Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Nová turistická trasa

Diskusná téma Nová turistická trasa

Dobrý deň chcel by som sa spýtať:

Čo všetko je potrebne, ak by sme mali záujem o vytvorenie novej turistickej trasy ? Vie niekto poradiť ??

Ďakujem veľmi pekne

PaliT

Wolfyno, v 21. storočí by možno stačilo zverejniť gps track. Družice nepoznajú hranice, ani listy vlastníctva, ani byrokraciu.

Jjano

Marcel, mám za to, že 2a) je potrebné iba v 2. a vyššom stpni ochrany, nie?
A 2b) len v prípade, že trasa vedie intravilánom (?).

Áno, údržba turistických značených trás je zapelklitý problém. Obce si z projektov nasekajú náučné či miestne chodníky a potom im už je lúto dať pár peňazí na pravidelnú údržbu :-(

Alexander

Ten bod 1) (...konzultovať zámer) znamená, že ak bude súhlas zo strany príslušnej značkárskej komisie, musí sa vypracovať návrh novej turistickej trasy so zdôvodnením, prečo by mala byť vytvorená nová trasa (celý ten návrh má svoj predpis a presný postup). Tu veľmi záleží, či ozaj tá nová trasa má zmysel alebo nie (niekedy majú zmysel, niekedy je to len želanie založené na neopodstatnených predstavách). A potom sú tie prípadné ďalšie kroky tu už popísané, záleží kde by mala byť tá trasa vedená.

Marcel.c

Vsuňte tam ešte:

2a) Súhlas Okresného úradu (úradov) životného prostredia, územne príslušných zamýšľanej trase

2b) Súhlas všetkých Obecných úradov obcí, ktorých katastrami zamýšľaná trasa bude viesť

Body 2a a 2b nebývajú problémom - tým býva súhlas nadpolovičnej väčšiny majiteľov pozemkov, nakoľko pozemky sú často značne rozdrobené medzi mnohých spoluvlastníkov, ktorých je niekedy aj problém vypátrať.

A ešte jedna poznámka - nie je ťažké trasu vyznačiť, ale sa o ňu následne aj trvale starať. Najlepšie to poznať na náučných chodníkoch, budovaných za eurofondy, často samoúčelne, aj po existujúcich a vyznačených trasách.

Lubo

Jjano, chapem. Chcel som poukazat na polovnikov, lebo s nimi vie byt kriz. Casto robievaju zlobu, lebo si myslia, ze im hora patri. Je preto lepsie sa s nimi vopred dohodnut (vid Ferrata HZS) ako riskovat, ze tam turistov bude niekto napadat, pripadne nicit znackovanie. Takych prikladov je vela a hoci legislativa je v tomto aka je, tak pistolnikovi tazko nieco vysvetlis.

Jjano

Lubo, nie celkom.

Jednak bod 2. platí až od 2. stupňa ochrany (teda CHKO a vyššie) a jednak "nutnosť dohody s inými záujmovými skuponami" nie je legislatívna nutnosť. De facto je to na vlastníikovi, ako povie - ak povie, že súhlasí, tak sa nemusíš dodahovať s inými skupinami. Ak povie "aj by som súhlasil, ak budú súhlasiť poľovníci, čo tam majú prenajatý revír", tak áno, potom sa bude treba dohodnúť aj s poľovníkmi.

Sú tam aj ďalšie byrokratické povinnosti, vyplývajúce napríklad zo stavebného zákona (ak chcú umiestniť smerovníky a pod.), ale tie by mal vedieť potom príslušný značkár.

Lubo

P.S. Bod 3 obsahuje aj nutnost dohody s inymi zaujmovymi skupinami v danom uzemii. Napr. s polovnikmi.

Lubo

Ahoj, v skratke:
1) Skontaktovat sa so znackarom KST, pod ktoreho oblast patri a konzultovat zamer
2) Ziskat povolenie organu ochrany prirody
3) Ziskat suhlas majitelov pozemkov
4) Vyznacit trasu v sulaste s STN normou pre turisticke znacenie sposobilou osobou (vacsinou znackar z bodu 1)
Hotovo :-)

PaliT

Na tomto fóre toto asi najviac ovláda MišoB, ale mám obavy, že celkom jednoduché to nebude, určite nestačí len odhodlanie a ochota ísť do terénu tú zamýšľanú trasu vyznačiť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum