Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bachureň a Magura z Lačnova

Diskusná téma K článku: Bachureň a Magura z Lačnova

Kvarteto našich článkov z výstupov na najvyššie vrchy východoslovenských pohorí uzatvára návšteva malého a pomerne málo známeho pohoria Bachureň. Pred pár rokmi sme sa tam vybrali na rodinný okruh z Lipoviec cez Lačnovský kaňon, sedlo a hrebeň Buče. Krátku odbočku zo sedla pod Magurou na najvyšší vrch, rovnomennú Bachureň, sme odignorovali, keďže kopec sa zdal byť kompletne zalesnený. Až po čase, tuším vďaka článku na Hikingu (ktorý som predtým nepoznal!) sa ukázalo, že tam predsa len nejaká vyhliadka je, a to rovno na Tatry! Bolo teda jasné, že sa tam musím vrátiť a neodpustiteľnú nedôslednosť napraviť.

MisoB

Ak máš na mysli, aby sa v mape zobrazovala ikonka prístrešku, tak to treba napísať článoček s popisom a fotkami... až následne sa ikonka objektu automaticky bude zobrazovať.

Svego

MisoB, len mi to akosi nejde pridať do mapy. Postupujem podľa inštrukcií, ale zrejme kdesi robím chybu. Takže poprosím šikovnejších...
mapy.hiking.sk/?x=20.92131… - umiestnenie prístrešku. A v oblasti je ešte jedna útuľňa. Samotná útuľňa je zamknutá, ale je tam viacero objektov, ktoré môžu poslúžiť ako ochrana pred nepohodou, príp. aj na prenocovanie. mapy.hiking.sk/?x=20.9716…

Svego

Peter61, nebyť uštipačného podtextu v tvojom poslednom príspevku, tak by som nereagoval. Stačilo napísať neviem, dávnejšie som tam nebol. Takže takto: Terén, si dovolím povedať, poznám. Je ale naivné si myslieť, že si niekto pamätá do detailov každý smerovník v našich lesoch. Nevenujem sa zberu značkových kuriozít. Záleží mi ale na tom, aby boli dané na správnu mieru mätúce informácie. Skutočnosť je taká, že zelená značka prechádza vrcholom. Traverz je neznačkovaný. A teda neplatí "pod obojím". Prikladám aktuálne foto. S.pod Hole sa nachádza tu: mapy.hiking.sk/?x=20.91242….
Do pozornosti dávam nový altánok na začiatku stúpania na vrchol.
Týmto je pre mňa téma značenia okolo Bachurne vysvetlená a uzavretá. Foto je zo 04.04.2019.

Peter61

Svego :
neviem, bol som tam dávnejšie. Nepamätám sa a asi aj preto, že som asi ešte nevenoval zberu značkových kuriozít. Ale veď si 26/03/19 08:08 písal, že terén poznáš...

Svego

@Peter61, sedlo Pod hole, tak ako ho uvádzaš v linku 25/03/19 12:42 je v teréne označené? Ďakujem

Sepp

Podľa turistickej mapy Šarišská vrchovina - Branisko VKÚ 1:50 000 4.vydanie bol zelenou vyznačený aj traverz, aj cesta cez vrchol Bachurne. A nemuselo to byť až tak dávno. Staré značky v traverze ešte budú, aktuálny stav je však taký, ako je zaznačený na turistickamapa.sk. Tých úsekov, ktoré boli medzičasom zrušené, je viac, napr. zelená zo s. Magura cez Maguru do Lačnovského sedla alebo žltá z hrebeňa Buče do Lačnova (dnes cyklotrasa) s odbočkou k jaskyni Zlá diera.

Ade.e

Co ja pamatam zpred x rokov, tak zelena isla traverzom, tak bolo aj na hikingmape. A nebola ani sipka na vrchol na smerovniku. Preto som tam ani nevysiel.
Po nejakom tom roku, s partakmi sme na vrchol aj vysli. Vtedy riedko ale viedla aj vrcholova odbocka. Ta bola asi aj predtym, len som o tom nevedel..
Asi potom, zmenili aj na hikingmape a uz traverz nebol vyznaceny, aj ked znacky ostali.
Odvtedy som siel niekolkokrat a vzdy cez vrchol, traverzom ani raz.

Svego

@Peter61, ja ten terén poznám, a keď tadiaľ idem, radšej idem tou lesnou cestou, ako zarasteným vrcholom. Čo si spomínam, bolo to značené, a na Bachureň bola značená vrcholová značka. Miesto smerovníka v sedle bol len nápis na strome.
A nemám značkárske ambície. Hikingácka mapa sa vyznačuje svojou aktuálnosťou a preto som len dal do pozornosti správcovi doznačenie traverzu. A to na základe tvojho príspevku. 25.03. 12:42 si to popísal jasne. Teraz píšeš, že asi sú značené obe varianty.
Myslím si, že tento problém s kúskom zelenej zaujíma veľmi málo ľudí. Je to zbytočné mlátenie prázdnej slamy. Tí, čo to poznajú, pôjdu podľa svojho. A tých neznalých sem veľa nechodí. Budú mať síce menšiu dilému, lebo keď sa dobre rozhliadnu, tak podľa pásovej značky treba ísť do prava (v smere od Magury) a podľa smerovníka rovno... Ale i tak všetky cesty vedú do Ríma.

Sepp

@svego:Neviem,či je ten traverz značený, nešiel som ním. Ale najbližšie, keď budem v tých končinách, si ho prejdem. A ten smerovník bez šípky na vrchol Bachurne tam takto stojí už dlho :-) Tu je fotka z vlaňajšieho februára

Svego

@sepp:V príspevku 20:23 tvrdíš, že správne je značenie cez vrchol. Súhlasím s tým, že cez vrchol značka vedie, hoci smerovník v sedle chýba, tak ako píše Peter61 05:49. Ale podľa mňa je značený aj traverz, tak ako píše Peter61 12:42. Potvrdzuje to aj jeho obrázok smerovníka zo sedla pod B. To že som si nevšimol značenie znamená, že som nepostrehol chýbajúci smerovník na vrchol, ani pásovú značku traverzu. Pásovú značku na vrchol nesledujem už veľmi dávno. Tento chodník bol slabo značený už aj v časoch, keď ešte žiadne stromy na ňom popadané neboli. Len som si chcel ujasniť, či nedošlo k preznačeniu len cez vrchol a k zrušeniu traverzu. Lebo viem, že s tou cestičkou popod Bachureň mali problém poľovníci.

Sepp

@svego: Na Bachurni som bol niekoľkokrát a vždy som šiel po chodníku ako je zaznačený na mape. Som si istý, že tam značky sú. Nie nejako nahusto, ale pár som si ich všimol. Na Bachureň vedie zo sedla uzučký chodníček, ktorý sa kadejako kľukatí pomedzi stromy v dosť hustom poraste. Je možné, že sa to teraz po víchrici zmenilo. Ak si musel obchádzať popadané stromy, ľahko si mohol zísť z toho chodníčka a stratiť značky, ktorých je tam fakt poriedko :) Ja som tam bol naposledy vlani deň pred dušičkami a bolo to ok. Ale ako píšem,dnes to tam môže vyzerať inak.

Svego

@Peter61: Nechcem to už zbytočne rozmazávať v sekcii Turistické značkované trasy, ale doporučoval som doznačiť zelený traverz popod Bachureň, ktorý je v hikingáckej mape len ako neznačkovaná cesta. A keď som dobre rozumel príspevku, tak prečistiť a doznačiť treba vrcholovú trasu.
@sepp: Ako na potvoru som tam bol včera (24.03.2019) ale značenie som si nejako nevšimol. Napriek tomu si myslím, že tvoje tvrdenie o trasovaní zelenej odporuje údaju na smerovníku, ktorý dal Peter61.

Sepp

@svego: priebeh zelenej je správne zakreslený na prvom obrázku, značka ide cez vrchol Bachurne.

@Peter61: šípka na Bachureň tam nebola už vlani v októbri. Tiež som si to vtedy všimol, ale nejako som to neriešil :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma