Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zateplená bunda

Samosebou

Caute.Ja hladam teraz tiez bundu, rozhodol som sa ze chcem syntetiku, paperku mam, sice nic super, bola lacna ale pride mi blbost dalsiu paperku kupovat. Navyse chcem aby som sa nemusel bat vlhka. Zatial to vidim na Marmot featherless component jacket (3 v 1)
Chcem nejaky univerzal pouzitelny kdekolvek a aby to bolo sikovne zbalitelne. Zajtra ju idem pozriet do obchodu. Okrem izolacnej v nej ziskam aj vrchnu vrstvu ako bonus. Navyse uz dlhsie chcem skusit Marmot, zatial som od nich nic nemal.

Andrei3

Ahoj Lukas, naozaj je primarne rozhodujuce na ake aktivity a situacie to hladas a v akych pohoriach mienis robit tury (sekundarne kolko si ochotny za nu platit :) Kazdopadne pokial si uviedol tu Sir Joseph mal som ju kupenu a po troch dnoch a skusani von len tak po meste som ju vratil. Primarne kvoli tomu, ze mi bola az moc na telo, cize trochu mala (bola to velkost L a XL uz mi bola zase moc volna, mam 184cm a cca 85 kg). Nasledne som kupil Mammutku Broad peak in Hooded (Lko)co je parametrami dost podobna bunda a som maximalne spokojny. Ja celkom dobre znasam zimu a tuto paperku som kupoval pre ucely zimnych tur vo VT skor ako zaloznu(pripadny bivak v riadnej kose alebo nejaky pruser), do Alp na dake planovane 3-4 tisicovky a tiez kvoli tomu, ze planujeme tento rok ist s partiou na Kazbek. Ta mammutka je velmi dobre zbalitelna, lahka, ma zateplenu kapucu a ozaj komfortna na nosenie. Moj kamos si ju kupil ked sme minuly rok isli trekovat do Norska a kedze je zimomravejsi daval ju na seba aj pri teplotach 0 az plus 10 stupnov. Vyuzitie tejto bundy je pomerne siroke aj na bezne nosenie - v BA kludne na celu zimu po meste ked je okolo 0 tak, ze pod nu davas len tricko. Dobre sa nam osvedcila aj na poslednej ture vo VT ked rano bolo pri Terynke cca -20 az -25 (samozrejme som mal termo, paperku ako izolacnu vrstvu a na tom goracku). Je drahsia v porovnani s alternativami, ktore uvadzaju ini, ale v tomto pripade cenu nelutujem lebo fakt dobre sedi aj strihovo a pocitovo mi bolo v nej teplejsie ako v tej od Sir Joseph - moj subjektivny pocit. Nie je to zrovna najvyhodnejsi kauf co sa tyka ceny (za znacku sa priplaca, resp. preplaca), kazdopadne teraz bola v Hudy a v Mammute za 144 EUR hudysport.sk/…/mammut-broad-p… ).

Peter61

tramal:
jedna sa o starsi model Mt.Blanc, bez kapucne, mam velkost M ( 173 cm, 74 kg)

KarolM :
nas stvortisickovy doyen PTR ma asi velkost L. Presvedcit ho na vrchole MB, ze slnko svieti, ale aj on si to ma na seba obliect na flanelku a vlneny sveter, to bola fuska.

Lukášj

Ten sveter by na to aj mal byť určený. V pôvodnej otázke témy chýba, či sa tá zateplená bunda používať priamo na aktivitu, alebo na postávanie na vrchole, varenie pri bivaku, stanovaní a pod. Na aktívne používanie by som odporúčal umelinu (primaloft, polartec alpha a pod.), lebo hrejú aj mokré (spotené), čo môže byť u peria trochu problém, nemajú však takú výhrevnosť pri postávaní. Tam by zasa bola lepšia páperka. Presne kvôli tomu som ako prvoradú kupoval aktívnu bundu a plánujem ešte doplniť páperkou, ktorá bude záloha na zahriatie mimo aktivity.

Peter61

Vrana:
ja ten TE sveter tiez vytahujem iba pri postavani na vrchole, na kurzoch etc.
Janko, kuknem dnes/zajtra a napisem.

Tramal

To Peter61: Peťo, akú máš veľkosť tej bundy?

Vrana

som skor za viac tensich vrstiev a po poslednej obmene satnika to mam zlozene asi takto:

  1. hruby natelnik Odlo, cenu neviem a radsej ani nechcem vediet :-), alebo tensi natelnik neznamej znacky

  2. zajo.net/…/glacier-neo-jkt-de…

  3. starsi paperovy "sveter" Karrimor asi za 50 Eciek

  4. zajo.net/…/reykjavik-neo-jkt-…

V 95% pripadov vrstvu 3. ani nepouzijem, niekedy ani neberiem na turu. V pripade nutnosti mozem vrstvu 3. nahradit paperovou bundou Karrimor Sub Zero KS-800

Bikemartin

Podobnú ako Zajo Arth som kúpil lowcost v Decathlone Simond Hybrid Sprint za 56 evri youtube.com/watch?v=iSLJ4cWhN…. To je kategória bundy aj na dosť intenzívny pohyb, nemá izoláciu po bokoch a v podpaží, človek sa v tom neuvarí ako v 400g perovke. Ideál na krátke zastávky počas skialp túry, v chladnom počasí sa v tom dá ísť aj do kopca. Na druhej strane v silnom vetre tie boky prefúknu, to riešim ešte tenkou pertexkou na to.

Lukášj

Neviem, vždy som ju nosil aktívne, nie ako záložnú bundu. Ale je naozaj tenká, takže nejaký veľký objem to nebude.

LukasOn

A ešte sa chcem spýtať na ako veľko sa dá zbaliť? Na stránke zaja som nič take nenašiel

LukasOn

&Vedel by si mi poslať ktorú presne si si bral ?

Lukášj

Riešil som podobnú záležitosť začiatkom zimy a nakoniec som sa rozhodol pre bundu plnenú Primaloft Silver 80 g s ventilačnými panelmi po bokoch. Používam ju ako vrchnú vrstvu na termo tričko a v pohode vydržala pri túrach aj s pocitovkou pod -10 stupňov a silnejšom vetre bez potreby použitia membránovky, ako najvrchnejšej vrstvy. Veľmi dobrá je aj zateplená kapucňa, bez ktorej by som takú bundu určite nebral. V rozsahu -5 až -10 som v nej behával, tento víkend som v nej bol bicyklovať. Cena bola do 100,- eur. Inak veľmi mi pri rozhodovaní pomohla táto diskusia: outdoorforum.cz/viewtopic.php…. Je to síce morda celé to prečítať, ale odpovedalo mi to na všetky moje otázky.

Peter61

:-)
ja len tak, ze Martin a ja si voľkáme v lowcostovkách kupovaných za 70 €, čo teraz stoja 44 €.
A to za rohom ticho cusi .ph, co by urcite vedel dat dalsie tipy.

Remy

Ondro
Nemyslim si, ze paperka od Cumulusu je predrazena. Nie je lacna, ale pri porovnani s inymi vyrobcami je cena urcite OK. Nehovoriac ak beriem do uvahy hydrofobne perie. Ak chce nkekto UL bundu, tak za "dvacku" ju jednoducho nekupi.

A porovnavat perie so syntetikou sa neda.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov