Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Slov. raj +klieste

Diskusná téma Slov. raj +klieste

prosim vas su v Sloven. raji klieste? dakujem

PaliT

Ale pán premiér sľubovali, že na východe nie je nič, tak ani kliešte by nemali byť, či?

Beta

PaliT ako tam nič nie je?? Ja tam idem o dva týždne

Peter61
Beáta, PaliT sa odvolával na Ficov výrok . Ten sa týka mafie, nie kliešťov. Prepáč mi politizovanie. -(
Beta

Peter, PaliT mafia je ako kliešte - všade, a politik vždy povie čo je preňho vhodné
Neo3sk, dva alebo tri roky dozadu písali, že v poľských Tatrách sú kliešte, hoci nie je ich veľa, a ešte pred pár rokmi nie boli. Písali, že sú na nižších lokalitách, na vrcholoch nie sú, ale predsa sa niejako musíme na vrchol dostať. Tak keď ony sú v Tatrách, určite sú aj v Slovenskom Raji a je to ako píše Peter - sú už všade. A sú už aktívne.

PaliT

Už nejdem hľadať ten link, ale niekde som čítal, že kliešte by sa mohli vyskytovať až do 1400m prakticky kdekoľvek na Slovensku.

Peter61

Vyskytujú sa najmä v dubovo-hrabových lesoch do nadmorskej výšky šesťsto až osemsto metrov, no v posledných rokoch sa začali objavovať aj vyššie, v horských oblastiach, aj do výšky 1 000, ojedinele dokonca 1 400 metrov nad morom.
kosice.korzar.sme.sk/…/kliest…

Jjano

Myslím, že problém nie je v kliešťoch samých o sebe, tie "sú všade". Dôležité je, v ktorých oblastiach môžu kliešte prenášať nejakú nákazu. Niekde je podiel kliešťov, prenášajúcich infekcie vysoký, inde malý až nulový.

Beta

Ukážka z korzarového článku: Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol :-))

Peter61

ad jjano 6:57 :
ano.
z praktickeho hladiska :
su niekde vysledky nejakeho plosneho screeningu premorenosti kliestov ?

Jjano

Podľa mňa to v nejakom intervale zverejňuje nejaký úrad, ale netuším aký a ani to moc nesledujem. Kým som bol mladší, tak som sa očkoval a teraz je mi to dosť jedno... Odhadujem, že som mal v živote iste aspoň sto kliešťov, zrejme však viac a stále žijem :-)

Daulagiri

Pár rokov dozadu som bol v Slovenskom raji na konci marca a chvíľu som tam sedel v ešte suchej tráve. Po asi hodine som našiel na mikine liezť kliešťa, boli to nadm. výšky okolo 900 m. Takže áno v Raji sú kliešte a aj v marci, tak asi tak. Zrejme sú už fakt všade.

Peter61

@ 13/04/18 11:41 jjano:
ok, skusim pomamati par faktov :

  • klieste sa v suvisloti s oteplenim plynule rozsiruju do vyssich poloh

  • UVZ zverejnuje statistiku ochoreni na kliestovu encefalitidu a boreliozu ( epidemia encefalitidy bola nedvano v suvislosti tusim s kozim mliekom, ale vysetrenia koz neboli jednoznacne)

  • mozno je v ramci SAV prieskum premorenosti kleistov , ale nie je to imho pravidelne a celoplosne

borelioza

  • vystrenie kliestov na boreliozu robia laboratoria na komercnej baze = najdem si kliesta, setrne vyberiem, ho zabalim a poslem kamsi pod mikroskop.

  • prisla relativne nedavno zo zapadu, takze chyba/lo povedomie o moznosti chytit tuto infekciu

  • cca 20 % pacientov nema v mieste vpichu alebo v okoli zacervenanie (erytem), takze ak si prechodia chripkovite prizbaky choroby v prvej faze boreliozy, schytaju az 2 fazu : neurologicke, reumatologicke priznaky. teraz sa uz rozsirilo vysetrovanie protilatok v ramci diferencialnej diagnostiky ( IgG)

  • ockovanie nie je

encefalitida

  • ma na Slovensku dlhsiu historiu, ma endemicke ohniska, teda naozaj nie je vsade. Neda sa ale spoliehat na to, ze u "toho mojho" kliesta je % sanca.
  • da sa proti nej ockovat

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum