Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sezónna uzávera v TANAPe s novinkami + rozhovor

Sepp

Zaujímavé čítanie tento rozhovor. Prečítal si vôbec pán riaditeľ tú vyhlášku? Nový návštevný poriadok do novej sezóny? Zabudnime. Všetci dobre vieme,ako dlho sa na ňom pracuje, aj na zonácii Tatier a výsledok v nedohľadne. Mám pocit, že Správe TANAPu tento stav vyhovuje, lebo takto môžu uzavrieť ktorýkoľvek chodník. S príchodom novej sezóny nebude návštevný poriadok hotový, preto vydajú novú vyhlášku s novými zákazmi.

Sepp

@jiku2: tak to sme dvaja, aj mňa ten Sivý vrch mrzí. Pôjdem aspoň na Babky, kým to nikomu nekole oči. Zatiaľ...

Peter61

poznámka reakcie : žltá Vyšné Hágy Batizovské pleso
v starom návštevnom poriadku nie je táto uzávera spomenutá.
V teréne vyznačená bola.

Radikal

Vazeny priatelia hikery, zamyslite sa aspon trosku nad tym co sa tu pise a a Vazte slova. Slova ako ,,nezmyselne zakazy,, a podobne. Ono tie zakazy su aj prave kvoli nasej arogancii a spravaniu sa vo vysokohorskom prostredi. 700 kg odpadu najdeneho v horskych plesach je nasa zasluha a je to ozaj hanba.

Vrana

Ludia prestante uz konecne hadzat odpadky do plies a mozno sa dockate aspon skratenia zimnej uzavery

Rast

nikdy som do plesa nic nehadzal a ani sa tam nekupal a zakazy sa este rozsirili... :-D

Peter61

vrana,
chcem dohodit za pleso, ale mne to furt padne uz do plesa.
Dnes zacnem trenovat, ale vies, cisla nepustia, uz aj toho porucika v.z. mi vzali.

Dady

no tak si este niekto kopnite do ochrany prirody.
A ked vam najblizsie bude dopravny policajt hovorit, ze prekracovat rychlost alebo jazdit na cervenu sa nesmie, tak mu nezabudnite argumentovat, ze on ten zakon urcite necital a koniec koncov, vsak vy ste este ziadnu mamicku s kocikom na priechode pre chodcov nezrazili.
Tak.

Possum

DADY: Ked sme pri tom. 130 na dialnici je smiesne malo. Mali by to zvysit aspon na 150. Zle sa chodi na hory od nas zo zapadu, ked to tak dlho trva.

Rast

myslim si ze sa neda porovnavat rychla jazda, jazda na cervenu s nezmyslami v ochrane prirode... 8621

Beta

aké sú vaše konkrétne argumenty za to, aby zrušiť uzáveru okrem toho, že je to (sezónna uzávera) nezmysel a turista nie je škodník (áno, nie je)?

PaliT

Milovníkov prírody irituje práve ten relativizmus ochrany prírody, kedy aktivity mocenských štruktúr nezohľadňujú závažnosť ľudských vplyvov. Chodec v prírode nie je takým veľkým ohrozením ako ťažobné mechanizmy, či developeri, ktorí chcú masové strediská turizmu (čo sa nerovná turistike) lunaparkového typu, alebo lovci s puškami.

Zhodou okolností sa dá upozorniť aj na fakt, že masovosť návštevnosti klesá s nadmorskou výškou (potvrdzujú to štatistiky), výletníci prichádzajú typicky najviac po plesá, kde rôzni povrchní návštevníci najviac znečisťujú prírodu. Pohyb v alpínskom pásme v zimnom období vyžaduje značnú oddanosť veci, prípravu, znalosti a skúsenosti. Takíto ľudia sú uvedomelosťou niekde úplne inde. Niečo som v zime v Tatrách naliezol, tak o tom viem svoje.

Návštevný poriadok, ktorý zavádza dlhodobé plošné uzávery je typickým príkladom utláčateľského myslenia. Osvietenecké vodcovstvo presadzuje akékoľvek obmedzenia na konkrétnych miestach v konkrétnom čase na základe konkrétnych okolností a potrieb.

Beta

PaliT, argument o nízkej návštevnosti je pre mňa presvedčivý. S tom, že milovník hôr nie je škodník súhlasím. Dík za konkrét.

Florián Dekret

rád si kopnem do "ochrany prírody" - celá ochrana prírody na slovensku, je jeden zlý vtip, kde pár ks organizmov zachránime, za cenu veľkých obmedzení a investícií, a pritom tisíce iných druhov trpí/vymiera v súlade so zákonom. ako sa pánom a rovným a rovnejším páči. štát na tom málo čo zmení. predsa - podpíliť si vlastný konár svojho teplučkého miesta neradno, ked s mgr./ing. ochrany prírody nič iné ako xeroxovať vyhlášky a mlátiť nimi po hlavách poddaných nezmôžem. to že papaláši a podržtašky môžu veci nevídaná to im je fuk, veď - preto sú to veci nevídané lebo nad nimi zatvárajú oči. ale dobre slováčikovia, len si pekne nechajte skákať po hlavách :)

Peter61

ad 13:59 PaliT,
ok, co tak povies na cerveny cikcak chodnik na sedlo Ostrvy v zime ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov