Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Tazba dreva - peticia

Jjano

Veru. nie je ťažba lanovkou ako ťažba lanovkou.
Ak sa lanovka používa pri zodpovednom hospodárení, tak eliminuje výstavbu potrebných lesných ciest a poškodzovanie pôdneho aj vegetačného krytu.

Martin knor

Peto, lanoviek som u nas videl vela. Zvacsa su natahane neskutocne dlhe lana a tazi sa holorubom. (Napriklad v Gaderskej doline.) Ale tu je rec o autolanovke.

Peter61

Martin, videl som to x krát na strmých svahoch, napr. nad Zubercom.

Martin knor

Ja som si to u nas zatial nevsimol (vacsinou vidom tie obrovske harvestory ci ako sa to vola) a aj v Rakusku som ju videl zatial iba 2x. Ale tu ide o to, ze tymto strojom sa da pekne robit vyberkova tazba aj ked su stromy v lese priblizne rovnako stare. Pekne to vidno na druhom obrazku.

Inak, fascinujuca je aj "kultura tazby". Pri tom stroji su naskladane kmene podla druhu a sirky narezane na rovnaku dlzku. A prv nez sa ten stroj pohne prec, bude treba tie kmene odviezt kamsi, kde bude drevo schnut.

Peter61

@ 8,35 lanovka :
väčšinou som to videl pri holoruboch.

Lanovka

martin takto sa tazi sj naslovensku. videl som to uz na viacerych miestach naposledy tusim v zapadnych tatrach myslim ziarska jamnicka alebo rackova dolina. tento sposob lesnici vyuzivaju najma na prikrych miestach kde by sa s klasickymi strojmi nedostali

Martin knor

Neviem najst spravne vlakno, tak to dam sem.

Dnes som v Rakusku odfotil tu autolanovku, ktoru som spominal pred casom. Z toho stoziara vedu lana do vsetkych moznych smerov a po nich sa potom drevo priblizuje. Dolu je naskladane podla druhu.

Na druhom obrazku vidno, ako vypada les pri takejto tazbe. Myslim, ze proti takejto tazbe by nik neprotestoval. Les tam zostal, je iba trochu redsi.

Martin knor

Pridavam obrazok. Pozrite, ako sa da slusne tazit v smrekovom lese. Vidno tam cerstve pne, no mladinu lesnici neznicili. Zaroven ponechali vela vysokych stromov. Keby sa u nas takto tazilo (obrazok je z Fischbacher Alpen), vobec by mi to neprekazalo. Lesnici, ktori takto tazia, maju moje uznanie.

Lubo

Základné pravidlo:
do not feed the troll / nekŕmte trolla

Peter61

PChH :
klídek, Ľubo má recht. O
no ho to prestaňe bavyť

Lubo

Anonymne prispievanie ponechavame, lebo su pripady, ked je to ziaduce. Obcasnych trollov lahko zvladneme, ich to vzdy prestane bavit.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Medvedica Išiel som okolo 9.3.2024. Do búdy zrejme trochu zateká. Strecha by už potrebovala väčšiu opravu. Inak ok. Dnu čisto. Pri útulni pribudol nový veľký prístrešok s …

+ 33 ďalších príspevkov