Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zimný spacák

.ph

Peter: Ta práca o spacákoch čo spomínaš (ukážka na obrázkoch), nie je diplomka, ale kvalifikačná práca na inštruktora SVTS. Je dosť možné, že o pár mesiacov bude verejne dostupná. Kvôli dodržaniu rozsahu práce je tam však o perí iba jedna strana, no dala by sa o tom napísať samostatná kapitola na desiatky strán.

Diplomka je dostupná iba prezenčne, návštevníkom univerzitnej knižnice:
knihovna-opac.tul.cz/…/364190…

.ph

Duel perie vs. syntetika tu bol a vždy aj bude. Ja som vyrástol na syntetike a nič iné som nechcel. Pred tromi rokmi som prešiel na perie a mam s tým len dobre skúsenosti. Používam ho celoročne aj keď vonku prší a je 100% vlhkosť. Mám viac miesta v batohu (ušetril som 50% objemu a môžem nosiť výbavu na lezenie, ktorá tam predtým nevošla) a v prípade zimného spacáku som ušetril 700g. Za tri roky používanie nevidím výrazne zhoršenie vlastností. Pri syntetike sa to prejavovalo už po roku intenzívneho používania.

Obidva náplne majú svoje špecifiká a je to skôr o prioritách a skúsenostiach. Syntetika je pre nenáročných užívateľov, ktorí riešia cenu a nechcú riešiť údržbu a šetrné zaobchádzanie. Náročnejší užívateľ, ktorému neprekáža cena a má skúsenosti, tak ten si poradí aj s perím a vlhkosťou. Nie je pravda, že by sa nedalo fungovať s páperovým spacákom viac nocí. Dá sa to, akurát pri tom treba občas premýšľať a niektorých jedincov takáto aktivita obťažuje. Pre takých potom páperový spacák nie je.

Pri spacáku na bežnú turistiku netreba riešiť žiadne špeciálne vlastnosti. Dôležitý je iba objem, hmotnosť a izolačné vlastnosti. Môžeš mať najlepší spacká, ale ak nepremýšľaš, v extrémnych podmienkach neprežiješ. Nejaký ten rok som si v syntetických spacákoch odspal a zaujímalo ma to až natoľko, že som robil diplomku o vplyve vlhkosti na tepelno-izolacné vlastnosti syntetických rún pre spacie vaky, takže o spacákoch a vlhkosti niečo viem. O vlhkosti sa veľa hovorí a straší sa ňou hlavne pri perí, ale nie je to až také strašné. Stačí ten sedliacky rozum, ktorý spomína Martin a dá sa v pohode fungovať aj s páperový spacákom na viacdňových pobytoch v prírode.

Fotky sú z bivaku z predminulého víkendu. V noci -8 stupňov a nadránom trochu snežilo a páperový spacák to prežil a v pohode by som v ňom zvládol aj ďalšie noci.

Maroso971

Vidím že väčšina preferuje páperie, ako som aj očakával :)

Peter61

Muska , hej,
Ja som ten svoj TS Himalaya dajak "vylezal". Asi som z dutych vlakien vyrobil nejake spagatiky bez dutiny.
Napr kedysi pred ...nastimi rokmi som v nom bivakoval na ladovci na Col du Dôme. Poslednych par rokov je mi v nom zima aj v maji na Bodoni, ked zafuka. A to som klasicku Z-Rest vymenil za novsi model , tusim Z Lite Sol, alebo tak dajak sa vola ta harmonika.

Muska

Ja mám zatiaľ s páperím len dobré skúsenosti (cca 4 roky). odkedy používam trojsezónny páperový spacák, tak na duté vlákno na skrini sadá prach. Páperové oblečenie čo mám tiež zažilo poriadne vrtochy počasia a zatiaľ v pohode.
Skôr mám skúsenosť, že duté vlákno sa mi časom v komorách zhužvalo do klbka a tepelný komfort po pár sezónach klesol.

Martin knor

Peto, nekukol, no v texte autor spomina, ze teraz, v roku 2002 ... Napriek tomu je to nadherne napisane. V podstate je pre mna odkaz toho clanku taky, ze sa ma clovek riadit sedliackym rozumom a nema verit kazdej hluposti, ktora okolo neho leti :-) .

Pavol "Chodec" Horvath

Najdolezitejsia vec ako spomina .ph je rezerva. Spal som vela krat v -10 (8 noci za sebou) a viem z vlastnej skusenosti ze ked ides spat pod -10 tak ku spacaku ktory ma komfort treba pridat 15 stupnov. Tazke spacak do -25 zabezpeci komfort do -10.
Dalsia vec ktoru som zistil, ze arkticke spacaky uvadzaju extrem teplotu z tym ze sa v spacaku bude spat obleceny t.j. vsetko co mas na sebe oblecene. Ja sa zvyknem prezliect do pyzama.
A nikdy nepouzivat arkticky spacak bez bivakovacieho vreca!

Peter61

Martin:
kukol si aj rok vydania toho clanku ?

Opossum

KNOR: Som rad, ze sa pacil. Ja som sa na tom clanku tiez fantasticky pobavil.

Peter61

@ maroso:
strucne: za mna paperie, tak ako napisal .ph.
Tym, ze mas skusenosti so zimnym spanim, je to fajn a mas zabehnute ritualy, ktore mozu byt klucove.
Pouzival som na spanie soc.paperovu mumiu a TS Himalaya (syntetika). Mumia uletela spod Biv.Balmenhorn do Confederatio Helvetica. Cely autobus sa mi smial a patri to medzi svetle chvile zajazdov SVTS do Alpoch.
Novsi TS Down cca 1,7 kg pouzivam uz iba v teplejsich podmienkach + vlozka.
Co sa tyka hmotnosti, moja taktika : ak mam 1,7 spacak, mozem vziat do chladnejsich podmienok aj napr.600 g fleecu ako "pyzamo". To polartecove "pyzamo" mozem pouzit cez den aj na ine veci, nielen na spanie.
Karimatka :
.ph predal Z-restku, lebo sa mu zdala malo pohodlna. Ma recht, samovyfukovacky su pohodlnejsie a maju vyssi tepelny odpor R.
Ja mam lowcostovku od Karrimoru a ostal som pri harmonikach : Fast + Light.
Nikdy nezlyhaju, vyuzitie aj ako nudzovka, pri zachranke na transport, Schanztov golier. Vid hodinova reklama, co isla v RTVS 1.1.2014
vimeo.com/78151652

Peter61

Feo, ty furt vyhrabes nejaky excelentny zdroj ( preklad do hovorovej reci : ....vinu).
To sitie , co spomina PaliT , je zrejme klasika z cias budovania rozvinutej socialistickej spolocnosti :

  • zohnali ste 3 kg balenie "paperia" a nechali ho pretriedit na paperie a perie
  • kupili ste silon na dva spacaky ( obvykla objednavka z ČR)
  • zohnali ste kamosku, co vedela sit, usila dva mumie bez zipsu
  • vypchali ste po 1000 g dva spacaky a pogratulovali ste si k uspesnemu usitemu dielu.
    Kostrnky ste vyhodili.

Zial, klasik to vynechal
hiking.sk/…/stopy_nedavnej_mi…

Martin knor

Fero, vdaka za link. Nadherny clanocek. Precital som ho na jeden dych a konecne si nepripadam ako imbecil, pretoze o funkcnych a xyz-texovych veciach nic neviem :-D .

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov