Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zimný spacák

Diskusná téma Zimný spacák

Zdravím Vás ľudia :) Mám možno hlúpu otázku, no zaujímal by ma Váš názor. Pod holím nebom a v stane som už dačo naspal, na slovensku, v Nórsku kde bola celkom kosa aj v letných mesiacoch...Nemám však zatiaľ žiadne skúsenosti s prespávaním na divoko v najtuhšej zime. Zatiaľ mi vždy bolo komfortne v spacáku Husky Extreme Emotion -22 (komfort -8). Je to spacak plnený dutým vláknom...Rád by som vedel aké spacie vaky používajú ľudia čo majú skúsenosti so spaním napr. na hrebeni NT, na štítoch VT, všeobecne kde sa teploty pohybujú pod -10.

Pavol "Chodec" Horvath

Spacak je len jeden z 3 komponentov. Bude Ti treba poriadnu karimatku. Ja pouzivam toto:
thermarest.com/…/neoair-xther…
Bez poriadnej karimatky Ti nepomoze ani toto:
rab.equipment/ww/expedition-1…
Tak isto odporucam poriadne bivakovacie vrece. Ja pouzivam toto:
ebay.co.uk/…/1425095738
Ja mam spacak Ray Mears
raymears.com/…/63-Ray-Mears-A… neviem ci si ochotny investovat tolke peniaze, u vela ludi je to otazka penazi a nie kvality.

.ph

Na zimu je ideálne perie. Spacák je ľahší, zaberie menej miesta v batohu a má dlhšiu životnosť v porovnaní so syntetickým spacákom. Na bivaky bez stanu je vhodný spacák z membránovej (záterovej) látky. Do stanu stačí nylón s vodoodpudivou úpravou. Do teplôt okolo -10 stupňov potrebuješ v závislosti od kvality peria spacák s náplňou 850 - 1000 g peria (od 600 cuin) alebo 500-800g peria (od 800 cuin). Pri spacákoch sa uvádza teplotne určenie: pre ženy platí komfortná teplota a pre mužov limitná teplota. Mal by si však počítať s rezervou (t.j. ber radšej spacák podľa teploty KOMFORT). Človek na horách často premrzne a na ideálny spánok je lepší teplejší spacák s rezervou. Samozrejmosťou je dobrá karimatka. Ja používam do -15 stupňov na bivaky Sir Joseph Erratic II 1000 + Therm-a-Rest Neo Air Xlite + alumatku. Vďaka membránovej látke nepotrebujem žďárak. Nafukovačka nie je vyslovene zimná, preto kombinujem s alumatkou (nechce sa mi už investovať do lepšej zimnej karimatky). Občas používam staršiu zimnú samonafukovačku Therm-a-Rest Guide Lite.
Spacáky s membránou:
sirjoseph.cz/…/alpine-712.htm
sirjoseph.cz/…/himalaya-706.h…
cumulus.pl/…/puchowe (modely Excuistic)
Spacáky bez membrány:
sirjoseph.cz/…/trekking-968.h… (Rimo 850, 1000)
sirjoseph.cz/…/light-minimis-… (Koteka 500, 850, Paine 900)
cumulus.pl/…/puchowe (modely Alaska, Teneqa, Panyam 600, Traveller 700)
malachowski.pl/…/12-spiwory-p… (Ultralight 700, 900, Climber 600, 800, 1000, 1200)
Ďalšie dobré spacáky: Rab, Yeti, Warmpeace, Mountain Equipment, atď.

PaliT

V dávnejších dobách som mal páperový spacák s náplňou cca. 1000g, šila ho kamoška, najextrémnejšia teplota pri ktorej som spal bola -27°C, to už bolo trošku drsné, ale dalo sa to. Potom som zažil dlhšiu éru dutých vlákien, aby som sa v posledných 4 rokoch opäť vrátil k páperiu (Sir Joseph Rimo 600).

Nemôžem potvrdiť, že by sa po niekoľkých dňoch už nedalo v páperí spať, za dlhé roky sa mi ani raz nestalo, že by vlhkosť znemožňovala pohodlný spánok, to sa nestalo ani na daždivých akciách.

Rimo mám štyri a pol roka, nedávno som v ňom spal pri bode mrazu, nemám dojem, že by stratil čokoľvek zo svojich parametrov.

Martin knor

Fero, vdaka za link. Nadherny clanocek. Precital som ho na jeden dych a konecne si nepripadam ako imbecil, pretoze o funkcnych a xyz-texovych veciach nic neviem :-D .

Peter61

Feo, ty furt vyhrabes nejaky excelentny zdroj ( preklad do hovorovej reci : ....vinu).
To sitie , co spomina PaliT , je zrejme klasika z cias budovania rozvinutej socialistickej spolocnosti :

  • zohnali ste 3 kg balenie "paperia" a nechali ho pretriedit na paperie a perie
  • kupili ste silon na dva spacaky ( obvykla objednavka z ČR)
  • zohnali ste kamosku, co vedela sit, usila dva mumie bez zipsu
  • vypchali ste po 1000 g dva spacaky a pogratulovali ste si k uspesnemu usitemu dielu.
    Kostrnky ste vyhodili.

Zial, klasik to vynechal
hiking.sk/…/stopy_nedavnej_mi…

Peter61

@ maroso:
strucne: za mna paperie, tak ako napisal .ph.
Tym, ze mas skusenosti so zimnym spanim, je to fajn a mas zabehnute ritualy, ktore mozu byt klucove.
Pouzival som na spanie soc.paperovu mumiu a TS Himalaya (syntetika). Mumia uletela spod Biv.Balmenhorn do Confederatio Helvetica. Cely autobus sa mi smial a patri to medzi svetle chvile zajazdov SVTS do Alpoch.
Novsi TS Down cca 1,7 kg pouzivam uz iba v teplejsich podmienkach + vlozka.
Co sa tyka hmotnosti, moja taktika : ak mam 1,7 spacak, mozem vziat do chladnejsich podmienok aj napr.600 g fleecu ako "pyzamo". To polartecove "pyzamo" mozem pouzit cez den aj na ine veci, nielen na spanie.
Karimatka :
.ph predal Z-restku, lebo sa mu zdala malo pohodlna. Ma recht, samovyfukovacky su pohodlnejsie a maju vyssi tepelny odpor R.
Ja mam lowcostovku od Karrimoru a ostal som pri harmonikach : Fast + Light.
Nikdy nezlyhaju, vyuzitie aj ako nudzovka, pri zachranke na transport, Schanztov golier. Vid hodinova reklama, co isla v RTVS 1.1.2014
vimeo.com/78151652

Opossum

KNOR: Som rad, ze sa pacil. Ja som sa na tom clanku tiez fantasticky pobavil.

Peter61

Martin:
kukol si aj rok vydania toho clanku ?

Pavol "Chodec" Horvath

Najdolezitejsia vec ako spomina .ph je rezerva. Spal som vela krat v -10 (8 noci za sebou) a viem z vlastnej skusenosti ze ked ides spat pod -10 tak ku spacaku ktory ma komfort treba pridat 15 stupnov. Tazke spacak do -25 zabezpeci komfort do -10.
Dalsia vec ktoru som zistil, ze arkticke spacaky uvadzaju extrem teplotu z tym ze sa v spacaku bude spat obleceny t.j. vsetko co mas na sebe oblecene. Ja sa zvyknem prezliect do pyzama.
A nikdy nepouzivat arkticky spacak bez bivakovacieho vreca!

Martin knor

Peto, nekukol, no v texte autor spomina, ze teraz, v roku 2002 ... Napriek tomu je to nadherne napisane. V podstate je pre mna odkaz toho clanku taky, ze sa ma clovek riadit sedliackym rozumom a nema verit kazdej hluposti, ktora okolo neho leti :-) .

Muska

Ja mám zatiaľ s páperím len dobré skúsenosti (cca 4 roky). odkedy používam trojsezónny páperový spacák, tak na duté vlákno na skrini sadá prach. Páperové oblečenie čo mám tiež zažilo poriadne vrtochy počasia a zatiaľ v pohode.
Skôr mám skúsenosť, že duté vlákno sa mi časom v komorách zhužvalo do klbka a tepelný komfort po pár sezónach klesol.

Peter61

Muska , hej,
Ja som ten svoj TS Himalaya dajak "vylezal". Asi som z dutych vlakien vyrobil nejake spagatiky bez dutiny.
Napr kedysi pred ...nastimi rokmi som v nom bivakoval na ladovci na Col du Dôme. Poslednych par rokov je mi v nom zima aj v maji na Bodoni, ked zafuka. A to som klasicku Z-Rest vymenil za novsi model , tusim Z Lite Sol, alebo tak dajak sa vola ta harmonika.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov