Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Banský náučný chodník Rákoš pri Rožňave

Diskusná téma K článku: Banský náučný chodník Rákoš pri Rožňave

Moja rodná Rožňava je starobylé banícke mesto, ktorého banícka sláva však už pominula. Po stáročia sa tu ťažili rudy medi, železa, ale i zlata, striebra a ortuti. Celé generácie obyvateľov Rožňavy a okolia v baniach zarábali na svoje živobytie, ani ja som nebol výnimkou. Prišla však nová doba, na prelome tisícročí bane pozatvárali a rožňavské baníctvo sa stalo históriou.

Pencurák

Tomka,Železník a Rákoš sú obce pri Jelšave a Banský NCH Rákoš je na kopci nad Rožňavou. Ale je to len okolo 30 km ďaleko,takže môžeš dobehnúť pozrieť aj ten náš rožňavský Rákoš :)

Tomka

Aká náhoda!
Práve sme na pár dní vo Flipperi na Mikovej a zajtra ideme na Rákoš a Železník.

Pencurák

Na Banskom NCH sme obnovili značenie a vyčistili ho od kríkov a konárov.Chodník je už obojsmerný,vyznačili sme ho aj z opačnej strany.Portál štôlne Berta bol upravený tak,ako kedysi v stredoveku vyzerali vchody do baní.

Pencurák

Beta,odhalila si ma :) presne tak,pencurák je po našom hríb,ja som aj vášnivý hubár.

Martin knor

Hrad Krasna Horka so zeriavom ... ci pana ...
Pri tej zltej znacke som volakedy davno nocoval. Pri splne mesiaca to bola jedna z najuzasnejsich noci, ake som zazil.

Beta

Pencurák, áno ja som našla tento mini NCH lebo som išla zo Skaliska cez obec Čučma do Rožňavy. V nedeľu tam neide žiaden autobus tak musela som ísť peši a vďaka tomu som mohla odfotiť to veľmi krásne miesto zo štôlňou. Že toto objavili náhodou to som nevedela. Ja som trochu zvedavá tak už viem že tvoj nick to je nárečové slovo z Rožňavy a znamená hríb :-))

Pencurák

Beta: tú štôlňu,ktorú si odfotila,objavili náhodou pred 4 rokmi priamo v Čučme pri rozširovaní cesty do svahu.Čučma má svoj minináučný chodník priamo v obci.

FunTTomas

vďaka za realizáciu NCH i za spropagovanie. Ešte doplním, že na druhej strany Rožňavy vedie banský NCH Turecká - okruh z dediny Rudná, čo je vhodná alternatíva pre výstup na rozhľadňu na Tureckej. Viac na obecrudna.sk/-naucny-chodnik-…

Beta

Japen :-) nebuď pesimista, bola som v Rožňave v septembri a videla som, že v Čučme všetky tabule stále stoja :-) a majú sa dobre hoci bývajú tam Rómovia (u nás sa hovorí Rómovia). Pre mňa Rožňava vyzerá ako mesto, ktoré kedysi bolo veľmi pekne a teraz rýchlo potrebuje peniaze, však mňa sa zapáčila, a keď budem mať čas ochotne sa tam vrátim. Prekvapilo ma, že som všade počúvala maďarský jazyk - vidím, že nový chodník je po slovenský :-). (na fotke Čučma)

Pencurák

Vďaka Boro,aspoň takýmto spôsobom sa snažíme zachovať našu banícku históriu.
Japen: dreva je v lesoch zatiaľ dosť,tak verím,že naše infopanely prežijú :)

Boro

Viktor, veľmi pekné a zaujímavé. Vďaka všetkým, čo sa o to zaslúžili.

Japen

Pekný a správny počin! Len som zvedavý, dokedy bude trasa NCH v takom stave, ako teraz, pri jeho otvorení. Lebo, blízkosť cigánskych osád dáva tušiť, že mnohé tabule budú onedlho slúžiť ako potrava pre piecky v chatrčiach miestnych cigánov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma