Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zvážnice na turistických trasách

Diskusná téma Zvážnice na turistických trasách

Zdravím ľudia. Už dlhšiu dobu ma vytáča keď po turistickom chodníku/ trase vedie aj zvážnica. V mnohých prípadoch je zvážnica neskôr vybudovaná, ako trasa vyznačená. Mňa by zaujímalo či sa dá s tým niečo robiť. Napr. napísať na kompetentné miesto, úrad, klub atď...Alebo mi nič iné neostáva len sa kochať zvážnicami?

Crazy monkey

Ďakujem všetkým, ktorý prispeli k diskusii a poučili ma ;)

Marcel.c

Poškodzovanie turistického značenia rieši Priestupkový zákon v § 47, písm. e). V prípade rozbahnených lesných zvážnic však v žiadnom prípade nejde o poškodzovanie značenia.
Ako už bolo uvedené, rozbahnená zvážnica je vizitkou majiteľa lesa a firmy, ktorá ťažbu realizuje, nie je však porušením žiadneho právneho predpisu, ergo, nie je sa kam a ani prečo sťažovať.
Vyznačenie paralelnej trasy je určite nereálne a je aj proti zdravému rozumu - rok po ťažbe sa všetko vráti do normálu, regeneračná schopnosť lesa je obrovská. Som presvedčený o tom, že požiadavka na vyznačenie paralelnej trasy by neprešla ani schvaľovaním na OÚŽP a OcÚ, pre jej nezmyselnosť, a teda neopodstatnenosť. To už nehovorím o nadpolovičnom súhlase majiteľov pozemkov.
Takže, akokoľvek sa nám to nemusí páčiť, právo je na strane majiteľov.

Lukášj

Turistické značené trasy nemajú v SK žiadnu právnu váhu. Nie sú vecným bremenom daného pozemku, takže aj keď k nim patrí určitý paragraf, ak sa vlastník rozhodne, že ich "zruší" alebo využije na zvážnicu, KST s tým zrejme nič nespraví. Vo veľkom sa to riešilo už pred pár rokmi na celoslovenskom aktíve značkárov a nedospelo sa prakticky k ničomu. Vlastníctvo pozemku je nadradené značke.

Crazy monkey

Dajme tomu že väčšinou. Čiže je tu priestor aj pre trasy, ktoré vznikli pred zvážnicami. Tie by nemuseli slúžiť pre pilčíkov ako vytýčenie budúcej trasy. Vieme predsa dobre že po sebe neupracú, nakoľko sa to nekontroluje (česť výnimkám).
Tak aspoň u tých pár, ktoré nie sú na ich trase, uchrániť aby sa z nich nestali.
Ale napadlo ma napísať KST ako to vlastne je.

Peter61

ad 08:59 Crazy monkey :
IMHO sa vascinou znackuje po existujucom chodniku alebo po existujucej lesnej ceste. Takze je jasne, ze najprv bola sliepka. Ak chcu tahat drevo po TZCH, je to ich pravo a nic s tym nemozes robit.
Niekedy sa zacne tazba, nejaky cas je cesta rozryta LKTckami, zatarasena vytazenym drevom , casom to mozno po sebe upracu a za par rokov to zasa zarastie travou.
Ak pilia pri prerezavani mladiny kmene az nad znackou neostava len "smeknout" pred lesakmi a podakovat sa miestnym znackarom za pracu s lesakmi.

Lukášj

Ťahať značku len tak, kade si zmyslíme ani nie je možné. Pri nových značkách je potrebný súhlas všetkých vlastníkov kadiaľ má ísť. Pri starších značkách by preložka bolo niečo podobné, myslím, že by sa jednalo v podstate o nový chodník. Plus ak by sa mal napr. do svahu prekopávať nový chodník, mi príde trocha divné. Stretávame sa pri značkovaní s tým, že ak sa obnovuje po niekoľkých rokoch, tak cesta je užívateľmi "presunutá" niekoľko metrov vedľa a miesta, kde vedie pôvodná značka sú už zarastené, keďže sa cesta nepoužíva, ale vznikla nová. V takom prípade sa prispôsobíme novej ceste, ako viesť trasu nejakou chrapaštinou, kade aj tak nik nepôjde.

Janovarga_logout

asi by som najprv
začal štúdiom pravidiel značkovania, spýtal sa komu dané lesy patria a či je vlastne naozaj rozumné ťahať ďalšie chodníky, ak už nejaké cesty existujú.

Crazy monkey

Pokiaľ by sa trasy len križovali, je to v pohode. Ale zase viesť celú trasu až na vrchol súbežne, sa mi zdá uletené. Osobne by som uvítal, ak majú ísť súbežne, tak aspoň napr. s odstupom 10-20m. Zase ak takto značkujeme my, tak zbohom zdravý rozum.
Nemá zmysel aby sa naše strany (turisti a lesníci) hádali, kto-kde bol prvý ale nájsť nejaký kompromis.

PaliT

Nie že by ma nadchlo, keď narazím na lesákmi rozbahnenú trasu, ale neviem či by som vedel uviesť čo i len jedinú zvážnicu, ktorá vznikla potom, čo tam už existoval značený turistický chodník.

Vačšinou sme to my turisti, čo umiestňujeme naše trasy na cesty, ktoré primárne stavali za účelom hospodárenia v lese. Potom citlivosť, s akou tí lesáci pristupujú k tej trase je už iná kapitola, ale asi by bolo dobré povedať, či bolo skôr vajce alebo sliepka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Medvedica Išiel som okolo 9.3.2024. Do búdy zrejme trochu zateká. Strecha by už potrebovala väčšiu opravu. Inak ok. Dnu čisto. Pri útulni pribudol nový veľký prístrešok s …

+ 33 ďalších príspevkov