Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistické značenie – Poľsko

Diskusná téma K článku: Turistické značenie – Poľsko

Turistické značenie v Poľsku sa podobá slovenskému: používa sa značka, ktorá pozostáva z troch pásov (dva biele s farebným uprostred) a smerovníky majú rovnaký tvar. Hlavný rozdiel je v tom, že v Poľsku sa pri značení turistických chodníkov používa aj čierna farba, používa sa tiež zalomená značka a vzdialenosť je udávaná alebo v kilometroch, alebo je to časový údaj. Slovenský turista by tak nemal mať viac problémov s orientáciou na poľských horách, než jeho poľský kolega.

Beta

Dve zaujímavosti:

  1. prvá fotka - tá istá cesta, rovnaká dĺžka, turistické chodníky poľský a slovenský celý čas idú spolu (Balnica - Strop/Stryb - Ruské sedlo/Przełęcz nad Roztokami). Ako to je možné, že tú istú trasu Slováci idú dve a pol hodiny a Poliaci potrebujú dve hodiny viac? Slovákom samozrejme gratulujem :)
  2. druhá fotka - červená značka je slovenska značka a modrá je poľska. Alebo Poliaci označili slovensku trasu, alebo Slováci závideli Poliakom ich spôsob značenia, alebo sa spolu dohodli. Dúfam, že sa dohodli a už aj turistika znáša hranice :-)
Bulat

Prezradím milerád- toto unikátne miesto sa nachádza v nenápadnom ale o to krajšom Beskide Malom - pri Schronisku /chate/ na Magurce. Všetky značky idú pospolu cca 300 m.

Beta

Bulat, neprezradíš, kde toto je ? :-)

Bulat

ad 25.1.2018 18:48
Betka, vďaka za tip, niekedy sa naozaj priania splnia na počkanie- avšak tvoj príklad nie je presne, čo som mal na mysli. Markowe sczcawiny samozrejme poznám, ako aj viacej miest, kde sa značky všetkých farieb rozbiehajú z jedného miesta. Ja som mal na mysli situáciu, kde by značky všetkých farieb išli /aspoň malý kúsok/ pri sebe, takže by v teréne bolo namalovaných všetkých 5 farieb pod sebou. Chodníkov, na ktorých idú súbežne 4 farby je v SR, ČR aj v Poľsku relatívne dosť, avšak pentakolóru /možnú teoreticky len v Poľsku/ som zatiaľ nevidel. Ale nevylučujem, že niekde- například v blízkosti chaty, kde sa stretajú chodníky z roznych smerov, existuje :-)

Beta

Áno, mohli sa dohodnúť, nenašiel sa nikto, kto by navrhol spoločne značenie, aj na poľskej aj na slovenskej strane :-)

Samkoh

Tak sa mohli rovno dohodnúť, že to vyznačia červenou/modrou spoločne a nemuseli byť 2 farby na tom istom chodníku. A kvôli úseku od Hlbokého vrchu po Lupkówske sedlo asi radšej červenou značkou- tá vaša modrá sa na Hlbokom vrchu odpája, myslím, bez smerovníka.

Beta

Samkoh ad. 24/01/18 19:06
Oprava, išla som hrebeňom Bukovských vrchov (Rabia skala - Ruské sedlo) a som pozerala na poľské a slovenské značenie. Podľa mňa to nie je, že poľský značkár chcel ukázať, že sa nebojí značiť na vašom území. On to značil podľa štandardov, ktoré sú aj u vás, znamená maľoval značku tam, kde už je iná značka, aby nebol chaos. Na prvej fotke uvidíš, že on vždy maľoval pod vašou značkou a na druhej - tiež pod vašou, ale namaľoval dve, aby turisti, ktorí idú z opačných smerov ich uvideli. Podľa mňa je to v poriadku. Tam kde nie sú vaše značky, sú naše na poľskej strane. Podľa mňa je to v poriadku.

Beta

Ahoj :-)
Snežnice na území TPN:
Existuje len jedna cesta, kde sa turista na snežniciach nesmie pohybovať - je to lyžiarska cesta na úseku Kasprov Vrch - Groryczkowa, lebo táto cesta je len pre lyžiarsky zjazd. Na ostatních cestách - turistických chodníkoch a lyžiarskych cestách môže sa turista na snežniciach pohybovať, ale (!) na turistickým chodníku peši turista má prednosť a na lyžiarskej ceste - lyžiar. Znamená to, že keď sa stretnete a turistický chodník je veľmi úzky, mala by si pešiemu turiste dať možnosť prejsť. Po týchto cestách sa môžu pohybovať aj lyžiari, aj oni musia pamätať, že tam má prednosť peši turista. Môžeš sa na snežniciach pohybovať aj keď je chodník vyšliapaný. Môžeš sa pohybovať aj po skialpovych cestách, ale len tam, kde je možnosť ísť dohora - sú to všetky cesty okrem tej Kasprov vrch - Goryczkowa.
Všade sú ľudia, ktorím sa niečo alebo všetko nepáči, a Ty si pravdepodobne stretla takéhoto turistu. Nabudúce vôbec sa netráp. Povedz mu po český, že nechápeš čo vraví (on to nezrozumie, a nebude vedieť čo povedať), a pokračuj pokojne ďalej. Pravidlá návštevného poriadku hovoria, že môžeš sa na týchto cestách pohybovať.
Poselam ešte linky, tam sú tri mapy a sú označené zimné trasy, pri čím:
"szlak narciarski dwukierunkowy" znamená: obojsmerná lyžiarska cesta
"szlak narciarski jednokierunkowy" znamená: jednosmerná lyžiarska cesta
"szlak turystyczny pieszy" znamená: turistický peši chodník
Ak pozrieš na mapky uvidíš, že ak si šla modrou značkou, bola si na správnej ceste, lebo táto jednosmerná len pre zjazd je v inom meste, tak všetko bolo okej.
Zdravím :-)

tpn.pl/…/zalacznik3.pdf
tpn.pl/…/zalacznik4.pdf
tpn.pl/…/zalacznik5.pdf

Sona

Na Slovensku sa moze na snezniciach vstupovat do skialpinistickych arealov, ale na polske realie asi najlepsie odpovie Beta :)

Beta

To zavisi kto je človek na snežičiach, či je ako peši turista ci ako lyžiar. V návštevnom poriadku TPN je len to, že nie všade sa môže človek na snežnicach pohybovať kvôli ochrane prírody. Myslím, že to bude ako peši turista, tak nemôžeš sa pohybovať po lyžiarskych cestach, a na turistických chodníkoch máš prednosť pred lyžiarmi. Na lyžiarskej ceste do Kuznic by si nemala tak pohybovať. Zajtra zavolam TPNovi a sa opytam, ako to podľa nich funguje.

VladaZ

"na slovenský ti to nepreložím",
ale zkusím více vysvětlit:
po pěší znamená po pěší trase.
Šli jsme od dolní stanice lanovky z Kuzńic na Halu Kondratowu. Je tam turistická cesta značená modře a v jedné části je souběžně i lyžařská výstupová cesta. Na turistické cestě je zákaz pro lyžaře.

Tak kterou cestou na sněžnicích?

Beta

Mohol by niekto, prosím preložiť na slovenský? Ja vôbec nechápem češtinu. Čo znamená: jít na sněžnicích po pěší a je pak chodník moc ušlapaný a klouže? Ako viem v lokalite Kasproveho vrchu na snežniciach nikto nechodí. Podľa zákona lyžiarske cesty môžu používať len lyžiari.

VladaZ

Sněžnice
Nevíte jak je to s chůzí na sněžnicích? Loni jsme byli pod Kasprowym vrchem a jsou tam odděleny lyžařské a pěší trasy. Zdálo se nám logické jít na sněžnicích po pěší, ale nějaký turista dost nadával - asi proto, že je pak chodník moc ušlapaný a klouže. Je na to v Polských Tatrách nějaké pravidlo?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma