Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Litmanovská ľadová jaskyňa a skaly

Diskusná téma K článku: Litmanovská ľadová jaskyňa a skaly

Keď som pripravovala januárovú túru do Pienin a Ľubovnianskej vrchoviny, náhodou som na internete našla mapku, na ktorej boli označené zaujímavé miesta v okolí Litmanovej - skaly a jaskyňa. Mapku, popis miest a informácie o trase (nevedú tam značkované chodníky) pripravila majiteľka penziónu v obci pre návštevníkov, ktorí sa zastavia v dedine a chceli by ísť na krátke a nenáročné výlety.

Tomka

Obdivovala som tieto skalky keď sme robili túru z Litmanovej cez sedlo Rozdiel, Bialu Wodu, Wawoz Homole a Vysoké skalky. Vtedy nevyšiel čas, verím však, že na mňa počkajú.
Vďaka za článok a výborné informácie.

PaliT

Pekné miesto. Ešte som tu nebol, ale teraz by som si už dal povedať. A už chápem prečo sa tu zjavuje panenka Mária. Zachraňuje zblúdené duše :)

Dzakomoo

hodnotný článok o málo známej lokalite. do Litmanovej chodievam od detstva, avšak asi posledných 5 rokov preskúmavam chotár aj ako turista a veľmi sa mi tu páči. Rozštiepená skala je super a predstav si, že ešte jedna je aj vedľa v Jarabine: hiking.sk/…/skalka_pod_vabcom…

na Zajacovu skalu sme ako deti chodili tak, že za zastávkou sme prešli potok a rovno hore. vždy sme sa tam nejako vyštverali. môj pohľad: hiking.sk/…/zajacova_skala.ht…

mal som nafotených veľa záberov rôznych skaliek v Litmanovej, aj som sa chystal to tu nejako spísať a zverejniť, ale odišla mi pamäťová karta s tými fotkami a bolo vymaľované :) ešte stále tam však mám čo objavovať, lebo skaliek je tam strašne veľa, takže nič nie je stratené.

PaliT: zjavenia na hore Zvir boli v rokoch 1990-1995 a ich pravosť je stále skúmaná zo strany cirkvi

Beta

Tomka, keď prichádzaš do tejto lokality, a predsa prichádzaš :-), tak odporúčam, ak vieš kde skalky nájsť, turá nie je dlhá, možno dve - tri hodiny :-)
PaliT, keď som už doma uvidela záznam GPS mojej túry a ako som blúdila, bola som veľmi pekvapená, že som sa dokonca našla :-), na hore Zvir som bola deň skôr
Dzakomo, našla som Tvoje fotky Zajacovej a Marcinovej skaly ešte pred mojou túrou, keď som hľadala dajaké info o týchto skalách, a keď si napísal, že Zajacová skala je nad autobusovou zastávkou , tak som vedela kde sa nachádza. Rozštiepenú skalu som našla len preto, že v mojim mobile mala som jej fotku. Nie som prvá Poľka, ktorá sa túlala po tejto lokalite, na internete som našla popis jedného Poliaka, ktorý hľadal Barani Roh pri Jarabinským Prielome, našiel nejakú skalu, ale nie je istý či je to Barani Roh, tak vidíš, že tie skaly čakajú na toho, kto je dobre pozná a popíše :-)

PaliT

Podľa toho, čo tu čítam, tak zjavenia sa objavujú doteraz, akurát sa to môže prejavovať vo forme ochotného pána, ktorý ochotne popíše cestu, a keď to nestačí, tak ho Prozreteľnosť pošle ešte raz a tentokrát dokonca robí ochotne sprievodcu až na miesto.
Zázraky sa dejú na celkom nečakaných miestach ;)

Alexander

Dobrý a prínosný článok, tiež som niektoré fakty nevedel. Jarabina a Litmanová ale stoja fakt za návštevu, pri mojich krátkych návštevách sa mi tam ozaj páčilo. Dokonca som tam stretol rysa (nad Jarabinou), čo sa nepošťastí zase tak bežne. Pri oboch obciach sa vyskytujú aj skameneliny, tie som však nehľadal, stačia mi skaly :-)

Martin knor

Ta Rozstiepena skala vypada zaujimavo.
Ale najviac ma fascinuje Tvoja dovera v urady (pojdem na Obecny urad, tam mi niekto poradi). U nas je lepsie zazvonit pri prvom dome okolo ktoreho ides a tam sa opytat, ako ist na urad.

Tomka

martin knor
Martin ja mám tiež dobré skúsenosti s obecnými úradmi v slovenských dedinách.
V čase keď ešte internet nebol rozšírený, keď som hľadala ubytko, volala som na OÚ a vždy mi poradili.
Ale aj v dnešných časoch občas volám na OÚ.
Jovsa - volala som či už kvitne bledula letná karpatská a sám starosta išiel a nafotil lokalitu a poslal mi fotky.
Pohorelá - chcela som ísť na Vodopád pod Orlovou, ale počula som o polomoch. Volala som na OÚ a oni mi našli človeka, ktorý mi popísal situáciu a musím povedať, že presne.
Rohožník - nemohla som nájsť vhodné ubytko v podhorí MK, blízko železnice, volala som na OÚ a našli mi perfektné ubytko.

Beta

Martin, máš zmysel pre humor :-)))))
opýtala som sa obyvateľov obci, ktorích som stretla, ale oni mi len povedali, že počuli, že jaskyňa niekde je, ale nevedia kde. Na webovej stranke obci je popis tejto jaskine, tak som myslela, že musia vedieť, kde sa nachádza. A ako píše Tomka, aj ja mám dobre skúsenosti s úradmi, hoci samozrejme nie so všetkými. Časom, keď pôjdem na úrad, dozviem sa viac než chcem, nielen o turistických zaujímavostiach, hoci sa opýtam len o turistiku :-)))

Martin knor

Tomka, telefonicky je to ine. Tiez obcas zavolam na obecny urad, najma ohladne ubytovania. Ale osobne som to este neskusal. Beta mi vsak nasadila chrobaka do hlavy :-).

Peter61

Keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté.

Beta

Áno, možno to závisí od toho, kto sa opýta. Keď nedostanem odpoveď na otázku, dám druhou, keď druhá nepomôže, bude tretia :-). Keď sa opýtam na ulice, je možnosť, že niekto sa ponáhľa a nebude mať čas odpovedať, keď pôjdem na úrad, úradníčka nikam neutekne, lebo je v práci, a ony aj väčšinou radi pomôžu. A predo všetkým nie je to tak, že keď uvidím nejakú obec, ihneď behnem na úrad, len občas :-)

FunTTomas

Vždy to závisí od osobnej ochoty úradníkov. Dalo by sa povedať, že čím väčší úrad, tým menšia ochota a naopak...

Bazin

Beta, super, zaujimave citanie. Co je to za zviera vedla tvojich stôp v snehu?
Skoda toho zavalu jaskyne.
Hej pekny kraj, v lete sme boli s detmi po znacke v Jarabinskom prielome a na Certovej skale.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma