Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Je Žiarska chata zakreslená zle na mape?

Horskygeodet

No je možné, že vrstevnice tam nesedia (aj keď ~45 metrov je celkom dosť), ale potom odkiaľ sa vzala tá výška 1325? Možno to niekto premeral GPS-om...?
Inak podľa ZM10 geoportal.gov.sk/…/map?permal… to vyzerá, že tam bolo spravené bodové pole (napojené na body pod ústím doliny, čiže pravdepodobne presnejšie, než SRTM) a tieto body sú tam vyznačené aj s výškami. Sú ledva čitateľné, ale jeden nad chatou vyzerá celkom ako 1299,22.

Lubo

VladaZ: najpodrobnejsi free zdroj je pokial viem STRM-1, ktoreho "rozlisenie" je cca 30m x 30m. V tatranskych podmienkach to znamena vela interpolacie.

VladaZ

Na servru wikipedie je v různých jazycích uváděná různá výška 1280 až 1325 m.n.m. Asi to bude pod 1300m, jak je to vidět na většině map. Mimochodem dnes je volně k dispozici obrovské množství detailních digitálních dat ze satelitního snímání, ze kterých se dají tvořit různé mapy. Používá se to např. na vysokých školách, ale lze využít i komerčně.

Lubo

Myslim si, ze poloha nie je vyznacena zle. To sa ta prekontrolovat aj pomocou cez satelitny pohlad. Skor by som videl ako problem vrstevnice, ktore sa generuju z digitalneho modelu reliefu a ten nie je pre civilne ucely k dispozicii v takom rozliseni, aby sme sa nan mohli uplne spolahnut.

Dalsia vec je, ze skutocna nadmorska vyska nemusi byt taka, ako ju deklaruje Ziarska chata. Jednak sa to moze byt sposobene inou referecnou vyskou hladiny mora a druhak presnejsimi meraniami v sucasnosti oproti minulosti. Uz viackrat som sa stretol s tym, ze chaty a ututlne mavali udavanu vysku nadhodnotenu.

Takze ak by sme to chceli vediet niekedy presne, bolo by potrebne tam poslat geodeta :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov