Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma lezenie v rezervacii Stokeravska Vapenka

Diskusná téma lezenie v rezervacii Stokeravska Vapenka

Mam taky dotaz - kedze do tejto oblasti od sociku chodim obcasne a nie som clenom horolezeckej organizacie JAMES ale som clenom ALPENVEREINU a moja dilema je tu - je to totiz narodna prirodna rezervacia a ministerstvo zivotneho prostredia udelilo vynimku JAMESU kde sa pise citujem doslovne -"výnimka sa poskytuje len pre členov SHS JAMES a organizovanych zahranicnych horolezcov "Otazka znie - ked ma pride otravovat pod skalu clen straže ochrany prirody a vytasim na neho preukaz ALPENVEREINu bude to brat ako zahranicneho organizovaneho horolezca alebo mi rovno nablokuje pokutu ??? Za sociku to bolo jednoduche a jasne - dnes same zahmlievanie a nejednoznacne vyklady človek aby sa z toho ,,,

MisoB

Peter, jeho obavy pramenia z toho, že nie je "zahraničný" horolezec... takže ak by niekto vykladal text doslovne, tak tam nemá čo liezť :)

Peter61
:-) Miso, noooo, mas recht . Raz nam v Tatroch kontrolovali matros, nie preukaz (boli sme blbo zbaleni, mali sme vsetko v bagli a nic nic navrchu) -)
Dutkovic

DAV je clenom medzinarodnej organizacie UIAA ale nie som si istý či rakusky ÖAV je clen UIAA,,, s tym to suvisi si myslim,,, každopadne som sa nastval a polozil tuto otazku oficialne na ministerstvo životneho prostredia ktore vypracovalo tuto vynimku - otazka znela či mi stači preukaz rakuskeho alpenvereinu ktoreho som clenom aj ked mi to skor pripomina poistovnu ako organizovanych zahranicnych horolezcov.

Peter61

@dutkovic, skoro dobre si pamatas: DAV a ÖAV (inak zakladajuci clenovia, tusim) pred casom vystupili z UIAA
a neskor sa vratili
theuiaa.org/…/member-federati…
ÖAV je tam pod VAVÖ
vavoe.at/verband/partner/

alpenverein.at/…/index.php

Ale:
kazdy seriozny slovensky turista a/alebo horolezec by mal byt AJ clenom slovenskych spolkov, ktore vybavuju vynimky, zabezpecuju preistovanie skaliek etc.
( ale poistne krytie clenov JAMESu je ozaj nizke : 3300 €)

Eric

JAMES sa o danu lokalitu stara, nedavno ju kompletne preistil, dokonca boli vytvorene niektore nove cesty, co bude zahrnute aj v novom sprievodcovi. Clenske je 25 € na rok, myslim, ze ked clovek, hoci aj obcasne, lezie na Slovensku, tak si od neho aspon tie peniaze ten spolok zasluzi.

Lubo

Eric, presne preto som clenom JAMES. Niezeby som bol nejaky velky horolezec alebo chcel mat karticku na "vstup". Podobne by to mohli mat turisti, tiez by som takou formou rad prispel na znackovanie.

Peter61

Eric,
cakal som , kedy sa ozves :-)
si, alebo bol si spravca, alebo "iba" notoricky brigadnik ?

Eric

Najprv som bol notoricky brigadnik, potom aj spravca (ked sa preistovalo), no teraz som tuto zalsuznu cinnost prenechal menej zanepraznenym :))) Ja som sa skaly nechytil uz hadam aj viac ako dva roky, no clenstvo si obnovujem stale :)

Eric

Lubo: Ano, ja to beriem tiez z tejto stranky. Takisto ma nikdy nerozhodilo, ked som musel niekde, ci uz u nas alebo v zahranici zaplatit poplatok pri vstupe do nejakej rokliny. A 25 €, ved to na dva razy prechlastam s kamosmi v krcme :)

Possum

Vidiac tuto diskusiu mi napadla stara otazka, ktoru doteraz nemam zodpovedanu.

Preco sa neleze vo Velkej Fatre?

Adushka

Possum, vo Veľkej Fatre sa lezie, viem minimálne o Blatnici.

Peter61

fero,
Adushka ma recht, cela odpoved je v ľynku dnes o 12:26

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum