Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Je Žiarska chata zakreslená zle na mape?

Diskusná téma Je Žiarska chata zakreslená zle na mape?

Na Žiarskej chate je tabuľka, oznamujúca nadmorskú výšku chaty 1325 mnm. Táto výška je uvádzaná aj na webe Žiarskej chaty a v rôznych sprievodcoch atd. Potvrdil mi to aj personál chaty. Jednako je chata na mape zakreslená POD vrstevnicou o výške 1300 m, odhadom okolo 1280 mnm. Je to tak na gúgli, mapy.hiking.sk, aj na geoportal.gov.sk/sk/map. Nenašiel som nikde že by sa nad tým niekto pozastavoval. Ako to teda s tou výškou je, vie niekto?

RoL

Geodet - predvojnovu chatu si este nepamatam, ale povojnova stala na rovnakom mieste, ako aktualna - rekonstrukcia prebehla v 2006-tom a na mieste povodnej vyrastla v podstate nova chata.

Rc1

leo teraz som na pochybach. ked budem na slapacom vodnom biku brazdit ocean a jest pritom tekvicove jadierka jedna sa o jadrovy pohon alebo o pohon ludskou silou? a nemozem tym nejako narusit zakreslenie vrstevnic v mapach? napriklad ak by som k tym jadierkam pridal trosku hrachu a fazule a spadol by som do vody?

Leo

rc1 - "všetky" určite nie. Zabudol si na plachetnice, na jadrový pohon a na ten ľudskou silou.

Horskygeodet

RoL, začal som to hľadať až po tom, čo Lubo nadhodil že by mohli byť zlé vrstevnice a to bolo až po spustení tejto polemiky. No keby som to bol našiel ešte pred tým, tak by som bol výšku nivelačného bodu zakomponoval aj do pôvodnej otázky. Inak teraz som si spomenul, že kúsok nad chatou je rázcestník TANAP-u z nápisom "ŽIARSKA CHATA 1 283 m n. m." (viď foto: static.panoramio.com/…/545345…. Prečo si teda táto informácia protirečí s všetkými propagačnými materiálmi chaty je mi už naozaj záhadou. Teda netvrdím, že 1325 je nevyhnutne zle, ale ak nie, tak by ma fakt zaujímalo prečo je to tak. Nebola pôvodne chata niekde vyššie a tak len "zdedila" túto výšku?

Rc1

leo je to sice asi spam ale vsetky lode na tom oceane podla mojich informacii maju dizlovy motor...

RoL

Geodet - keby si to hladal, tak to najdes skor nez spustis tuto polemiku. Otazka je, ako sa s tou informaciou popasuju na Ziarskej chate (s reklam. pred.)
Peter - neporovnaval by som tieto 2 veci, vyskova poloha Ziarskej chaty nezavisi od ubytku, alebo nahromadenia sa ladu na vrchole. Inak sa vyska MB premeriava, kazde 2 roky v septembri a od 1986 kolise o skor o par cm. Mozno viac kolise v priebehu roku, nez v tom istom mesiaci v urcitom obdobi. Podla posledneho merania z 2017 je to 4808,72 m (skalny vrchol kulminuje na 4792m). Dalsie meranie prebehne v septembri 2019.

Horskygeodet.

No presne toto som hľadal, VladaZZ (body ŠNS). Takže vďaka, pre mňa je už otázka zodpovedaná. :)

Leo

Alebo treba viac jazdiť dýzlami a stúpne hladina oceánov a sa to zrovná. Možno jednoduchšie a hlavne neodvratné riešenie ako tak na to pozerám.

Horskygeodet

Hehe... no asi tak. Ale však stačilo by tam postaviť tak 15-poschodový panelák a bolo by po probléme :). Nuž asi predbežne nebudem kalibrovať výškomer podľa chaty.

Lubo

Odkial sa vzala? No to je podla mna jednoduche - predsa "vzdy to tak bolo" - a skus chate "vziat" 30-40 metrov. Vsetky pohladnice by bolo treba menit, magnetky, tricka, napis na chate ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma