Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Velkost obuvi

Diskusná téma Velkost obuvi

Zdravim vospolok,

nebojte, nebudem sa pytat ako vybrat spravnu velkost topanok, takych prispevkov je vela. Mam iny problem - a sice, ze som si objednal 2 pary tych istych topanok (Lowa Ranger III GTX) lisiace sa o pol cisla (43 1/2 a 44) a obe su mi v zasade dobre. Neviem sa uplne rozhodnut, ktore si nechat a ktore poslat spat predajcovi vramci 14-dnovej lehoty. Skusal som ich vo svojich Northman ponozkach, ktore pouzivam. Presiel som sa s nimi po byte, po schodochm ked bolo suchsie, vysiel a zisiel som v nich afsaltku veducu na kopec do lesa. Najviac by mi, samozrejme, pomohlo, keby som ich mohol vyskusat v terene na nejakom predlzenom vikende s batohom, avsak to by som ich uz nemohol vratit, resp. ak, tak so znizenim vratenej sumy. Celkovo su moje dojmy nasledovne:

  • pri 43 1/2 noha drzi pevne obopnuta v zadnej polovici, v oblasti prstov je dost miesta aby som nimi pohybal a zohol ich, komin drzi pevne okolo clenka, pohyb paty minimalny, pri rozviazanych snurkach a nohe co najhlbsie v topanke dam za patu tak 1 a pol prsta, pri chodi dolu kopcom prsty nenarazaju do spicky a noha drzi na mieste
  • pri 44 je obopnutie trocha slabsie, noha akoby jemne pohyblivejsia, komin je vyssi a volnejsi, pohyb paty trochu vacsi, avsak noha v topanke neplave, pri rozviazanej topanke a hohe co najhlbsie zasunutej dam za patu 2 prsty, pri chodzi z kopca tiez prsty nenarazaju a noha sa velmi nehybe dopredu.

Co si mozem len predstavovat je, ako sa noha v topanke bude spravat pri zatazeni a dlhsom pochode. Kedze som si topanky naposledy kupoval pred viac ako 10 rokmi, chyba mi odhad. Napriek tomu, ze 43 1/2 sedia dobre, neviem ci sa noha nezvacsi nakolko, ze to bude nepohodlne, ak sa zas ale az tak nezvacsi, nechcel by som mat topanky zbytocne vacsie, ked mensie by ju obopinali istejsie.

Skuste prosim napisat vas nazor alebo radu, co by ste si vybrali vy. Dakujem moc :)

Pekm

Ahojte,
neda mi nezapojit sa. Lowa Renegade mam a kedze som tazsi (hovorim tomu vaha osobnosti :-D) tak som si vyberal sirsie boty. Povodne som chcel napisat, ze vacsia velkost je ok ale ked som videl foto tiez by som siel do tych mensich, ktore budu mozno aj trosku velke presne ako pisali chalani. Odporucanie ist na predajnu je celkom dobry napad pretoze vo vacsine maju taky sikmy dreveny briezok kde sa da velmi pekne vyskusat ci ta budu tlacit alebo nie ci uz na pate pri slapani do kopca alebo velmi podstatne zchadzanie dolu (osvedcila sa mi vacsia bota s obutim hrubsej ponozky pri schadzani na Donovali z hrebenovky NT)

Lubo

Podla tych fotiek by som som isto nevolil vacsiu velkost. A aj ta mensia sa takto javi trochu moc. Pripajam foto nohy na vlozke mojich akuratnych Asolo Magix (tuhsia approach polovicka).

Odporucam ist na predajnu. Tam vybrat znacku a model tak, aby ti kopyto sadlo. Jednak na pate (nesmie sa hybat) a druhak v predu, aby bol spravny tvar - t.j. pri dobrej velkosti aby bolo akurat priesotru bokom. Pokial mas vpredu siroku nohu, mozno by si mohol vyskusat model pre ludi s halluxom, napr. Hanwag ich robi s privlastkom bunion.

Btw, tutok niekto predava takmer fungl nove. Mozno by stalo zato skusit ak si z KE alebo okolia: hiking.sk/…/obuv-predam_topan…

Ak mas velmi padnutu klenbu odporucam aj vlozky, napr. Superfeet. Nedovolia klenbe uplne padnut, cim efektivne trosku skratia dlzku nohy a ta lepsie zvykne sadnut na bezne kopyta topanok. Kedze mam prave tento problem, na vysokych topankach pouzivim zeleny model: hiking.sk/…/vlozky_superfeet.…

Leo

Pripojím ešte blbovzdorný návod na výber správnej veľkosti obuvi: hľadám najprv najväčšiu veľkosť čo ma tlačí (čiže je malá), a správna (zvyčajne! teda nie bez výnimky, je to individuálne) je potom o najbližšia väčšia. Neplatí pre lezečky.

A nižšie uvedené, že veľkosti na fotkách sú priveľké platí za predpokladu, že chodidlo bolo priložené k vnútorným vložkám správne, samozrejme.

Leo

Nazdar, podľa toho opisu nižšie som tipoval, že tie menšie by ti mali sedieť. Ale podľa tých fotiek sú ti podľa môjho názoru aj tie menšie stále veľmi veľké... Byť tebou tak ich zabalím a pošlem naspäť - ak ti ich je predajňa ochotná vziať naspäť, keď si v nich skúšobne chodil po vonku. Odhadujem, že by ti mohli byť akurát 42,5, zistíš pri skúšaní. Keď máš ako píšeš nižší priehlavok, o to skôr ti bude sedieť veľkosť bez veľkej rezervy na dĺžku.

Falwick

Zdravim pani,

dakujem za komentare, zatial je to akosi nerozhodne :D Topanky som si skusal doobeda, poobede aj vecer, ale kedze trcim doma na PN, tak efekt vacsich noh po celom dni chodenia ma asi obchadza... Neviem ci to ma nejaku vypovednu hodnotu, ale pripajam fotky s mojou nohou na vlozke kde je vidno o kolko je vacsia od nohy, ak by vam to pomohlo pri posudzovani. Klenbu na nohe mam proklate nizko a slapu celkom siroku. V tomto smere vyzera byt Lowa super, lebo pocitovo mi na nich nic nevadi a poskytuju do sirky priestor. Akurat su tie rozdiely uz spominane v popise temy plus to, ze neviem posudit ktore poskytnu vacsi komfort pri chodeni s baglom

Possum

Urcite tie vacsie.

a) V teple ti bude noha opuchat

b) po dlhom pochode tiez noha puchne

c) dole kopcom (hlavne dlhsie) ocenis, ze sa Ti prsty nedotykaju spicky

d) vies dat v zime aj hrubu ponozku

Lubo

Ja by som vzal mensie. Renegade moze tiez trochu povolit casom pri pouzivani. Dost ale zalezi od toho, aky objem nohy mas, teda ci skor uzke alebo sirsie. Ak uzsie, tak by som asi nevahal a nechal si tie mensie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov