Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Moje liehové variče

Diskusná téma K článku: Moje liehové variče

Medzi turistické potreby minulého storočia patrí celkom určite aj malý liehový varič Meva. Pražská spoločnosť Meva ho vyrábala v rôznych veľkostiach, či už tie najjednoduchšie, t. j. taký ako je aj tu predstavovaný exemplár, až po pomerne veľké, dvojhorákové. Ja sám si pamätám, ako ho kamarát vláčil na vandre a ako sme si na ňom varili polievky a čaj.

PaliT

Prvá fotka vyzerá ako exponát z múzea moderného umenia.

Ako malého chlapca ma zobral otec na prvý splav Hrona, kde sme varili na pevnom liehu na takom tom hranatom rozkladacom plechovom variči, vône toho počinu cítim dodnes v nose a to sú asi moje najlepšie spomienky na detstvo. Tento článok mi to celé pripomenul.

Sona

S tym plechovym varicom na tuhy lieh mam tiez rozne skusenosti :) kadejake zimne turisticke zrazy v telocvicniach a studentske vylety.

Martin knor

Ten prvy pristroj nepoznam, no "varik" pouzival tatko, ked sme s nim chodievali na ryby. Ja som zacinal s tou "modernou" plechovou krabickou na pevny lieh. Na ohriatie "Trencianskeho parku", "Hovadzieho na hrasku", ci "Segedinskeho gulasa" to v nizsich nadmorskych vyskach stacilo. Postupne som vsak zistil, ze na svojej turistike varic nepotrebujem. Poslednych 25 rokov som tu plechovu krabicku nepouzil. Z nostalgie som sa na nu bol dnes v garazi pozriet :-) .

Kobromil

pch! Na túru či expedíciu bez variča? A aký je potom zmysel turistiky, alpinizmu? Načo sú svetu hory? Ja žijem doteraz v predstave, že cieľom snaženia je kto navarí čaj a vietnamskú sáčkovú polievku vyššie!

Tono

Pekne kusky mas v zbierke, ja mam tiez niekolko takych kuskov. Niektore hadam pamataju dedov odboj pocas SNP.

Kobromil

A neni škoda ten lieh len tak BOHAPUSTO spaľovať vo variči?

Mivym

kobromil alias Francek Ždarák už je tu zas!

Onee

Dlho som varieval na plyne, Coleman varič a clasická plynová kartuša, k tomu 1l nerez ešus Tatonka, avšak váha je prutálna. Priatelia, skúšali ste ultralaight verziu liehaču? Na poslednom 350km traily som varil na plechovke od Redbulu. Na zovretie 0,5l vody stači okolo 20ml liehu podla vetra. Varič je zadarmo a na sadem dní s varením 1x za deň v pohode 2dcl liehu. Ušus (skorej hrnček) s pokrievkou z titanu 0,55l 100g. Cele aj s palyvom cca 210g.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov