Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ozdín – Šutová Jama – Horné Fafáky – Lovinobaňa

FunTTomas

hrabal som sa vo fotoarchíve a našiel som fotky z Horných Fafákov, tak pár záberov pripájam.

Ade.e

Nemyslim si, ze najlepsie je tam ist na bajku. Rudohorie, minimalne ta zapadna cast, je paradna cast Slovenska a urcite sem oplati zajst.
Ze Fafaky su ratafaky ma veru nenapadlo. :)

Svatopluk Štěpánek

Staré cintoríny sú ako etnograficko-socilogická štúdia.
Už som to tu písal: staré opustené zarastené cintoríny sú akoby tí pochovaní zomreli po druhý krát, keď zomrel ten cintorín.

FunTTomas

raz v zime sme sa partia túlali z Hrnčiarok cez Horné Fafáky do Mýtnej. Mali sme šťastie, že akurát na cintoríne v H. Fafákoch mali brigádu na vyčistenie priestoru od náletových drevín a bol tam prítomný aj pán starosta myslím, že z Divína, ktorého predkovia pochádzajú z H. Fafákov. Hneď sa nám prihovoril, odkiaľ ideme a či si chceme pozrieť neveľkú osadu. Samozrejme sme súhlasili, tak nám poukazoval miestne zaujímavosti. Starú studňu, trám stodoly s letopočtom postavenia, starú školu pre okolité lazy a ukázal najzaujímavejšie náhrobky - najstaršie na cintoríne. Zaujímavé bolo, že osadu založili Gorali z Oravy a teda najstaršie náhrobky sú písané v goralskom nárečí a tiež mená s "w" dokazujú ich pôvod z pohraničia. Už cestou sme hútali, čo sú "fáfáky", no zaubudli sme sa na to spýtať pána starostu. Opätovne nás otázka napadla v Mýtnej, ale tam sme v krčme nedostali odpoveď. Až doma som pátral a výraz fafák je pre veľký alebo dlhý nos. Známejší výraz je raťafák, no synonymom je tiež fafák.

Martin knor

Nuz, sem mi to nevyslo. Planoval som dlhu turu z Revucej, ale skoncil som uz v Hnusti. Vlani som siel z Lovinobane okolo skaliek do Krivana, ale usek Hnusta-Lovinobana mi este stale chyba. Moznoze sa raz zadari. Su tam miesta, na ktore sa rozhodne chcem ist pozriet.

Lendl

Velmi pekne je tam, najlepsie ist na bajku

Daulagiri

V lete 2015 sme sa tu s Funttomasom potulovali. Vyrážali sme z Hrnčiarok a cez Prieraz a Šutovu jamu sme šli do Málinca a ďalej červenou. My sme v okolí Šutovej jamy trochu blúdili, ale nič strašné. Neskôr som bol sám aj na Ozdíne. Je to tam ozaj príjemný kraj, opustený, atmosférou je to také typické rudohorie.
Pekne som si zaspomínal, snáď sa tam ešte niekedy dostanem, ale kvôli farbám zrejme zvolím jar alebo jeseň.

PaliT

Presvedčil si ma! Tento rok bude u mňa asi v znamení Rudohoria... Krása, všade krása.

Tomka

Malebný kraj.
Ozdím mám v pláne.

Baranček

Ten Ozdín je pre mňa dobrý tip,zatiaľ túto malebnú krajinu,plnú zabudnutých osád a samôt poznám len z východzích miest Lovinobaňa a Mýtna z ukončením túr v Cinobani,Málinci a Hriňovej

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma