Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Žiar nad Hronom – Banská Štiavnica – Kozelník

Diskusná téma K článku: Žiar nad Hronom – Banská Štiavnica – Kozelník

Pôvodne som tadiaľto vôbec nechcel ísť. V pláne som mal vander dakde inde, ďaleko a vysoko. Nakoniec ma ale súhra náhod a okolností prinútila zmeniť plány. A keďže sa Štiavnické vrchy nedávno stali mojím novým domovským pohorím, rozhodol som sa necestovať nikam a vyraziť si po známych aj menej známych chodníkoch v sopečných horách.

Svatopluk Štěpánek

Na margo hradu Marcus - videl som dnes prvý krát.
To už nie je gýč, to je skôr pop art v štýle Roya Liechtensteina.
U brány je pekná informatívna tabuľa.

FunTTomas

páči sa mi ako Tono urobil z jednodňoviek s nocľahom doma napokon viacdňovku. Takéto možnosti veľa miest neumožňuje. V skutku originálny prechod.

Tono

Ahojte, prepacte ze raugujem na vase prispevky az teraz, ale, ako inak, bol som v horach :)

Takze, Boro, Barancek, Jano Jarino, mate pravdu, turistika, taka vandracka, to je relax. A jednoznane, ked je to v takych horach, ako su Stiavnicke vrchy.

Tomas, veru je to velka skoda, ze samoty zanikaju. Pamatam si mnohe, hlavne este z 80-tich rokov, ako zive usadlosti. Napr. medzi Cervenou Studnou a Kerligom, boli 4. dnes vsetky puste. Tesim sa na clanok, som uz teraz zvedavy, kadial si isiel.

Danka, veru Bralce aj mna velmi nadchli, ten Rejchard odporucam, ale asi treba pockat, ked sa priroda trochu zotavi z necitlivej tazby.

Priesil, presne tak, bolo to a verim ze aj stale bude paradne miesto na taborenie.

Ano Mato, sme takmer susedia :) Ja ma tiez Stiavnicke vrchy prebehane krizom krazom, ci uz po znackach, alebo krkahajoch :) Cele, aj hory aj mesto s okolitymi dedinami ma to sparvne "genius loci"!

Martin, Sitnianske biele skaly volame andezitove brala pod vrcholom (po jeho obvode) Sitna. Pomenovane su podla starej povesti, ktoru do lit. uviedol J. Horak.

Martin knor

Etapovy vander - dobre :-D .
Zaujali ma vsak tie atraktivne trasy na Sitno. Elovu strbinu som +- nasiel a tusim kade ta trasa viedla, no kde su Sitnianske biele skaly?

Daulagiri

Výborná túlačka Tóno, taktiež moje domáce končiny a preto mám väčšinu trasy prejdenú.
V minulosti som sa tu pohyboval častejšie a na mnohé lokality z článku mám osobité spomienky, ktoré som si teraz pripomenul. Dnes sa tu vyskytujem pomenej, ale po tomto článočku som dostal veľkú chuť. Ten hrebeň Štálová - Rejchard mi zatiaľ uniká, nevedel som o tom dubovom háji. O dôvod viac tam konečne zájsť.
A Banská Štiavnica a jej uličky, to je kapitola sama o sebe :-)

Priesil

Ach jaj, na Rejcharde sme tiez svojho casu taborili. Paradne miesto, ale ako citam tak je to tam uz zdevastovane, smutne kam to speje.

Tomka

Vďaka za pripomenutie obľúbených lokalít.
Hlavne Bralce sú moja srdcovka.
V roku 2006 sme boli na Szaboóvej skale a všimli sme si miestne značenie na protiľahlej strane. Ďalší rok sme to išli preskúmať a objavili sme tento nádherný chodník. Hneď na prvej vyhliadke nás dobehla zaujímavá štvorica - starká, matka, dcéra = aj vnučka a pes. Od nich sme sa dozvedeli aj históriu chodníka - upravili ho turisti z Hliníka nad Hronom, plánovali sa tam aj náučné tabule. Škoda, že z toho zišlo, lebo by veľa povedali o histórii lokality.
Chodník po čase prevzal KST a vyznačil ho klasicky.
Odvtedy sme tam už zaviedli viacero turistických skupín a vždy s úspechom.
Jedine Rejchard nepoznám a rozhodne to musím napraviť
Vďaka za tip.

Ade.e

S velkym potesenim som si precital tento clanok, kedze aj pre mna su Stiavnicke srdcublizke pohorie. A momentalne, ked dokoncujem clanok z mojho vandru po tychto krasnych kopcoch, tak som obzvlast namaskrteny na toto pohorie, ze by som sa hned zbalil a siel opat navstivit moje oblubene oblasti ako Chrustov, Goldberg ci luky pod Studenym vrchom. Tuto cast som siel tiez na jar roku 2016 a neskutocne sa mi zalubila. Teraz hned by som tam zasiel, ale chcem si pockat, ked bude vsetko zive zelene. A tymto tvojim clankom som sa zaroven rozlucil zo zimou a privital jar. Dufam, ze coskoro dam nejaku jarnu tulacku. Dakujem za prijemne citanie a spominanie na miesta,ktorymi som siel.
PS: Zaujalo ma ta tvoja spomienka na starku z Chrustova, kedze je to moje najoblubenejsie miesto. Prislo mi to trocha smutne, aj ked to tu zakonitosti zivota. A o to horsie, ze zanika aj to co dlhe generacie fungovalo, teraz myslim samotnu osadu Chrustov a nielen ju, ze trvale obyvanie samot upada a pred uplnou skazou to zachranuje len chatarcenie..

Jjano

Ojojoj, mne každodenne známe a tak milé miesta :-) Ďakujem.

Baranček

Poznám túto prejdenú trasu,po Štiavnických vrchoch som sa túlal od jari do jesene v roku 2016.Bol to skvelý relax a krásne spoznávanie tohto kraja

Boro

Paráda. Krásna trasa, krásne fotky, perfektný popis, nuž čo dodať ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma