Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sezónna uzávera v TANAPe s novinkami + rozhovor

Sona

K magistrale od Triganu na Popradske pleso mam info zo strany SL TANAP a Sprava TANAP - tabulu so zakazom vymenia za tabulu s informaciou, ze vstup je na vlastne riziko.

PaliT

Ľubo, ja nehovorím o dnešnom TANAPe ako ho poznáme dnes, ktorý je "zabetónovaný" štatútom národného parku a ešte je to istené veľkoplošnými "maloplošnými chránenými územiami" typu NPR Studené doliny, NPR Javorová dol. atď., ktoré sa nemilosrdne dotýkajú hranicami navzájom na ploche celých Tatier.

A ak už to má byť takto, potom by to bolo vyslovene ako ochrana prírody pred hospodárskymi zásahmi, ale nie za účelom zákazu voľného pohybu pre peších turistov, čo už by si vyžadovalo zmenu súčasnej legislatívy. Predstavujem si však skutočné maloplošné rezervácie, ktoré by boli úplne off limits, kam by mohol vstúpiť výnimočne len vedecký pracovník, ktorý by bol zároveň oprávnený kontrolovať dodržiavanie zákazu vstupu. Potom by tam nesmel ísť ani horolezec, skialpinista a už vôbec nie poľovník. Samozrejme, územia by boli oproti dnešku naozaj maloplošné a mohli by byť aj sezónne.

Lubo

PaliT: v Tatrach je vsetko mimo intravilanov nad Cestou slobody sucastou nejakej MCHU.

Peter61

Jasnacka, Lubo, ale ...
Btw.zaujimalo by ma, kedy spocitaju turistov v zime, napr. teraz cez zlaty tyzden.
lesytanap.sk/…/naratali-takme…
" Na Popradské pleso ich prišlo z dvoch smerov " ....by imho mohlo byt zo 4 smerov.

PaliT

Ale pán najvyšší z TANAPu argumentuje tým, že neskúsení a nedisciplinovaní turisti spôsobujú záchranky, prelety vrtuľníkov, čo plaší zver a pod. Keď to vezmeme logicky, tak to má do istej miery reálny základ, ale pochybujem o tom, že by existovali vedecky podložené údaje a takto je to len názor proti názoru, teda dosah týchto javov nie je dostatočne doložený.

Ja osobne som proti tomu, aby sa nebezpečenstvo hôr zaťahovalo do ochrany prírody. Za vlastné prežitie nech je v prvom rade každý zodpovedný sám, toto by uzávera nemala riešiť.

A určite som proti celoplošnej uzávere, všetkými prstami hlasujem za vyhradené refúgiá s úplným zákazom vstupu, pričom by sa mohlo časom vyhodnotiť, či tam napr. kamzíky skutočne odídu, oproti zónam, kde chodia horolezci a turisti.

A určite by som zmenil legislatívu aj v tom zmysle, že sa peší turista musí držať značkovaných chodníkov. To by platilo lan v maloplošných rezerváciách, kde je na to explicitný dôvod.

Lubo

Peter61, uzavera je z dovodu ochrany prirody, pricom clovek sa za nu pre tento ucel nepovazuje. HZS tam moze dat vystrahu a odporucanie. Kazdy si je strojcom svojho stastia a nechapem preco by som mal byt sankcionovany za to, ze existuju menej skuseni ludia, ktori tam polezu v zlych podmienkach.

Rc1

myslim ze tu pekne vidno ako sme si zvykli ze ak nie je nieco zakazane povazuje to vacsina turistov za bezpecne.

Peter61

Sona,
je to pekny chodnik s vyhladmi, chodi tam mnozstvo ludi, vacsina z nich nema sajnu o lavinach. Je to dojazdova zona lavinovych drah. Prave tu povazujem nadpracu STS ŠL TANAPu za opravnenu
Zelena zimna cesta ide v lese. Tento usek magistraly sa da bez problemov obist, na rozdiel od useku Popradske pl. - Sliezsky d. Ten ma strmy usek na Ostrvu a viacero odtrhovych zon . .
Prave tieto dva useky magistraly povazujem za otazne z hladiska zrusenia uzavery. Aj ked teraz boli zachranky medzi Zamkou a Skalnatym.
Fakt by tam asi mali byt lavinove vystrahy a pod.
V Alpach som videl upozornenie "nur für geübte", alebo tak dajako.

Sona

Aj ja viem o tom nestasti. Pred turou sme si prebrali doma, ci to je podla nas a pocasia v poslednych dnoch bezpecne. Vyhodnotili sme, ze ano. Samozrejme istotu nema nikdy nikto.

Tomka

Peter, ja sa na tú udalosť dobre pamätám. A aj preto som v zime na Popradské išla vždy zimnou cestou, čiže zelenou značkou.

Tomka

Aha! Nečítala som to.
Odkedy v Tatrách vládne cirkus, chodím tam len výnimočne, takže ani veľmi nesledujem dianie okolo.

Sona

Ano Danka, bolo, ale podla novej vyhlasky uz to je otvorene. Pozri clanok, ku ktoremu je tato diskusia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma