Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: V Tatrách bez mačiek a cepínu ani na magistrálu

Jjano

Nuž, Lubo, hlboko nesúhlasím, ale moc ma to netrápi ... :-)

Lubo

P.S. K sireniu osvety moze kazdy prispiet svojou troskou napr. cez socialne siete. Taze sup-sup, sharujte :-)

Sona

A s cim nesuhlasis, Janci? Toto su nase skusenosti.

Jirin

Tož ku.va...kdy začnou platit tihle lidé, co riskují nejen své životy, ale hlavně životy záchranářů tučné pokuty...kolik lidí přes svátky zařvalo...všude samé výstražné hlášení...a zase se najde k.kot, který leze na Bystrou lávku aj. ... kde jsou hlídky, jak to že to tam nikdo nemonitoruje...za co berou ti lidé peníze...?

RoL

Co ja viem, je to vsetko moc preemotivovane. Tie reakcie. Po bitke je kazdy general. Myslim, ze pokial niekto nie je oficialne zbaveny svojpravnosti, nesie plnu zodpovednost za svoje ciny. Hzs je podla nazvu horska zachranna sluzba, teda je urcena na to, aby poskytovala v prvom rade pomoc v horach. Kazdy zasah ma kto aj odpisknut po vyhodnoteni, ze sa proste neda. Preto akesi volanie po zatvarani dolin, 24h kontrole na vsetkych bodoch kde su uzavery, je nonsens. To by hasici mohli volat po zakaze predaja zapaliek. A v horach zomierali, zomieraju a budu zomierat aj skuseni turisti, lezci, skialpinisti. Mysliet si, ze vsetci, co sa v horach pohybuju, absolvuju kurzy, pouziju zdravy rozum, alebo nikdy nepojdu na hranu, je naivne. Koniec koncov, aby som sa citil stale iba komfortne, to mozem sediet v kresle a pozerat telku.

Jjano

Soňa, priznám sa, že sa mi nechce do takej debaty - jednak to pre mňa nie je veľmi dôležité a jednak ma limituje to malé okienko, do ktorého tu musím vypisovať a to bez možnosti korekcie chýb :-). A pritom viem, že v tejto našej skúsenej horalskej bubline aj tak nikoho nepresvedčím. A navyše máme málo informácií o tom, kto sú vlastne ľudia, ktorých v horách stretlo nešťastie - sú/boli skúsení alebo nie? Takže je to tak trochu akademická debata.

Ale OK, tu je pár slov. V zásade ide o to, že to, o čom píše Lubo, sa netýka tých, o ktorých písal Possum a ja som ho adoroval (a tak vznikla táto poddebata): o tých, čo nemajú skúsenosti. Ako sama píšeš,"to sú naše skúsenosti", teda skúsenosti ľudí v našej bubline, ľudí, ktorí tomu rozumejú. Verím, že pre ľudí, ktorí žijú turizmom, môže byť komunikácia HZS dostatočná.

Som však presvedčený, ba priam som si istý, že príliš veľká časť ľudí, ktorí sa v rámci prázdnin "idú prejsť" do hôr, netuší, že je nejaká stránka hzs.sk$ret netuší, že sa dá niekam zavolať a tam mu niekto ochotne a rád poradí, myslí si, že turistické chodníky sú predsa bezpečné a nevedú lavinóznym terénom, myslí si, že keby to bolo nebezpečné, tak to predsa "tá horská služba" uzavrie atď. A keď si náhodou tú stránku aj vygúgli, tak netuší, čo vyplýva z toho, že na tvrdom podklade je čerstvý sneh, myslí si, že ak horská služba napíše, že nedoporučuje chodiť nad chaty, tak pod chatami je to bezpečné a tak ďalej a tak ďalej.

Mám priame vlastné skúsenosti z mojej bubliny, ktoré mi hovoria, že povedomie "neturistického" obyvateľstva je nízke. Len pred pár dňami sa so mnou radil kamarát o štefanskom výlete do Slovenského raja a presviedčal ma, že robím paniku a že tie rebríky sú predsa určite niekym čistené od snehu a ľadu, veď inak by tam horská služba ľudí nepustila. Mnohí ľudia, medzi ktorými žijem a nie sú to turisti si myslia, že "zimná výstroj" je páperka, rukavice a dobrá čapica. Som vo svojom okolí známy ako ten, čo propaguje turistické mačky a primäl som už pár ľudí si ich kúpiť a nie raz potom od nich dostávam ironickú spätnú väzbu, že načo to kupoval a trepal v batohu, keď to na túre nakoniec nepotreboval. A tak ďalej a tak ďalej. (a to si tu píšeme iba o zime, fatálne neznalosti sú tak isto aj o nezimnej turistike).

No a títo ľudia tiež chodia občas na výlety do hôr. Ich neznalosť im nemôžeme zazlievať. To, že nemajú povedomie, nie je ich chyba, ale charakteristika, na základe ktorej by - podľa mňa - zodpovedné verejné orgány mali v záujme prevencie oveľa lepšie a intenzívnejšie komunikovať o tomto všetkom. Do hôr totiž bude chodiť stále viac a viac ľudí a zdá sa mi efektívnejšie účinne posilniť dobrú prevenciu ako iba plánovať stále viac a viac dobrej záchrany.

Faktom však je, že kvalita verejnej správny na Slovensku je takmer nulová, takže nemám v tomto žiadne prehnané očakávania. V čom s Lubom trochu súhlasím, je že finančná efektivita prevencie je otázna. Finančná áno, ale spoločenská nie.

Ale ako som u naznačil, v zásade je mi to celé jedno, prikláňam sa k tomu, čo napísal RoL, ľudia budú robiť hlúposti, ráňať sa a hynúť. Budeme robiť hlúposti, ráňať sa a hynúť.
Iba skrátka odpovedám na Soninu otázku. :-)

Peter61

jjano : ano ! ludia sa spoliehaju na toho Japonca : SA TO uzavrie etc. Riaditel Janiga povedal jasne : preco by mali zavriet dolinu aj pre skusenych ? A to mame za sebol aj ladovu hrozu spred dvoch rokov.
30.12.17 22:58 jirin
docvaklo mi, o com tocis k tej Bystrej lavke
hzs.sk/…/?s=30.12.2017

@ all : v clanku "Horšie je, že ten naviaty sneh bude na tvrdom povrchu, čiže je tam veľká pravdepodobnosť pádu nejakých lavín."
vcera SLN 3, 2 lavinove zachranky

PaliT

Venovať zopár hodín učebnej osnovy otázkam prežitia v horách by bolo naozaj záslužné. Názorný film, vrátane ukážky výstroje a jej použitia, ako sa brzdí, atď., to by malo byť povinné. Videl som nedávno nafilmovaný pád na zľadovatenom teréne v Tatrách, ktorý skončil nárazom do balvana na konci, ktorý sa hádam nedal prežiť, takáto výuka by mohla zachrániť aspoň zopár životov.

Cieľová skupina nie sú turisti, ktorí sa tematikou zaoberajú intenzívne, ale náhodní výletníci, ktorí sa nič netušiac vyberú na hrebeňovku MF bez čakana a mačiek, alebo na Téryho chatu, keď tam ide o život. Viem, že ľudská ignorancia nepozná hraníc, ale aspoň niečo by bolo treba spraviť.

PaliT

Opýtam sa švagrinej, ktorá žije v Rakúsku, či tam deti niečo také učia v škole.

Bez osvety a varovania, ktoré objasní problematiku sviatočnému turistovi, sa budeme naďalej len čudovať.

RoL

PaliT, co sa tyka aktualnej bilancie, nevediem si statistiku, ale myslim, ze pad slovenskych turistov bol pod Jahnacim, rodinka na vylete. O zivot prisli zahranicni turisti R.I.P. chces zaviest povinnu vyucbu o preziti vo vsetkych krajinach odkial sem prudia turisti? Hzs by malo aktivnejsie pristupit k osvete. Napr. brozurky rozdavane vo vsetkych ubytovacich zariadeniach pri nastupe na pobyt.

PaliT

Poznal som jedného dlhoročného poradcu na Ministerstve školstva, až ho stretnem (a ešte to robí), opýtam sa ho na to. Potom uvidím, čo ďalej, lebo do takého projektu by sa musela zatiahnuť aj HZS. Poľsko nech vyrieši naša skvelá prispievateľka Beta a kto sa hlási pre Česko? :)

Osvetu treba robiť tiež, zvlášť v období, keď hrozia takéto drámy a aj keď to znie morbídne, po fatálnych nehodách treba využiť, že chvíľu tomu verejnosť venuje zvýšenú pozornosť.

Inak žánru analýzy katastrof som sa už trochu venoval, viď napr. tento môj článok: success.sk/normalizacia-devia…
Toto je téma na celú knihu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov