Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Potulky okolo Bialky

Diskusná téma K článku: Potulky okolo Bialky

Vydáme sa krajom hranice medzi Podhalím (pl. Podhale) a Zamagurím.(pl. Zamagurze). Putovanie rozdelíme na dva letné dni. Nakukneme do okolia Bukowiny Tatrzańskej. Pre niekoho budú prekvapením slovenské nápisy. Čerešničkou sa stane mlyn či zachovalé drevenice a zoskupenie takmer 60-tich pastierskych kolíb. Budeme si vychutnávať pohľady na Tatry od zamagurskej obce Repiská (Rzepiska) nad Jurgovom (Jurgów).

Bazin

v auguste obzriem na mieste, zatial cp z novin

3pa3ck3

Táto linka nie je úplne nová, jazdí už minimálne od tejto zimy. Avšak je to len midibus (myslím, že tento, ktorý policajti zastavili na diaľnici: m.facebook.com/story.php?stor… ), a preto je dobré si kúpiť lístky dostatočne vopred cez internet.

Bazin

Nove spojenie do polska. Autobus Kosice - Krakow stoji vo Vysokých Tatrách a v Bukowine Tatranskej a Bialke. Info z tatranského dvojtyzdennika 2018/9 str. 15.

Daulagiri

Vďaka za podelenie sa zo zážitkami s pre mňa neokukanej oblasti Roman. Ale ako som už spomínal láka ma to sem veľmi. Aj kvôli pohľadom na zubatú siluetu Tatier, aj kvôli rôznym dreveným stavbám, ktoré mám rád. Zatiaľ som bol len raz v T. Javorine, ale verím že sa sem dostanem čoskoro opäť. Pekne aj faktograficky spracovaný článok, ešte raz super!

Marian1045

Pekný článok o slovenských územiach okupovaných Poľskom. Sám som prešiel takto 9 z 13 slovenských spišských obcí okupovaných Poľskom. Iba doplním, že toto územie Poľsku nikdy nepatrilo, spolu s 12-timi oravskými obcami pripadlo Poľsku za nie celkom jasných okolností až v roku 1920. Škoda :-( A ešte väčšia ako sa ČSR zachovalo k tam žijúcim Slovákom, ale to je už na inú diskusiu a na inom fóre, nie turistickom.

Bazin

Tomas, dik za dalsie zaujimave informacie, clovek sa stale ma co ucit :-)

FunTTomas

Ešte doplním k tatranským vetrom, viď priložené fotky z meteoslovníka. Južný teplý vietor-fén je halny a studený severný-bora je poliak.

Tomasz.

13:07 ade.e

"K tym deleniam Polska, boli tri.. ak nepocitam Molotov-ribentropov pakt. Pri prvom sa nam vratili zalohovane spisske mesta"

Vam vratili?
Ste Mad'ar ci Rakus?

Bazin

sona, chcel som napisat muz mieni zena meni :-)

Bazin

Beta, verim ze domaci recept vasho "narodneho" jedla treba hladat u vas. :-), teda tesim sa na mail

Sona, vydareny zaber. Aj moj povodny zamer bol prespat v Lapszanke a pokracovat do Osturne a dalej, ale clovek mieni a zena meni :-)

ade.a, vdaka, za historicke okienko. Tento region je na nu veru bohaty.

Beta

Dzakomoo
čo sa týka výhľadu - na poľskej strane najlepší vyhlad na Tatry je z Poľany Głodówka (poľana hladovka :-)).
Bazin
prečítala som slovenský recept na bigos, prepáč, ale podľa toho nebude tradičný poľský bigos :-), náš sa vari dlho, a najlepší je o dva dní po uvarení.
Zakopané to je veľmi špecifické mesto, neexistuje druhé také v Poľsku :-) Časom hovoríme, že to je pupok sveta - znamená najdôležitejšie miesto na svete :-)

Sona

Este pripajam vyhlad od prvych usadlosti v Lapszanke smerom od Osturne, na zltej znacke.
Roman, vdaka za tipy na dalsie vylety. Aj ostatnym samozrejme :)

Sona

Tiez som zabludila minuly rok do Lapszanky, robila som si maly vylet s dvojrocnym prckom a mamou, pozreli sme si Osturnu a Male Osturnianske jazero, odtial do Lapszanky a cez Jurgow spat na Slovensko. Krasne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma