Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Potulky okolo Bialky

Ade.e

Pri Bialke a Jurwovskych dreveniciach som koncil tulacku "Polskym Zamagurim", alebo ako sa da povedat politicky nekorektne, Poliakmi docasne okupovanym slovenskym severnym Spisom. :) A je to naozaj nadherna oblast. Clanok je uz aj v priprave.
Celkovo slovensko-polske pohranicie je co sa tyka krasy krajiny asi to naj a to nemyslim ani Tatry. O nieco menej sa to da povedat o burlivosti dejin,ktore aj tu zanechali stopy.
A kvoli tomu ale aj samotnej krase, je to moja zaujmova oblast.
K tym deleniam Polska, boli tri.. ak nepocitam Molotov-ribentropov pakt. Pri prvom sa nam vratili zalohovane spisske mesta a asi pri tretom, kedy Polsko zaniklo uplne, ziskala Rakuska monarchia Halic. Ale po Rakusko Uhorskom vyrovnani, geogragicky nepripadla Uhorsku ale priamo pod kontrolu Viedne.

Bazin

Pravdu povediac, Zakopane na mna posobi pritazlivejsie, horskejsie ako Poprad. A ten predaj syrov, lekvarov je super.

Beta

Poliaci hlavne chodia do najviac známych a populárnych lokalít, znamená do Tatier a "na Krupówki" (najpopulárnejšia ulica v Poľsku :-) ). Musím však povedať, že hoci stretávam Slovákov v našich Tatrách (napr. Giewont, Rysy, aj Mnich v zime), najviac ich stretnem na Krupówkach :-)).

Adina

Keď naši lyžujú v Bialke, ja sa túlam po okolí. Krásne miesta, krásne výhľady, vždy je kde zájsť. Článok potešil.

Bazin

Beta. Je divne , ze tam chodi malo Poliakov. Mate tam vela miestnych znaciek, co je vinikajuce. My tam radi chodíme. Hej, historiu mame dost spolocnu.
A to pomenovanie Podhale, som asi trocha poplietol.
Vdaka za reakciu. A bigos je mnam!

Beta

Roman, Ty si pošiel do miest, do ktorých väčšina Poliakov nikdy nepôjde, super! Veľmi sa mi páči, že Slováci prichádzajú do nás, a chcú navštíviť iné lokality než Zakopane a Nowy Targ. Áno, máš pravdu, "halny" pochádza od slová "hala" (u Teba je asi preklep) a boli sme rozdelení medzi Rusko, Prusko a Rakúsko (potom Rakúsko-Uhorsko, tak časť Poľska 50 rokov bola v jednom štáte s vami). Recept na bigos :-)) - bigos je pre nás veľmi dôležitý, vždy varíme bigos vo veľkým hrnci a vždy musí byť uvarený na sviatky. A že časť Poliakov sú vegáni, varíme aj vegansky bigos :-). Túra super!

Bazin

Este si dovolim pridat zopar faktov, na ktore som bol upozorneny mailom.

Vyznam vyrazu "haly" pochadza od slova "halny" . Miestni tym vyrazom oznacuju teply vietor,ktory obcas fuka do kotliny podhalanskej.Nieco ako na Jadrane kde tiez maju vetry fukajuce z jednotlivých svetových stran mena.

Tiez pre uplnost dodam,ze Polsko bolo roky, desatrocia rozdelene medzi hlavne mocnosti europy ak sa nemylim Rakusko, Uhorsko, Prusko, Carske Rusko a spominana Bialka tvorila hranicu medzi vtedajsim Rakuskom (_Halic ) a Uhorskom. Tolko pohlad amatera.

Bazin

Dzakomo, na Gorkow Wierchu som este nebol. Mala by tam aj viest znacka. Podla tretej fotky od konca usudzujem, ze by tam z nejakeho miesta mohol byt dobry vihlad. Ked zistis daj sem vediet.

Dzakomoo

palec hore za tento článok :) krásny kraj, dá sa tu pekne túlať, v lete si sadneš do trávy, okolo sa pasú krowky a plníš si brucho čučoriedkami..

a ešte sa opýtam na ten lyžiarsky vlek Gorkow Wierch. bol si niekedy úplne hore? už mnoho krát som na neho pozeral a rozmýšľal, že z hora by mohli byť super výhľady na Tatry, nevieš náhodou?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov