Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Je Žiarska chata zakreslená zle na mape?

Diskusná téma Je Žiarska chata zakreslená zle na mape?

Na Žiarskej chate je tabuľka, oznamujúca nadmorskú výšku chaty 1325 mnm. Táto výška je uvádzaná aj na webe Žiarskej chaty a v rôznych sprievodcoch atd. Potvrdil mi to aj personál chaty. Jednako je chata na mape zakreslená POD vrstevnicou o výške 1300 m, odhadom okolo 1280 mnm. Je to tak na gúgli, mapy.hiking.sk, aj na geoportal.gov.sk/sk/map. Nenašiel som nikde že by sa nad tým niekto pozastavoval. Ako to teda s tou výškou je, vie niekto?

Lubo

Myslim si, ze poloha nie je vyznacena zle. To sa ta prekontrolovat aj pomocou cez satelitny pohlad. Skor by som videl ako problem vrstevnice, ktore sa generuju z digitalneho modelu reliefu a ten nie je pre civilne ucely k dispozicii v takom rozliseni, aby sme sa nan mohli uplne spolahnut.

Dalsia vec je, ze skutocna nadmorska vyska nemusi byt taka, ako ju deklaruje Ziarska chata. Jednak sa to moze byt sposobene inou referecnou vyskou hladiny mora a druhak presnejsimi meraniami v sucasnosti oproti minulosti. Uz viackrat som sa stretol s tym, ze chaty a ututlne mavali udavanu vysku nadhodnotenu.

Takze ak by sme to chceli vediet niekedy presne, bolo by potrebne tam poslat geodeta :-).

VladaZ

Na servru wikipedie je v různých jazycích uváděná různá výška 1280 až 1325 m.n.m. Asi to bude pod 1300m, jak je to vidět na většině map. Mimochodem dnes je volně k dispozici obrovské množství detailních digitálních dat ze satelitního snímání, ze kterých se dají tvořit různé mapy. Používá se to např. na vysokých školách, ale lze využít i komerčně.

Lubo

VladaZ: najpodrobnejsi free zdroj je pokial viem STRM-1, ktoreho "rozlisenie" je cca 30m x 30m. V tatranskych podmienkach to znamena vela interpolacie.

Horskygeodet

No je možné, že vrstevnice tam nesedia (aj keď ~45 metrov je celkom dosť), ale potom odkiaľ sa vzala tá výška 1325? Možno to niekto premeral GPS-om...?
Inak podľa ZM10 geoportal.gov.sk/…/map?permal… to vyzerá, že tam bolo spravené bodové pole (napojené na body pod ústím doliny, čiže pravdepodobne presnejšie, než SRTM) a tieto body sú tam vyznačené aj s výškami. Sú ledva čitateľné, ale jeden nad chatou vyzerá celkom ako 1299,22.

Lubo

Odkial sa vzala? No to je podla mna jednoduche - predsa "vzdy to tak bolo" - a skus chate "vziat" 30-40 metrov. Vsetky pohladnice by bolo treba menit, magnetky, tricka, napis na chate ...

Horskygeodet

Hehe... no asi tak. Ale však stačilo by tam postaviť tak 15-poschodový panelák a bolo by po probléme :). Nuž asi predbežne nebudem kalibrovať výškomer podľa chaty.

Leo

Alebo treba viac jazdiť dýzlami a stúpne hladina oceánov a sa to zrovná. Možno jednoduchšie a hlavne neodvratné riešenie ako tak na to pozerám.

Horskygeodet.

No presne toto som hľadal, VladaZZ (body ŠNS). Takže vďaka, pre mňa je už otázka zodpovedaná. :)

RoL

Geodet - keby si to hladal, tak to najdes skor nez spustis tuto polemiku. Otazka je, ako sa s tou informaciou popasuju na Ziarskej chate (s reklam. pred.)
Peter - neporovnaval by som tieto 2 veci, vyskova poloha Ziarskej chaty nezavisi od ubytku, alebo nahromadenia sa ladu na vrchole. Inak sa vyska MB premeriava, kazde 2 roky v septembri a od 1986 kolise o skor o par cm. Mozno viac kolise v priebehu roku, nez v tom istom mesiaci v urcitom obdobi. Podla posledneho merania z 2017 je to 4808,72 m (skalny vrchol kulminuje na 4792m). Dalsie meranie prebehne v septembri 2019.

Rc1

leo je to sice asi spam ale vsetky lode na tom oceane podla mojich informacii maju dizlovy motor...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum