a zo záhorskej strany som si nakreslil ďalšiu trasu pod Javorinou, to by ale chcelo už sneh. Veľa inšpirácie je v tejto diskusii.

Tomka

Je zaujímavé čo všetko môže byť "ideovým" začiatkom túry.
Mňa často zaujme nejaký zvukomalebný názov v mape, alebo v článku - Žuhračka, Geldek, Drastvica, Hrdoš, Grič, V Zadkoch, Ostovica, a už sa plánuje túra. Napodiv, zatiaľ som nebola nikdy sklamaná.
V Miroslavovom príspevku ma zaujala Baďurka a Krvavý buk.

Miroslav Svitek

Ja som túto sobotu s kamarátmi v rámci mapovania výhľadov zo 155 kopcov MK, na ktoré nevedú TZT navštívil Kuchynskú,Starý kopec,Krvavý buk,Baďurku. Pritom najkrajší výhľad na Geldek, Jelenec, Kobylskú dolinu a ich šíre okolie bol z bezmenného kopca oproti Baďurke. Okrem muflónov, Daniela a jeleňa so stádom sme nestretli ani nohu. Raz sa na niektorom z tých "mimotrasových" možno stretneme. Pozdrav ženu, že snímam klobúk.

Sona

Cele okolie vyzera uzasne. Ja sa uz dlho chystam na Jankovu a Buckovu, ale zatial sa nepodarilo.

Martin knor

Cez tu Bartalovu a Ostry vrch som sa presiel asi pred 15 rokmi, ked sme mali akciu na zamocku na Vyvrate. Vtedy hrebienkom viedol chodnik az do toho hlbokeho sedla pod Ostrym vrchom, z ktoreho sme zbehli do doliny, a nebolo to nejako narocne (aspon podla mojich spomienok). Vyplasil som tam muflona, vobec tam turistu necakal.
No tu dalsiu cast nepoznam. Ta Kamenna brana je dobry tip. Asi si tam z Troch jazdcov najblizsie odskocim :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma