Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Najnižšie rastúca kosodrevina v SR

Diskusná téma Najnižšie rastúca kosodrevina v SR

Ahojte, minule som sa stretol so zaujímavou myšlienkou. Môj známy mi prezradil, že na Sokolci, druhom najvyššom bode Tribeča (799 m. n. m.) rastie kosodrevina. Informáciu som si overoval a dostal sa ku mne článok Antona Kaisera z roku 2007 (https://antonkaiser.blog.sme.sk/c/77551/Sokolec-unikatny-kopec.html), autor v ňom konštatuje, že kosodrevina na Sokolci je najnižšie položená na Slovensku. A Robert Turčan dokonca uviedol (https://plus.google.com/106334489676270476362), že i v strednej Európe! Je tu niekto, kto vie tieto tvrdenia potvrdiť alebo vyvrátiť? Budem vďačný za každú reakciu. :)

JaroB

Niekde vo Fatre, ale neviem teraz presne v ktorej, je najnižšie položená lokalita prirodzene rastúcej kosodreviny. Tá v Hrdzavej doline je druhá najnižšie položená.

Wbk

A ešte na záver:
"Zaujímavosťou je aj najnižšie položený
výskyt borovice horskej (kosodreviny) (Pinus mugo TURRA subsp. pumilie (HAENKE)
FRANCO) v nadmorskej výške 700 m v NPR Hrdzavá dolina (cit. BOLFÍK, Július. a i. 1990. Gemer – Malohont I. príroda. Rimavská Sobota :
Gemerská vlastivedná spoločnosť v Rimavskej Sobote, Okresné národné výbory –
odbory kultúry v Rimavskej Sobote a v Rožňave, 1990. 758 s. ISBN 80-217-0221-4)
crzp.uniag.sk/…/8BC4E95936E64…

Wbk

Oficiálny web NP Muránska planina obdobne:
"V inverzných polohách sa v území vzácne vyskytuje aj borovica horská – kosodrevina (Pinus mugo). V Hrdzavej doline zostupuje do výšky 750 m n. m., čo predstavuje jedno z najnižšie položených prirodzených nálezísk na Slovensku."
npmuranskaplanina.sopsr.sk/…/…

Wbk

Zatiaľ veľmi narýchlo z googlenia takto (Enviromagazín):
"Zaujímavý je prirodzený ostrovčekovitý výskyt kosodreviny na Veľkej Stoke s jarabinou mišpuľkovou a najmä v Hrdzavej doline, kde zostupuje do výšky 750 m n. m."
enviromagazin.sk/…/park18.html

Wbk

V niektorých dolinách Muránskej planiny je kosodrevina tiež dosť nízko, pamätám si tú informáciu z univerzitného štúdia. Skúsim to neskôr spresniť

Tomka

Áno, kosodrevina tam rastie, ale nie je to prirodzený výskyt.
Netuším však kto a kedy ju tam vysadil.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov