Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zimný spacák

Diskusná téma Zimný spacák

Zdravím Vás ľudia :) Mám možno hlúpu otázku, no zaujímal by ma Váš názor. Pod holím nebom a v stane som už dačo naspal, na slovensku, v Nórsku kde bola celkom kosa aj v letných mesiacoch...Nemám však zatiaľ žiadne skúsenosti s prespávaním na divoko v najtuhšej zime. Zatiaľ mi vždy bolo komfortne v spacáku Husky Extreme Emotion -22 (komfort -8). Je to spacak plnený dutým vláknom...Rád by som vedel aké spacie vaky používajú ľudia čo majú skúsenosti so spaním napr. na hrebeni NT, na štítoch VT, všeobecne kde sa teploty pohybujú pod -10.

JAp

Od rosy ti navlhne páperák, ale aj umelina. Ja osobne mám páperák Cumulus a ten by som aj odporučil, má materiál pertex, takže až tak neprepúšťa vlhkosť a ak áno, pár minút na slnku a je ako nový :-)

Remy

Neviem aky mas plan (celu, sever, juh), ale odporucam alpske etapy.

Ppi

Ono by skor otazka mala byt co je najefektivnejsie (najlahsie), aka kombinacia spacak+vrece+karimatka dava najlepsi zmysel vzhadom na podmienky a ocakavany komfort. Co je to najtuhsia zima. Snezi? Uplne zmrznuty sneh+lad? Fuka vietor?

Remy

PCHH:
Paperak od rosy navlhne.
Inak Rab dava do spacakov hydrofobne perie.

Kam ides na Korziku?

Pavol "Chodec" Horvath

Riesili sme tu aj paperie vs. syntetika. Mam teraz paperovy spacak RAB tak ho beriem vyskusat na Korziku.

Nezabaleny paperovy spacak je volne v rukach lachsi ako Haglofs a tak isto ho viem zlozit do 8L drybag, Haglofs len do 13L.

Kamoska ale vravela ze spali bez bivakovacieho vreca a od mrholenia alebo rosy sa jej do paperoveho spacaku dostala voda dnu cez sitie a mal ho mokry!

Pinciotti

Pomer cena/vykon jednoznacne u mna vyhrava spacak co som mal pozicany na 3 tyzdnovy trek v Himalajach. Z pozicovne v Kathmandu /Shona's/ , Nepalska vyroba a znacka, cena za novy asi 100-120 eur podla typu. Dizajn nic moc, ale spacak bol teply a odolny/a to bol z varky co sa stale poziciava/ . Keby som to vyuzil, kupil by som ale nepotrebujem spacak do takych podmienok. Ak niekto budete mat tade cestu, jednoznacne chodte do toho, podporite miestnych a sami sa mozete tesit ako ste usetrili

PaliT

Suším veci v páperovom spacáku odjakživa. O akých problémoch je reč?

Pavol "Chodec" Horvath

Teraz riesim tematiku syntetika vs. perie kde susenie veci v spacaku by pri perovom spacaku prestavoval problem.

Maroso971

@Peter 61, samonafukovacia Crossroad, tú mám ale tiež v pláne vymeniť za niečo schopnejšie keď pôjdem spať do takej zimy.

Remy

Na zimu jednoznacne perie
V dnesnej dobe membran a hydrofobneho peria asi ani ne je nad cim rozmyslat. Samozrejme, je potrebne si za to priplatit, ale za kazdy komfort sa plati.
Perie ako izolacia je oproti syntetike skladnejsie, lahsie, trvanlivejsie.
Ponuka na trhu je siroka, aktualne vyrobca Cumulus umoznuje prostrednictvom kreatora vytvorit si spacak podla poziadaviek (farba, pomer plnenia, mnozstvo peria, membrana, hydrofobna uprava, rozmery...)Podla mna tym aktualne dost tromfol inych vyrobcov.
cumulus.pl/…/kreator

Na zimu pouzivam Cumulus Teneqa 850 a TaR Neoair X-therm.

Inak svojho casu som na nete nasiel vystroj Petra Valusiaka a ten na Antarktide pouzival tiez paperovy spacak.

Murmar

spokojnost s Valandre Thor, mam najvacsiu velkost (hoci mam iba 176 cm) s vahou 2,3 kg, je v nom 1,5kg najkv.peria., no cena je vysoka. pekne sviatky zelam spáčom v divocine

Vrana

Perie je nadcasovy material overeny starociami. Ved perina Vam vydrzi cely zivot, skor Vas aj prezije :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma