Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vábenie výšok

Diskusná téma K článku: Vábenie výšok

Prvý večer tohtoročného festivalu horských filmov Hory a mesto patril okrem iného dokumentu Vábenie výšok od Pavla Barabáša. Téma horolezectva vo vysokých nadmorských výškach ma vždy zaujímala, po večeroch leziem s Messnerom, Herzogom, Venablesom či Krakauerom a tak som bola obzvlášť zvedavá na dokument o slovenskom himalájskom horolezectve.

Rc1

S Ivanom Fialom bola posledna rozlucka v pondelok v Ba krematoriu. OvP

PaliT

Škoda, že nebolo viac priestoru pre expedíciu na Everest, v oficiálnej publikácii nemohli uverejniť skupinovú fotku, lebo na nej bol Pochylý a ten bol pre pokus o útek na západ v nemilosti. Inak on mi hovoril, že Juzek podľa neho prežil bivak a zrútil sa až ráno. Keď k nemu dopoludnia 16.10. prišiel, tak telo ešte nebolo stuhnuté. Keby spadol 15., do rána by bol zmrznutý na kosť. Nejako mi chýba prerozprávanie toho príbehu, lebo pôvodná verzia nezodpovedá pravde.

Vrana

Tiez som si to pozrel. S odstupom casu je jasne, ze v 80-tych rokoch bolo ceskoslovenske horolezectvo absolutna svetova spicka. Everest 88 a nasledne spolocenske zmeny ukoncili zlate obdobie slovenskeho vyskoveho horolezectva.

Sona v clanku je jedna nepresnost. Expedicia na Makalu 1973 vrchol nedosiahla. Jan Kounicky sa zrutil pri vystupe z 5. tabora na Juzny vrchol. Starostlivost o tazko zraneneho vo vyske 7850 m horolezcov (Psotka, Fiala, Orolin) natolko vycerpala, ze expedicia na vrchol rezignovala. Psotka bol so zranenym Kounickym 6 dni, Fiala 5 dni. Orolin musel ist dole po 1 dni.

Adushka

Pozerala som to na rtvs, výborné, skvelá pocta slovenskému himalájskemu lezeniu.

Dbart

oba filmy uvedie RTVS na veľkonočnú sobotu a nedeľu večer na Dvojke. Pred tým pustia 3. a 4. Tatranských štítov.

všetko v HD

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma