Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nové ferraty Komín a Výzva na Kremnickej skale

LuboG

dnes sme si preliezli nove ferratky na Skalke - paradne urobene aj s naucnymi tabulami. Uz mame polozene desiatky ferrat v Dolomitoch, skoro vsetky cierne ale tato na Skalke je sice kratka, ale velmi dobre urobena, cierne kuzelkovite "dobrzdovace" nie su ani v Dolomitoch.. Najskor sme dali "vyzvu" a potom ostatne. Je dost vyzivna, dokonca mi pripadala fyzicky narocnejsia ako HTLka v Hohewande, ludia fakt sa neprecenujte, nestoji to za to, ak nemate skusenosti, alebo kondicku.. Dnes boli na ferratkach desiatky ludi, ale kazdy 3ti nemal ferratovy set s brzdou, len odsedak - sladka nevedomost, fakt nechapem. Pozrite si vsetci co znamena padovy faktor..
Este raz velka vdaka tim co ferratky vytvorili, nech pribuduju aj na Slovensku, maju kde..

Sona

Uprimnu sustrast pozostalym. Zo skusenosti len tolko, ze nie kazdy ma technicky talent. Ja sama napriek x horolezeckym a vht kurzom, ak casto neleziem, po dlhsej pauze si istenie seba aj ineho necham znova predviest od piky, ci uz manzelom alebo instruktorom v lezeckom centre. Proste to zabudnem.

Peter61

private, nesyp si popol na hlavu.
od r.1990 sa razi pri lezeni Partner-check.
petzl.com/…/Tech-tip-guides-b…
v prenesnom vyzname sa o tom dalo hovorit aj pri akomkolvek pohybe na horach, najma nad volnou hlbkou.
X vynikajucich borcov padlo kvoli tomu, ze ich( menej skuseny) partner neurobil tu kontrolu precizne, alebo sa bal povedat mu, ci to je spravne naviazanie a pod.

sorry,private, ale hlavu hore!
nech to vsetci beru ako poucenie a nie, ze je niekto predposrany,ked povie kamosovi, aby tam neliezol.

minule sa nam potkol chalan, strepal sa, chvilu aj v spitali sestricky okukoval. Po skoro pol roku mi povedal, ze sa za to stale hanbi. Tak som mu povedal, ze kolko takych hovadin urobil predtym a nic sa nestalo. Ja som ich urobil tiez, takze moze len cakat, kedy pojdem do spitalu ja ....
Otazka je, co sme s tym mohli robit . Mali sme mu asi povedat, od rana si na nohach, asi si unaveny, chod uz dole.

Private

A co z ludskeho hladiska: Je naozaj len HV povinny vopred upozornit na mozne zivot ohrozujuce chyby? Kde je spravna hranica, po ktoru je spravne respektovat slobodu jednotlivca rozhodnut sa sam za seba a respektovanim jeho presvedcenia, aby "ste sa nestarali"?
Silne mi to vrta hlavou, lebo v pripade nestastia opisaneho vo vlakne "Alpenverein" o kamaratovi, ktory sa pred mojimi ocami zrutil zo skaly v Jesenikoch, som si vopred, bola ista, ze to nie je dobry napad, aby v nezasnurovanych teniskach (!) a pri narazovom vetre zostupoval inou cestou ako vystupovou (cize neznamou). Ale bala som sa ho napomenut - a teraz si to vycitam.

Peter61

usetrim vam cas:
na zdenciho linku na poslednom zabere z oravskej 50 je nebohy Jozef. Takisto aj na niektorych skupinovkach.
RIP

vrana:
obcas to robievam, nestretavam sa vzdy s nadsenim delikventov.
Podla Pita Schuberta ktorasi prokuratura v A alebo v D rozhodla, ze HV je povinny upozornit na zivot ohrozujuce chyby.

Rc1

este dnes si pamatam ako ma pred mnohymi rokmi na prvom kurze vht kosto a jano simon upozornovali ze set sa nepripina na bocne putko, lebo to moze dopadnut presne takto...
nech si hovori kto chce co chce, kurzy su naozaj potrebne

Vrana

2 jjano: vdaka za link, rozumne zhrnute

Mozno je obcas lepsie upozornit na hrube chyby. Prinajhorsom Vam dotycny vynada aby ste sa nestarali, ale urcite si nebudete vycitat ak sa (on alebo jeho partner) pred vasimi ocami zabije alebo zmrzaci.

PaliT

Teda celé zle. Bez amortizátora, len so slučkami, aj tie mal upevnené do pútka na materiál.
Žasnem.

PaloB

@ 18:21 Peter61
na druhej strane, budme realisti:

  • taketo cvaknutie sa iba do kotvy je v praxi bezne - ano, je - so vsetkymi 'vyhodami', ktore uviedol Honzac9 a ktore si malokto uvedomuje

  • k zlyhaniu kotvy na tejto ferate pri statickom zatazeni hmotnostou lezca je v sucasnosti malo pravdepodobne - to je pravda, ale ked sa to nauci takto, casom ho nenapadnu nevyhody a zradnost takehoto cvaknutia

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum