Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: V Tatrách bez mačiek a cepínu ani na magistrálu

Diskusná téma K článku: V Tatrách bez mačiek a cepínu ani na magistrálu

Riaditeľ HZS Jozef Janiga varuje, že podmienky na túry v Tatrách v nasledujúcich dňoch nebudú priaznivé. Sčasti ľad, sčasti nestabilné snehové útvary, hrozia lavíny. Terén je po oteplení a následnom poklese teplôt zľadovatený, k tomu pribudne vietor a sneženie. Je nevyhnutné mať so sebou zimný výstroj a výzbroj a to i na Tatranskú magistrálu.

Peter61

hzs.sk/…/dvojica-madarskych-t…
HZS:
Sneh je na mnohých miestach tvrdý až ľadový, upozorňujeme na nebezpečenstvo pošmyknutia. Odporúčame použiť stúpacie železá a paličky, prípadne čakan. Tatranská magistrála je v úseku Hrebienok - Sliezsky dom pre popadané stromy nepriechodná.

Beta

Peter, díky, trocha mi ti ľadoví ľudia nesedeli, ale ja som to napísala ako v tom vašom článku zo Sme, zabudla som, že nie všetci novinári píšu správne :-)

Naši morsy už vystúpili na Śnieżku, ale rozhodli sa ísť oblečení

wroclaw.wyborcza.pl/…/7,35771…

Peter61

Beata :-)
otužilcom sa u nás hovorí "ľadové medvede".

Čo sa týka odolnosti voči chladu, myslím, že mrož je trocha lepší, ale je to cca to isté, ale v potravnom reťazci je medveď vyššie ( občas žerie aj mrože)

Beta

Karkonoski Národný Park nedal súhlas našim morsom vystúpiť bez oblečenia na Śnieżku, lebo Karkonoska horská služba povedala, že nebude ich eskortovať. Časť morsov povedala, že pôjde bez súhlasu
wroclaw.wyborcza.pl/…/7,35771…
(golas = holý človek )

Beta

Soňa, je to po poľsky: jeden mors - dva/ja morsy = ľadový človek - ľadoví ľudia. U nás ich voláme morsy, nazov je od mroža, ako napísal Cmirko, poľský názov toho zviera je mors. Prepáč, nechcelo sa mi písať dlhší názov, časom som lenivá :-(
Pinciotti, v tom, čo si napísal, si milý, dík :-)

Pinciotti

Jedna sa o vacsi fenomen - uz vlani mali nejaku charitativnu akciu a natocili o nej film (videl som ho minuly vikend na horskom festivale v Krakove. Po filme reziser pozyval publikum, ze nech otuzilci idu s nimi na dalsiu akciu a ti ostatni mozu vystupit tiez na Snezku obleceny. Film bol miestami celkom vtipny, takym absurdnym sposobom (prave ked ukazovali toho "guru chladu" a pri par prestrihoch). Da sa vidiet tu youtube.com/watch?v=HX9dI5etK…

Beta

Soňa, zajtra chystá sa na Śnieżku asi 100 "ľadových ľudí", ich šéf povedal, že tí, ktorých museli zachrániť, to boli falošní morsy:-). Ten šéf povedal tiež, že časť účastníkov cvičí pred výstupom sediac v jeho obrovskej chladničke. Ja viem, je toto všetko dosť nezmyselne a šibnuté,ale náš štát je veľa väčší, tak nezmyselnosti máme trocha viac :-)

Peter61

PaliT:
kozene sa za mokra natiahnu, ale ked macky neboli pouzivane, nebal by som sa. Kupoval som v Chamx. nahradne no-name remienky v Technique Extreme.
petzl.com/…/Crampon-accessori…

Ev. ako technicku prvu pomoc mam 40 cm pasky na zvazovanie kablov.
Co sa tyka antibootu da sa bez problemov vyrobit z nejakeho plastu, linolea a pod.
Ad moderne zeleza :
na ten uccel by som bral nejake CT Nevis alebo Irvis Hybrid
petzl.com/…/Crampons
oliunid.com/ct-climbing-techn…
Hodil by som na vahu aj tie Let Kunovice, zvazil a uvazoval.

PaliT

Peter61: Tie mačky vôbec nie sú ochodené, vlastne ležali zo 30 rokov bez jediného nasadenia a teraz mali premiéru. Kožené remienky vydržali, ale čím by si ich nahradil? Skúšal som nájsť náhradu, ale asi som nenašiel to správne kľúčové slovo.

Ešte jedna vec bola na oštaru – "papuče. Ja som chodil v mojich Lynxoch a nemusel som oklepávať ani raz, manželka na niektorých úsekoch obúchavala mačky pri každom treťom kroku, to by mohol byť asi hlavný dôvod zadovážiť niejaké moderné železá. Vidím to na Petzl Vasak.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma