Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sezónna uzávera v TANAPe s novinkami + rozhovor

Peter61
Pali, z toho pohladu, co si pisal Ty: ", že masovosť návštevnosti klesá s nadmorskou výškou (potvrdzujú to štatistiky), výletníci prichádzajú typicky najviac po plesá, kde rôzni povrchní návštevníci najviac znečisťujú prírodu" a Rozhodnutie: ...."Že by bolo nevyhnutne potrebné predmetné chodníky vyznačiť zimným tyčovým turistickým značením takým spôsobom, aby nedochádzalo k zablúdeniu turistov, t.j. k ich voľnému pohybu mimo vyznačených chodníkov, a tým aj k ich prípadnému ohrozeniu na zdraví a životoch…" -P
Radikal

Mnohí si tu otierate usta o problematiku o ktorej nerozumiete, kto z Vas kritikov je vystudovany prirodovedec? Obut si vibramy kazdy víkend urobit na kopci par fotografii aby bolo co dat na facebook je velmi malo aby ste vedeli argumentovat. Je to amaterizmus aj od pani redaktorky polozit otazku: ,,A je to nutné na tak dlhé obdobie, aj december, január,,. Profesionalne by bolo nastudovat si nieco z prirodovedy. Co by batozkar robil v januari a decembri na turistickom chodniku v 1,5 m snehu? Bola niekedy pani redaktorka v Tatrach?

Lubo

Ado, keď použijem tvoje prirovnanie, tak ochrana prírody je u nás v stave, že ten policajt, keď mu prídem svečiť o bezhoľadom ohrozovaní chodcov šialencom v obci rýchlosťou 150km/h, mi len sucho skonštatuje, že je všetko v súlade so zákonom, lebo týpek má výnimku a chodci tam nemajú čo hľadať. Sekundu na to zastaví úbožiaka na starej Felde a dá mu pokutu za 2 dni expirovanú lekárničku a na prostest reaguje, aby držal hubu, lebo mu ešte našije útok na verejného činiteľa v štádiu pokusu.

Martin knor

Pocuj "radikal". To si tak lenivy pozriet si zopar zimnych tur na tomto portali ked tu tolko taras? Otvor si lubovolnu turisticku mapu Rakuska a hladaj, kde je tam vyznacena rezervacia. Vo vacsine pohori nie je ziadna. Chodit tam mozes kam si len zmyslis (samozrejme na vlastne riziko) mimo znacky ci po znacke v kazdom rocnom pbdobi a ... cuduj sa svete, priroda je tam v lepsom stave ako u nas. Sa spamataj.

PaliT

Peter61: Po niektorom z výstupov som zo sedla Ostrvy schádzal viackrát, v zime sa chodí po spádnici a voľba trasy závisí aj od snehových podmienok, lavínovej hrozby, praktičnosti, atď. Tyčové značenie má zmysel väčšinou len tam, kde chceš udržať turistov na hrebeni s minimálnym rizikom, že zablúdia do lavinózneho terénu, resp. nahradiť zasnežené značenie, aby ľudia v hmle a čerstvom snežení neblúdili a pod. Trvať na tom, aby sa držali presnej trasy, je podľa mňa nezmysel a odporuje princípom pohybu v zimnom teréne, mal by stačiť približný smer zvolený s ohľadom na vyššie spomenuté okolnosti. Kto chce chodiť vo vysokých horách v zime, musí niesť do značnej miery zodpovednosť za svoje konanie sám.

Radikál: S prírodovedcami som oddávna v kontakte, dokonca aj s takým, čo viedli (vedú) niektorý národný park a ubezpečujem ťa, že konanie turistov považujú za najmenšiu hrozbu prírode. Naopak, najviac ich trápia hospodárske vplyvy, ťažba dreva, nevysporiadané vlastníctvo, pytliactvo, či dokonca legálny lov a pod. A spomínaní "batôžkári" vedia, že do hlbokého snehu treba lyže, snežnice, alebo si to oddrieť, čo myslíš, ako sme asi tak dokázali prísť na nástup horolezeckých ciest? Stopa v snehu sa na bežných trasách obvykle rýchlo prešliape a to už je potom úplne iná pesnička.

Bolo by super, keby sa mocipáni, ktorí sa vyžívajú v "regulátorstve" už odišli do histórie a na scénu prišli ľudia, ktorí rozumejú pojmom "relatívna dôležitosť", či "sloboda" a "zodpovednosť".

Radikal

Pocuj ,,martin,, zhodou okolnosti som v Alpach bol niekolkokrat a naposledy pred mesiacom. Poznam prirodne podmienky celeho pohoria Alp celkom slusne. Ak povazujes lepsi stav prirody kravske lajna v 2000 m.n.m. a vyssie, potoky, ktore su z toho kontaminovane a napit sa z nich nemozes, vystrielane medvede, vlky, rysy, pohorie bez vtacieho spevu, erozia pody z toho, ze ludia chodia vsade, tak potom by mali vsetci prirodovedne vzdelani ludia vratit diplomy. A na spamatanie uvadzam par detailov, ktore si pri studovani map asi prehliadol a to rozloha a navstevnosTatry 74 tisic ha vs. Rakuske Alpy 6 mil. ha. Navstevnost Tatry 3,5 mil. navstevnikov - Rakuske Alpy 1 mil. Sedliacky rozum hovori, ze toto nie je trvalo udrzatelne bez nasledkov na prirode.

Radikal

Pre ,,PaliT,, nikdy som netvrdil ze turisti su zlo pre Tatry. Sam som jeden z nich, tych uvedomelych co spominas je zial ako safranu. Uvedomujem si to kazdou navstevou tohto pohoria a vidim kazdym rokom zmeny, zial nie k lepsiemu. To co trapi ochranarov a cim si prechadzaju poznam velmi dobre. Sam som v ochrane prirody roky pracoval. Prave pre maniere ,,mocipanov,, ktori sposobuju NP a CHKO najvacie zlo som z ochrany odisiel.

Martin knor

Taky mix pravd, polopravd a lzi sa len tak lahko nevidi. Mozes napisat, skadial si cerpal udaje o navstevnosti? Ved tym cislam ani sam neveris. Tatry su polovicu roka zavrete a maju 3.5 krat viac navstevnikov ako Alpy? Najviac ma vsak fascinuje veta: "Poznam prirodne podmienky celeho pohoria Alp." To si myslel tak, ze si tam uz vsetko obehal, ci ako?
Proste, uber plyn. Velkych zvierat je v Alpach menej, ale kolega tam tento rok fotil rysa. Ja som tam fotil hluchana, dalsie 2 som videl. (Jedneho aj poslednu zimu.) Zato tam nevidam take rozsiahle holoruby ako u nas. Pozri si este toto: pado.blog.sme.sk/…/velky-bok-… staci druhy obrazok. Asi je lepsie udrziavat luky kravami. Vodu z potokov tam bezne pijem, asi som kontaminovany :-? .

Black maple

Súčasne vedenia národných parkov a chránených oblastí bolo dosadené za prvej Ficovej vlády v roku 2016 po plošných výmenách personálu. Výmeny personálu sa netýkalo len vedenia, ale aj radových zamestnancov. Do tejto výmeny sa národné parky bránili prehnanej výstavbe a ťažbe dreva, po výmene sa rozbehla masívna výstavba v TANAP-e a v NAPANT-e. O brutálnej ťažbe v NAPANT-e je škoda diskutovať. Niekto nazval správy národných parkov agentúrami pre rozvoj výstavby. Ja dodám, že sú aj agentúrami pre rozvoj komerčnej turistiky. Pána Majka by sa bolo treba opýtať aj na jeho osobný vzťah k poľovačkám. Arogantnosť Majka je priam neuveriteľná. Poľovanie na Liptovských kopách áno, ale turisti nie. V Tichej a Kôprovej doline autá, predpokladám, že s povolenkami. Biznis horských vodcov na Gerlachu (napriek limitom) áno, turisti nie.
Radikál s prepáčením táraš. Návštevnosť Álp jeden milión? Jedna oblasť napríklad Kaprun má násobne väčšiu návštevnosť. Martin Knor sa síce mýli že v Alpách nie sú uzavreté oblasti či obmedzenia. Existujú časové obmedzenia pre lezenie a zimné obmedzenia v niektorých dolinách. Rozhodne som sa nestretol z uzavretým chodníkom. Rozhodne tieto obmedzenia pohybu nie sú plošné, ako na Slovensku a netýkajú sa vrcholových častí pohorí.
Odbornosť pána Majka zodpovedá asi výsledkom ktoré správa TANAp-u dosahuje pod jeho vedením. Jeho argumenty typu hniezdiace vtáky v zime sú smiešne. Lietanie záchranárskych vrtuľníkov v kontexte s revúcimi pílami, ťažkou technikou v dolinách a vyhliadkovými letmi počas celého roku sú smiešne.

Peter61

ad 5.XI.17 19:31 PaliT
pred 8 rokmi pri "otvarani Baranca" to bolo na skusku, ze ci tam nebude narast zachraniek, zasahov HZS spolu s VZS = rusenie kamzikov ( sviste spia).
hiking.sk/…/na_baranec_placli…
zatial sa obavy nepotrdili.
Magistrala je ine kafe, vystup/zostup po cikcaku na sedlo Ostrvy ide v lavinoznom terene.
Cikcak je niekedy zaladneny, aj ked to zospodku nevidno.
Z Hágov na Batizovské pl. i z Batizovského plesa na Popradské pl. chodníky traverzujú žľaby s potenciálnym výskytom snehových firnových polí . Nič nové pod slnkom, podobná konfiguracia terenu je aj mapy.hiking.sk/?x=20.22886…

= Škaredý žľab . Magistrala byva v usekuka Sklanate pl. - Zamka presliapnuta. Pred par rokmi sa odtial smykol jeden Koňar a druheho( (ak sa pamatam, isiel otcovi na pomoc) tiez z kosovky vytahovali horskaci, lebo sa nevedeli "naboso" dostat naspat na magistralu.

Takze narast poctu zachrannych akcii moze byt skor tu => nasledne opatovne uzavretie ?

Black maple :
prva vlada SMER -SD bola r.2006
cynickaobluda.dennikn.sk/…/sp…

PaliT

Podľa rovnakého princípu, by museli byť kvôli záchrankám na niektorých miestach Álp kamzíky a svište mŕtve (a to ich, prosím pekne, ešte aj lovia).

Áno, zimné horské terény sú nebezpečné. Ale tvrdenia o tom, že kvôli tomuto sa zníži populácia zveri, je skôr šikovná zámienka. Jednak vďaka nej prežíva monopol horských vodcov a jednak slúži na udržiavanie status quo.

Odporúčam naštudovať v príslušnej literatúre pojem "red herring".

Každopádne by som za nepoužívanie zimnej výzbroje zaviedol podobné postihy, ako v niektorých alpských krajinách, keď ťa na diaľnici musia vyťahovať kvôli letným pneumatikám - zaplatíš za to 5.000€. Sloboda musí byť spojená so zodpovednosťou.

Peter61

Pali,
jasne, ze to "rusenie kamzikov" je ....
Drobny detajl : kamzik vrchovsky sa lovi v Alpach tusim iba mimo NP, u nas zije myslim iba v NP ( VF, Sl.raj), kde sa aj lovi .
Kamzik vrchovsky tatransky hlasuje nohami : v zime prechadza z PL na SK.

Co sa tyka zimnych cingrlatok ( najma čl.1., bod 1 a-f)
hzs.sk/…/Pokyny HZS bezpečnos…
netusim, ci uz nasi horskaci davali niekde v terene pokuty.
Hlasenky zo zachrannych akcii sa posielaju aj poistovniam, ktore by napr. absenciu vyzbroje mohli zohladnovat.

Martin knor

Ano, ako pise kolega, par malych uzemi ma uzaveru aj v Alpach.

Na "vyznacenych" trasach som sa zatial stretol s uzaverou na feratach na Kanzianibergu - uzavera je tam na jar kvoli hniezdiacim vtakom, uzavreta je cast lezeckej steny, nie cela stena. Cela je uzavreta z rovnakeho dovodu na jar ferata v Salzburgu. Naopak, ferata na SV cipe Hochschwabu je uzavreta na jesen kvoli tomu, ze zostup vedie cez lovecky revir. Turisticke chodniky su v zime pocas snehovej pokryvky uzavrete na Hochwechseli J od Stuhlecku, kvoli lavinam (nie preto, ze by sa mohol turista zabit, to je jeho problem, ale preto, ze tie laviny potom ohrozuju usadlosti nizsie na svahoch). Ale neviem o ziadnej, ani len ciastocnej uzavere vysoko v horach nad hranicou lesa. Ked to zhrniem, jedine uzavery z dovodu "ochrany prirody" su tam kratkodobe uzavery lezenia na jar kvoli hniezdeniu vtakov. Aspon take su zatial moje skusenosti. Liezol som tam cez 300 ferat a presiel stovky kilometrov (nielen znacenych) chodnikov.

Pali, moze byt. Ale taky postih je na mieste (ako v pripade tych pneumatik) "az sa nieco stane". Nie prv.

Lubo

Ked pred cca dvoma rokmi bola "ladova hora", tak riaditel HZS dost akcentoval, ze nestaci mat cingrlatka, no treba ich aj vediet pouzivat.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov