Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Mačky - výber

Diskusná téma Mačky - výber

Ahojte, prosím o radu, chcem kúpiť mačky, neviem podľa čoho sa orientovať, akú značku, typ, model vybrať. Používať ich plánujem na turistiku v Tatrách. Zatiaľ som bol len v kamennom obchode, pričom predajca mi odporučil také retiazkovo gumenné (silikónové) návleky /mačky?/ že do Tatier úplne stačia a ak nemám skúsenosti s chôdzou v mačkách tak vraj je to oveľa bezpečnejšie. Hoci mal v ponuke aj iné, teda klasické mačky, zn. Austria Alpin a Climbing technology + ešte jednu nejakú značku, sám neviem. Tie AustriAlpin majú 10 hrotov, Climbing technology 12 hrotov, len tie s 10 hrotmi mi subjektívne pripadali z tenšieho materiálu a kratšie hroty, pričom dva predné hroty trčali menej dopredu. A je vlastne možné použiť takéto mačky aj na turistickú obuv, ohybnejšie, mäkšie topánky (zn. Aku, asi kat. B)?. Ďakujem všetkým vopred za radu, názor či vysvetlenie.

Forky456

navrhujem zaviesť do horometodiky do časti vybavenie/matroš zaviesť rýdzo slovenský zvrchovaný pojem "nešmyky". Nešmiky len ako hodnotenie neúspešnej nočnej párovej aktivity :)
Synomymum: nefiky

Peter61

ad 31/01/18 20:26 tramtária, diky za link na tych bezčakanovcov.
Aj Kubani zabudol, ze rukou palickou sa da brzďyť iba veeelmi slabo ( ano, forky 456).
No a samozrejme treba aj trening brzdenia padu a tenisak.
svts.sk/1623-tohtorocny-seria…

Forky456

Ondrej - keď máš mačkym tie nesmeky a pod. podľa mňa nepotrebuješ. Čo ale potrebuješ prvé je čakan v ruke, ešte skôr než usúdiš že je čas tie mačky obuť. Lebo keď sa šmykneš, tým čakanom to na 80% ubrzdíš. Ak ho v ruke ale nemáš, smola.

Vrana

2 tramtaria: vdaka za link a Jozovi Kubanimu za edukativne reportaze :)

ak to nepresvedci niekoho o nutnosti riadit sa odporucaniami HZS, tak potom uz neviem co ...

Peter61
Ondrej81, -) PaliT, Eric a podaktori dalsi prezili kurz VhT, takze vedia, ze som "mily" asi ako serzant US Marine na vycviku.
V praxi ide metodika tak na cca 80 %, taklze v priprave a na kurzoch musi ist na 200%, aby bolo z coho "zlavit".
(ad video : diky, kuknem doma, bo teraz fičým na mobiľe)
PaliT

Peter61 tu je za neoficiálneho ale o to etablovanejšieho zmocnenca pre bezpečnosť na horách a materiál/výbavu.

Inak link, čo tu dával tramtaria na Noviny JOJ je veľmi výstižný, Malý hang už môže vyžadovať frontpointing na serióznych mačkách, jeden detailný záber to dokumentoval veľmi názorne. Naivita, prostoduchosťou a darwinistický optimizmus je zjavne nesmrteľný (na rozdiel od turistu).

Peter61
ondrej81, este jedna drobnustka na rano: who´s who. Taky vrana sem vela o zime nenapisal, ale lezie a lyzuje. hiking.sk/…/michal_sim.html ultra Eric tiez obcas daco praskne v Alpoch a pod. hiking.sk/…/erik_hubner.html?… hiking.sk/…/psychicky_na_dne_… chovatel jorkširákov PaliT ma tiez za sebou spustu vycinov hiking.sk/…/mrtva_ruka.html?r… podobne si mozes kliknut na dalsich prihlasenych autorov. Na mna nie, lebo ja tu iba kazim titulky clankov plodnejsich autorov ( Tote sňežnice nam ňebudze treba). Venujem sa povacsine korekturam pozvanok na kurzy prevyk.eu/?id=1 a zbieraniu peral od kurzistov a ucastnikov stretiek. prevyk.eu/?id=8 -)
Ondrej81

Ahojte, na základe tohto bude najlepšie mať aj mačky aj návleky (jedno aj druhé má zástancov aj odporcov). Peter61: myslel som túry ako napr. Zbojnícka chata, Solisko, možno Téryho chata... podľa situácie, podmienok. Viem že okrem vybavenia sú potrebné aj skúsenosti, tie so zimnou turistikou veľmi nemám, hoci paradoxne problémy v horách mali aj dobre vybavení a skúsení turisti či horolezci, žiaľ niektorí aj zahynuli.

Kobromil

keť umreť tak enem s plnoautomatickými extrémistickými mačkami prémiovej značky na dolných končatinách, a nikdy inak!

Forky456

p61 - 8 z 8 zástancov jagavých retiazkovo-silikónových dekorácií (ďalej JRSD) na vychádzkovej obuvi sa zhodlo, že ten prípad bola jasná samovražda a sabotáž namierená voči slovenským nezávislým dodávateľom JRSD

Vrana

2 wawrik: Medziholie - Velky Rozsutec je typ terenu, v ktorom napr. CT neodporuca pouzivat tie retiazkove zazraky

Peter61

jjano:
tuto padol z terenu v navlekoch mimo TZCH
hzs.sk/…/tragedia-vo-velkej-s…
Ci to bolo zabludenie, alebo umyselne odbocenie, netusim.
Cast nehod na konci r.2017 boli aj na TZCH ( Mala St.dolina)
Problem je planovanie tur, vystroj/vyzbroj a nedostatocna prax.
Ak si niekto obuva/upravuje macky v exponovanom terene a nema v tom prax, je to nebezpecne. Napriklad (mimo TZCH) hzs.sk/…/pad-stvorclennej-sku…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma