Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Voznica – Drast(a)vica – Rudno nad Hronom

Diskusná téma K článku: Voznica – Drast(a)vica – Rudno nad Hronom

Pri cestovaní prstom po mape často narazím na zaujímavý, írečitý názov nejakého kopca. Nad niektorým názvom sa len pousmejem, o niektorom sa snažím dopátrať, prečo sa tak volá, alebo rozlúštiť význam slova. A na niektoré kopce proste musím vyjsť. Tak to bolo aj v prípade Drastavice, teda pardon – Drastvice! Totiž na všetkých mapách sa uvádza ako Drastavica, ale domáci jej nepovedia inak ako Drastvica a na mapový názov sú doslova alergickí. A to ide len o jedno písmenko!

Dbart

ak môžem, tak sem pripájam výrez z turistickej mapy z roku 1981. Ja som išiel cez Drastvicu pred 30 rokmi. Ale navnadili ste ma na reprízu :)

Martin knor

Tak som sa tam presiel - nadherna tura. Siel som Vasou trasou, no potom som pokracoval po trase zltej znacky cez Velky Ziar, prekrizoval som cervenu a vybehol na dalsie dva kopceky a nato som zbehol do sedla Lachtriska. Modrou som pekrizoval dolinu Richnavy a hrebienkom Kojatina som sa vratil do Voznice.

Pred Drastavicou su rozsiahle sutoviska a na zostupe z Drastavice aj skaly, hoci nie moc vysoke. Je to taky malebny hrebienok, zatial najkrajsi, akym som v Stiavnickych vrchoch siel.

Zaujalo ma vsak, ze ta 30-rokov stara zlta znacka cez Drastavicu bola lepsie vyznacena a vychodena ako cervena na trase Havrankova luka - Kojatin (Z od Kojatina tym hrebenom asi chodieva viac ludi, tam to bolo vychodene a vyznacene trochu lepsie).

Daulagiri

Toto je veru super lokalita, dobrodružná. Skaly, prales, muflóny aj výhľady sa dajú nájsť. Bol som tu, ale verím že nie naposledy. Určite odporúčam každému, dovolím si tvrdiť že to tam patrí k najzaujímavejšiemu v Štiavnických vrchoch.
A ešte doplním že slabšie ale podobné je to aj na susednom hrebeni Kojatína.

Radim25

Ďakujem za foto smerovníka z titulky, ktorý by sa hodil aj do témy "staré a raritné smerovníky". Rok nie je dobre čitateľný, ale vyzerá to na 1967, čo už je dobrá "starinka"!?

Jaro.q

Ten takzvaný výpust je časť z bývalého 1,5 km dlhého umelého vodného kanála do bývalého komplexu sklárne.

Vlado z NZ

super lokalita aj článok, o pralese som vedel ale o skalách nie. Teraz je prales na cca 100 ha ale ešte v 50-tych rokoch to bolo cez 10 000 ha...

Erina

Ďakujem za pekný článok s detailným popisom trasy a dokonca videjkom. Tiež ma na mape už dávnejšie zaujali tieto dva vrcholy (V. Žiar, Drastavica), teraz aspoň viem, že sa tam oplatí ísť. Snáď sa mi to v dohľadnej dobe (na jar) podarí! :-)

Martin knor

Takze vypust? A ja som si myslel, ze nejaky vychod z bane. Motal som sa tam, ked som siel z Uhlisk pozriet Rudniansky vodopad a prehliadol som ho. (Ale pri navrate som ho nasiel).
Vypada to na peknu okruznu turu z Voznice. Snad mi to vyjde este koncom tejto zimy.

Samkoh

Inak k tej žltej voznica- drastavica: zrušili ju počas tlače tur. sprievodcu Stiavnicke vrchy z edície Turistický sprievodca ČSSR, rok vydania 1986(mám ho doma)- vyslovene sa tam píše, že počas tlače bola zrušená z dôvodu ochrany prírody.
Stručne popisem, ako ju popisovali:
žz väznica 210 m- richnava, kameňolom 0:30- bartova 1:00- drastavica 2:30- veľký žiar 3:30- sedlo bucina 3:45- lachtriska 4:00
Namáhava trasa s dlhým strmým stupanim, opatrne na bralnatom hrebeni.
Od žz voznica cez most do dediny, pri pohostinstve vpravo proti toku Richnavy do jeho doliny ku kameňolomu, tam na druhý breh potoka a vľavo lesným chodníkom strmo na hrebeň. Pravým ubocim popod vrchol Bartovej popod vysoké napätie a čoraz strmsie po hrebeni na Drastavicu. Odtiaľ odchádzame v klesani sprava skalný útvar do sedla a odtiaľ po skalách na vrchol Veľkého Žiaru. Odtiaľ po hrebeni k škôlke, tam popri plote vpravo do sedla Bucina, odkiaľ spolu s červenou do sedla Lachtriska.
Toho sprievodcu písal A. Kelemen, chodníky opisoval V. Dohnal, G. Hegedus, Š. Hurtik, P. Chmelár, E. Olajec a M.Buzek., vydavateľstvo šport v Bratislave.

MisoB

Dala väčšinou bez "a", niekde obojako (ako v nadpise)... v texte som dal štandardizovaný názov.

PaliT

No pekne. Inak aj na UGKK vedia často prd, stačí ak raz nejaký úradník čosi zle zapísal, či preklepol a potom je nejakému geografickému objektu celé desaťročia vnucovaný názov, ktorý irituje miestne obyvateľstvo. Už by ma len zaujímalo, či autorka článku dala do systému v celom texte vo forme Drastvica alebo Drastavica.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma